Kereső toggle

Izrael filmvásznon

Hogy néz ki Izrael Hollywoodból?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Terror, háború, éhínség elől menekülő zsidók és beépített ügynökök. A zsidóságot érintő eseményeket eddig leginkább a holokauszt drámaisága kapcsán láthattuk megfilmesítve, a Netflix és az HBO azonban újonnan sorra dolgozza fel az Izraellel kapcsolatos, filmvászonra méltó modern kori eseményeket. Kérdés, hogy ezt mennyire hiteles módon teszik?

Káosz

Az, hogy az izraeli filmek és sorozatok egyre mainstreamebbé válnak, nagyban köszönhető a 2015-ben debütáló Faudának.

A sorozat nevét az arab káosz (fawdā) szóból kapta. Ezzel meg is ragadható a mű lényege, hiszen az izraeli–palesztin konfliktust egy hatalmas káoszként ábrázolja, ahol megtorlás megtorlást követ. Az írók, Lior Raz (aki egyben a főszereplőt, Doront is alakítja) és Avi Issacharoff saját katonai tapasztataikat építették bele a filmbe. Lior Raz maga évekig aktívan működött fedett ügynökként palesztin területeken, így a filmvásznon szereplő jeleneteket első kézből tapasztalta meg. A másik szerző Avi Issacharoff újságíró, aki az izraeli–palesztin konfliktussal foglalkozik, a The Times of Israel Közel-Kelet-szakértője. Mindketten folyékonyan beszélnek arabul.

Az első évad sztorija egy izraeli katonai különítmény titkos akciója köré szerveződik, akik egy közismert palesztin terroristát üldöznek. A Párduc fedőnevet viselő terrorvezért 18 hónapja likvidálta Doron és csapata, amikor viszont tudomásukra jut, hogy mégis él, mindkét oldalnak személyessé válik a hajsza. Az események forgatagában a szereplők magánéletébe is betekintést nyerünk. A sorozat bemutatja, mennyi mindent adnak fel a katonák és családjaik az ország védelme érdekében, mennyi fájdalom és igazságtalanság éri őket. A „te megölöd az enyéimet, én megölöm a tieidet” elv érvényesül a film egészében, a megtorlás és a bosszú az egészet áthatja. Ugyanakkor nem egyoldalú a történet, a palesztin civil lakosok tragédiáit is feldogozza, ahol a legtöbb probléma a terrorizmussal való összefonódásból adódik – emiatt többen kritizálták is a sorozatot, izraeli jobboldali propagandának minősítve.

A sorozat azonnal siker lett Izraelben, majd a Netflix megvette az első évadot, és már saját gyártmányként rendelte meg a másodikat – ennek köszönhetően világszerte elérhető az izraeli–gázai konfliktus idején játszódó történet. A palesztin szereplőket izraeli arabok alakítják, a sztori teljesen kitalált, a karaktereket sem mintázták konkrét emberekről. A hirtelen jött siker az alkotókat is meglepte: „Minden újság, minden taxisofőr, minden család este a vacsoraasztalnál a Faudáról beszélt. Nem értem! Úgy értem, az emberek hallani sem akartak palesztinokról, nem akartak hallani a konfliktusról, ez volt a világ legkevésbé szexi témája az izraeliek körében” – mesélte Avi Issacharoff.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: