hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hetvenöt éves a spenótevő

2004. 12. 26.
Hetvenöt éves lett Popeye, a spenóttól megerősödő tengerész, akiből már az 1930-as években az amerikai köztudat kapitánya lett. Popeye karrierje egy képregény mellékszereplőjeként indult, ám az első róla készült rövidfilm hatására a harmincas években egyharmaddal megnőtt a spenótfogyasztás az Egyesült Államokban, ahol kiállítással emlékeznek az idén hetvenöt éves és máig népszerű tengeri medvére.

"Viszonylag kevés rajzfilmfigura él meg ilyen idős kort, és válik a köztudat részévé" – mondta el a kiállítás kurátora. Popeye 1929-ben a Thimble Theater (Gyűsz? Színház) cím? képregény egyik mellékszereplőjeként tűnt fel, de olvasói levelek hatására E. C. Segar két éven belül a történet főhősévé rajzolta át. 1933-ban már Max Fleischer rövidfilmjében debütált, melyet egy 108 részes rajzfilmsorozat követett. Segar 1938-ban elhunyt, de Fleischer filmjeit az 1950-es években elkezdték játszani a tévék, s ez a Popeye-rajongók újabb generációját jelentette. Az 1970-es években újabb epizódok következtek, melyekből a politikai korrektség jegyében már száműzték Popeye sípolós pipáját és a bunyós jeleneteket. Popeye akaratán kívül vált spenótzabáló tengerészből az amerikai tudat kapitányává. A kiállítás kurátora nem tudja, hogy Segar miért éppen a spenótot választotta Popeye kedvenc eledeléül: "Talán maga Segar is szerette vagy éppen hogy gyűlölte a spenótot. De az is meglehet, hogy csak vicc volt."
(origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!