hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A buszsofőr
Csodálatos embervilág, David Ettembogyo sorozata

2005. 12. 06.
Vajon ki ne látott volna közülünk buszsofőrt? Ezek az olykor bohém, olykor morózus egyedek az évmilliók során sokat változtak, alakultak, de ma is köztünk élnek. Populációjuk leginkább az úgynevezett autóbusz-pályaudvarok környékén lelhető fel és vizsgálható. Az avatatlan szem csak a legritkább esetben ismeri fel, ha egyedül látja, többnyire ugyanis a nevében is szereplő busz nev? fajjal él szimbiózisban. A tudós szem viszont hamar megkülönbözteti a közönséges járókelőtől (vulgaris jardaensis). 

A buszsofőr gerincében ugyanis már ott vannak az évmilliók során kialakult deformitások, melynek eredményeképpen a gerinc enyhén buszülésalakú. Járása busz nélkül suta, csökevényes. Termete megfigyelések alapján az esetek többségében alacsony, hangja szerény. Amikor azonban társára, életfenntartása nélkülözhetetlen elemére, a buszra rátalál, hanghordozása megváltozik, s mintha termete, befolyása is hirtelen nagyobb lenne. Testét télen szőrbekecs, nyáron rövid ujjú ing fedi, egyes egyedeknél nyakkendő is megfigyelhető. Apró, tömpe ujjaik kormánykerékben végződnek. Beszédközpontjuk egyszer? mondatok hangoztatására alkalmas, tőmondataiknak különleges hanghordozással adnak nyomatékot. Például: Húúúúúzzzzzódjunk beljebb!

Az évmilliók során azok az egyedek maradtak fenn, amelyeknek az átlagtól nagyobb helyzetfelismerő-képessége és felelősségérzete volt. Az időszakonként fellépő átszervezések és úgynevezett racionalizálások már-már a kihalás rémével fenyegették az egyedek nagy részét. 

Óvjuk, védjük természetünk részét: a buszsofőröket! (kormosfree)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!