hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parlamenti petíciók e-mailben

2005. 09. 27.
Miközben az elektronikus kormányzat csupán internetes adó-visszatérítésekre való, az elektronikus demokrácia ennek jóval izgalmasabb unokatestvére. Az állampolgárokat ugyanis a politikai folyamat középpontjába helyezi. Nagy-Britannia- szerte folyamatosan állítják fel az "e-demokrácia"-projecteket az online problémamegoldástól az állampolgári vitafórumokon keresztül egészen az sms-ben küldött helyi önkormányzati tájékoztatásig. Sőt, a skót parlament lassan egy éve már elektronikus petíciórendszert is működtet. 

Ezzel egészen új típusú politikai vita indult útjára. A rendszer lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy felvessék az őket érintő ügyeket. Ennek hagyományos módja papíron történt, és sokszor elveszett a bürokrácia útvesztőjében. Az elektronikus úton benyújtott petícióra azonban a honlapon kell válaszolnia a helyi önkormányzatnak. A rendszer szülőatyja, a skóciai Napier egyetem professzora, Ann Macintosh úgy fogalmazott, hogy be akarták bizonyítani: egy jól működő rendszer sokkal többre képes, mint az elektronikus szavazás koordinálása. A professzor a skóciai parlament ellenpéldájaként az angliai parlamentet említette, ahol csak úgy lehet valamire felhívni a parlament figyelmét, ha egy képviselő veti fel az ügyet. Kísérleti jelleggel néhány angliai városi önkormányzatban, sőt Európa legnagyobb parlamentjében, a német Bundestagban is működik már elektronikuspetíció-rendszer. (BBC)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!