Kereső toggle

A Szavak forradalma

Mitől lesz irodalom a dalszövegből?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A zene és az irodalom kapcsolata hasonló vitákat szül, mint a „tyúk vagy a tojás” kérdés. Ugyanis sokan kételkednek abban, hogy a dalszövegnek van-e köze az irodalomhoz, a versekhez. Pedig az emberek nagy többsége már az édesanyja szíve alatt hallgat zenét, sőt életünk során olyan fülbemászó dalok ragadhatnak meg, amiknek a szövegét képtelenek vagyunk kiverni a fejünkből. A 21. század egyik legelterjedtebb kifejezésmódja a zene és a hozzá írott szöveg – szinte minden témában.

A zene és az irodalom kapcsolata nem új keletű dolog, kezdetük óta segítik egymást a fejlődésben: olykor elválik útjuk, olykor összetalálkoznak újra. Megkeresni a határt a költészet és a dalszöveg között nehéz, már ha létezik egyáltalán ilyen határ. Vagy inkább azt a kérdést kéne feltenni, hogy versnek számítanak-e a dalszövegek vagy a versek dalszövegnek?

A válasz a távoli múltból érkezik, mégpedig az ókorból. A költők, azaz a dalszöveg szerzői az írott szöveget dalba foglalták, dallamra írták és énekelték, kántálták különböző szertartásokon, vagy szerenádnak szánták. Tehát végeredményben a dal előbb született, mint maga a vers – a dallam már megszületett az alkotó fejében, majd később erre írta meg a szöveget. Innen eredeztethetők a későbbi konkrét strófaszerkezetek megjelenései is. Mivel az említett szövegek ma már csak írásos formában érhetők el, a történelem folyamán elveszett mellőlük a dallam, így ma már „csak” versnek tituláljuk őket.

Az utak szétválnak

A reneszánsz idején történhetett a nagy törés, az első szétválás. A szövegek felolvasásának divatja elfeledtette, elkoptatta a dallamot a mű mellől – a dallamosságot belső rímekkel próbálták visszacsalni. Későbbi költők abszolút elhagyták a zenét, és magának a versnek a saját zeneiségét írták bele a szavak dallamos egymásutánjába. Természetesen most már születnek olyan versek, amelyeknek egyáltalán nincs dallamuk – mozgalmasak ugyan, de új stílust képviselnek. A modern irodalom nyomait követve a szerző elhagyja a belső dallamot, lüktetést, mely az egész versnek gördülékenységet, könnyedséget ad.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: