Kereső toggle

Csodafegyverek háborúja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tudományos-fantasztikus regényekbe illő fegyverek beszerzését rendelte el Vlagyimir Putyin elnök a Russia Today és a Daily Mail értesülései szerint. Az új fegyverek között vannak geofizikai, biológiai, de még pszichotronikai típusúak is. Ez utóbbiakkal a célpontot „zombivá” lehet változtatni, az akaratát tökéletesen átírva, igaz, az ilyen fegyverek működőképességét még sohasem tudták bizonyítani.

Anatolij Serdjukov hadügyminiszter a napokban számolt be arról, hogy a 2020-ig tervezett fegyverkezési program keretein belül irányított energia-, geofizikai, biológiai és pszichotronikus fegyvereket szereznek be az orosz hadsereg számára. Ez utóbbi fegyvertípus az elme irányítására képes, és a hidegháború idején folyamatosak voltak az olyan pletykák, hogy a Szovjetunió kifejlesztett ilyen fegyvereket, de sohasem sikerült igazolni a létezésüket. Az viszont, hogy történtek kísérletek a pszichikai hadviselésre, az nagyon valószínű. A George Clooney által készített Kecskebűvölők című remek filmvígjáték alapötlete is arra a tényre épül, hogy az amerikai hadseregben is voltak próbálkozások a pszichikai hadviselés tökélyre fejlesztésére.

A film alapanyagául szolgáló azonos című dokumentumkönyv szerint a pszichikai hadviselésre kiképzett egység tagjai kecskéken próbálták ki pszichikai erejüket, és képesek voltak szimpla szuggerálással a kecskék szívét megállítani. Igazi akaratirányító fegyvereket talán még nem sikerült kifejleszteni még az orosz hadseregnek sem, de valószínűleg rendelkezésre állnak olyan tömegoszlató fegyverek, amelyek a szúnyogriasztó működéséhez hasonlóan egy adott frekvencián adnak ki elviselhetetlen hangot. Ezt a fegyvertípust az Egyesült Királyságban már sikerrel használták fosztogató fiatalokkal szemben.

A pszichotronikus fegyverekkel szemben egy sokkal valóságosabb fegyvertípus az orosz hadügyminiszter által is említett irányított energia-fegyver, amellyel elektromágneses hullámokat lehet célzottan alkalmazni. Ilyen típusú fegyverekkel az Egyesült Államok hadserege is rendelkezik, sőt több esetben is alkalmazták Irakban és Afganisztánban. A harckocsira telepített, nagy energiájú rádiófrekvenciás hullámokkal működő ágyú mintegy 500 méter távolságból képes célzottan több mint 50 fokos hőmérsékletet elérni, amely nagy fájdalmat okoz a megcélzott személyek számára. A hadseregnek van még hasonló elven működő mikrohullámú ágyúja is, amely elektronikai eszközök és emberek ellen egyaránt bevethető. Az egyik legismertebb, irányított energiájú fegyvertípus a lézerágyú, amellyel már számos eredményt sikerült elérni. Legutóbb az amerikai haditengerészet alkalmazott sikerrel egy 15 kW-os szilárdtest-lézert, amellyel egy 2 kilométer távolságban elhelyezkedő hajó motorját sikerült felgyújtani. A Wired című magazin beszámolója szerint a haditengerészet kettő és négy év közé teszi annak a megvalósulását, hogy ez a lézerfegyver egy hajóra telepítve is sikerrel bevethető legyen.

Az Anatolij Serdjukov által említett geofizikai fegyver szintén abba a kategóriába tartozik, amelyet eddig a tudományos-fantasztikus filmek világából ismertünk. Ha valóban sikerül ilyen fegyvereket előállítani, akkor segítségükkel adott helyen például földrengést vagy cunamit lehet előidézni, megfelelő vegyszerek alkalmazásával pedig vihart lehet létrehozni az ellenséges haderők felett.

Olvasson tovább: