hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kérek két zacskó olajat

2005. 09. 20.
Kína elszegényedett középső részén a falusiak kísértésbe estek a szárnyaló nyersolajáraktól, és az állami vezetékekből m?anyag zsákokba lopják az olajat – jelentette a China Daily. A lap azt nem közölte, hogyan fúrják meg a vezetéket, hogy hozzájussanak az olajhoz, de az biztos, hogy a poros San-hszi tartomány lakosai mindennap elég olajat szipkáznak le ahhoz, hogy megtöltsenek öt olyan zsákot, melynek súlya teli állapotban eléri az 50 kilogrammot. Az újság szerint ezeket aztán kis magánfinomítóknak adják el, így havonta mintegy 200 ezer forintra tesznek szert. Ez elég komoly összeg, ha összevetjük a mezőgazdaságból származó jövedelemmel, ami éves szinten is csak 40 ezer forintnak megfelelő jüan körül mozog. 

A lopások Jan-an körül koncentrálódnak, mely a volt kommunista vezér, Mao Ce-tung forradalmi bázisának számított annak idején. Kína más részén is kaptak már vezetékcsapoláson parasztokat, sőt a leleményesebbek már földgázt is lopnak, óriási ballonokat használva a nem mindennapi művelethez. A hivatalos szervek már megpróbálták letörni a fekete olajbizniszt, amikor 2003-ban a Legfelsőbb Népbíróság a nyersolajlopás, illetve a vele való kereskedés büntetésének mértékét hét év börtönről halálos ítéletre változtatta. A falusiak azonban nem osztják a bíróság véleményét. "A termőterület csökkenése miatt nincs elég terményünk, ezért esélyünk sincs pénzt szerezni a földből" – idézi a lap Li Su-vang helyi földművest. 

A parasztok mindenhol kimaradtak a helyi olajboomból, mivel Jan-an bevételeinek 80 százaléka szintén az olajból származik. 

De van még kevésbé sikeres példa is. Egy évtizeddel ezelőtt egy rövid kísérlet keretében egy közeli város, Julin olcsón kiárusította az olajkutatás jogát, de a város polgármestere idén már elhibázottnak nevezte a privatizációt. A helyi kormányzat kínai módra
vissza is szerezte a jogokat, hivatkozva a biztonságra és a hatékonyságra, de bevetette a rendőrséget is, őrizetbe vetetve egy ügyvédet, aki a háborgó magánbefektetők egy csoportját képviselte. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!