hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egészséges fűszerek

2004. 12. 26.
Nem csak karácsonykor érdemes különleges fűszereket használni, állítja a bajor élelmezésügyi központ, kiemelve az aromás fűszerek egészségmegőrző szerepét. Az ánizs, fahéj és a többi illatos fűszer nem csak az ételfajtákban hoz változást. Maga az emberi szervezet is profitál belőle, mivel sok fűszernek baktériumpusztító, emésztésszabályozó és görcsoldó hatása is van.

A fűszerek csaknem mindegyikének pozitív hatása van a szervezetre, és ezt az ismeretet már évezredek óta világszerte hasznosítják. Heidrun Schubert, az élelmezési központ szaktanácsadója azt tanácsolja, hogy a tipikus karácsonyi fűszereket, azaz az ánizst, fahéjat, szegfűszeget, koriandert ne csak az ünnepi időben, hanem egész évben használjuk. Nagyon gyakran a fűszerekben a gyógyászatban is használt hatóanyagok rejtőznek. A fahéj és a bors gátolja a gombák szaporodását. A szegfűszeg megnyugtatja a gyomrot, és fertőtlenítő hatású. Az ánizs és a koriander segítenek a puffadás és más emésztési bajok ellen. A koriander étvágygerjesztő és emésztést serkentő. "Sok karácsonyi fűszer húshoz vagy húsételekhez is kiváló, de szószokhoz és köretekhez is használható" – mondja a tanácsadónő. A koriander például nemcsak a mézeskalács fontos hozzávalója, hanem egyben a vöröskáposztából készült ételek és főzelékek ízt adó tartozéka is. (dlonline)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!