Kereső toggle

Ártatlan lövöldözés

Vagy elfojtott agresszió?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mai világunkban, ahol a teljes gaming iparág értékét 152 milliárd dollárra becsülik, a játékok pedig sok esetben erőszakos cselekményeket tartalmaznak, egyre gyakrabban kerül napirendre a kérdés: valóban minden videojátékos egy potenciális támadó lenne? A helyzet ennél jóval árnyaltabb.

Az erőszakos videojátékok fiatalokra gyakorolt hatását több mint egy évtizede vizsgálják kriminálpszichológusok és játékelmélet-kutatók: több szakember egyetért abban, hogy az ilyen típusú játékok érzéketlenné teszik a használókat. Azonban abszolút, az ok-okozati összefüggést tudományosan igazoló bizonyítékot még senki nem tudott felmutatni arról, hogy a videojáték-használat valós életben elkövetett erőszakhoz vezetne. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség is csupán annyit ismert el hivatalosan 2015-től kezdődően, hogy jellemzően gyakoribb agresszív megnyilvánulás társul az ilyen típusú videojátékok használatához.

Bizonytalan kutatási eredmények

Christopher J. Ferguson pszichológus 2008-ban készített egy átfogó összegző elemzést több olyan vizsgálat eredményeit felhasználva, amelyek a videojátékok és az iskolai lövöldözések közötti összefüggésekre fókuszáltak. Ezen kutatások részben kísérleti, részben korrelációs módszerrel igyekeztek megtalálni az ok-okozati összefüggést (bár a statisztikában valamelyest jártas emberek számára nyilvánvaló, hogy a korrelációs módszer erre a célra nem megfelelő eszköz).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: