Kereső toggle

Te is lehetsz Terminátor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Forradalmian új szemüveg koncepcióját mutatta be a Google a közelmúltban, amelyhez hasonlót eddig csak a Terminátor-filmekben láthattunk. Akármerre néz vele, hasznos információkkal látja el viselőjét: megmutatja a boltok nyitvatartási idejét, tájékoztat a hőmérsékletről, várható időjárásról, még navigál is, és mindezt a szemünk előtt teszi. Ez az, amit a szakirodalom úgy hív: a kiterjesztett valóság.

A keresőóriás már jó ideje egy kísérleti laboratóriumot működtet Google X néven, ahol teljes titoktartással fejlesztik a jövő lehetséges technológiáit. Ezek egyike az április első hetében, a Google saját közösségi portálján, a Google+-on nyilvánosságra hozott Project Glass nevű szemüveg. A cég egy fantáziavideót is posztolt, mely bemutatja, milyennek is kell elképzelnünk a ,,terminátorszemüveg” használatát. A videó szerint a felhasználó tizennégy különböző szolgáltatást vehet igénybe, kezdve az időjárás ellenőrzésétől a navigáláson át a telefonálásig és SMS-ek diktálásáig. A szemüvegbe hangfelismerő rendszer lesz építve, melynek segítségével üzeneteket ,,írhatunk”, és akár Facebookunkat is frissíthetjük. A navigálást egy giroszenzor fogja segíteni, ezáltal az irányítás a fej mozgatásával történik. Szoftveres oldalról biztosra vehető, hogy a szemüveg alapja az Android oprendszer valamelyest módosított változata lesz.

,,Mint egy nyílt rendszer, az Android mindig is többre hivatott, mint hogy egy mobilrendszer legyen” – mondja Hugo Barra, a Google termékmenedzsment igazgatója, ezzel is jelezve, hogy a cég egy új szegmenst kíván létrehozni a mobileszközök piacán. Bár a bejelentések alapján úgy tűnik, a készülék már piackész állapotban van, a bevezetés még valószínűleg egy-két évig várat magára, az ára viszont előre láthatólag 250 és 600 dollár között lesz. Sergey Brin, a Google egyik atyja, egy interjú során kifejtette, hogy még rengeteget kell dolgozni a szemüvegen, de már így is óriási eredményeket értek el. A fejlesztőgárda elmondta, hogy azért mutatták be a terveket és az eredményeket már most, mert szeretnék megismerni a leendő felhasználók véleményét, mit tartanak jó ötletnek, és min kellene változtatni.

Úgy tűnik, a Project Glass a Google egy hosszú távú tervének a része, melynek célja az Android minél több eszközre való kiterjesztése, és ezáltal a piac lehető legnagyobb mértékű uralása.

Olvasson tovább: