Kereső toggle

Szünetel az ufókutatás

A globális válság már a Naprendszer határát is átlépte

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idestova ötvenkét éve zajlik az intelligens életforma kutatása a kék bolygón kívül; hogy milyen sikerrel, közember nemigen tudhatja. A kaliforniai székhelyű SETI Institute (Földönkívüli Intelligenciakutató Intézet), mely eddig tekintélyes szerepet töltött be az emberi eredetkutatásokban, tavaly az Allen Teleszkópsor hét hónapos leállásával majdnem bezárhatta kapuit.

Végül szerencsésen túlélte a kemény évet, ám ha nem tudják kitölteni a továbbra is vészesen tátongó sokmilliós finanszírozási lyukat, nem sok esély van, hogy a műszerek tovább pásztázzák a világűrt.
A földönkívüli intelligenciakutatás 1959-ben, tizenkét évvel az új-mexikói Roswellben lezajlott titokzatos események után kezdődött. A csillagászok ekkor álltak elő az ötlettel, hogy ha már mindent le lehet hallgatni, akkor az űrt se hagyjuk ki. Így hát megindult az idegen elektromágneses jelek utáni hajtóvadászat. NASA-alapokból komoly kutatások és vizsgálatok készültek, és persze hamar a Szovjetunió is csatlakozott.


Az amerikai Kongresszus által pénzkidobásnak ítélt és elvetett Nagyfelbontású Mikrohullám-vizsgálat terveiről a SETI fújta le a port. A Microsoft-alapító Paul Allentől kapott 25 millió dolláros adományt ügyesen kezelve negyvenkét űrantennát telepítettek (a tervek szerint 350-re akarták gyarapítani a készletet, de ez immáron kétségessé vált).
Az állami megszorítások arra kényszerítették a Kaliforniai Egyetemet, a teleszkópos projekt fő támogatóját, hogy visszavonja támogatását. Emiatt kellett leállítani a teleszkóparmadát tavaly. A negatív fejlemények után az akkori igazgatónő, Jill Tarter kijelentette, hogy a leállás akár végleges is lehet. A The Sunday Telegraph-nak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a program „komoly veszélyben van! Igyekszünk addig elérni, ameddig a takarónk engedi, de sajnos közeleg az idő, mikor a SETI már nem használhatja többé azon teleszkópokat, melyeket maga állított csatasorba”.
Tarter lemondott igazgatói posztjáról, hogy ezzel is könnyítsen a cég költségvetésén, és ezután inkább pénzfelhajtással kíván foglalkozni az intézet javára, illetve mindent megmozgat, hogy a világ értésére adja: az ufókutatás a végtelen lehetőségek terepe.

Olvasson tovább:

  • Szép új okosvilág – Kell-e félnünk a robotoktól?

    „Lehetséges, hogy néhány évtizeden belül a mesterséges intelligencia olyan módon múlja felül az ember szellemi kapacitását, amely, ha nem készülünk fel rá, kihívás elé állíthatja az emberiség azon képességét, hogy saját teremtményét irányítsa, és következésképpen akár azon képességét is, hogy saját...
  • Kiborg kontra ember: Vereségre ítélve?

    „Ha a gépek jobbak nálad, válj te is azzá” – szólalt föl Elon Musk Dubajban, az Egyesült Arab Emirátusban rendezett konferencián, ahol a milliárdos tech-vezér kijelentette, hogy az emberiségnek fizikailag is egyesülnie kell majd a technológiával.
  • 110 éve született az energetika úttörője

    Heller László úttörő tevékenységét számos, a nevéhez köthető szabadalom igazolja: Magyarországon mintegy 50 találmányt szabadalmaztatott, az Egyesült Államokban és Svájcban összesen 24 szabadalmi bejelentést tett.