hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áttetsző robot

2004. 12. 20.
Medúza alakú robotot fejlesztettek ki Japánban, ami ha kell, riasztja a tulajdonosokat betörés esetén vagy a háziállatokra felügyel. Ha éppen nem dolgozik, akkor kószál a lakásban. "Roborior" az áttetsző robot, ami színét kékre vagy vörösre tudja változtatni, fel van szerelve kamerával, hangszóróval és hi-tech-érzékelővel, ami információt tud átküldeni a tulajdonos mobiljára vagy riasztani tudja azt. Yasuhiro Suseki, a gyártó Tmsuk Sanyo szóvivője szerint olyan robotot akartak csinálni, ami szép, de megbízható is. 

A cég a japán elektronikai óriás Sanyónak a robotokra specializált vállalata. "Mint beltéri tárgy, ez a robot jól beleillik az emberek nappalijába" – tette hozzá. A Paul White brit művész által tervezett 3,25 kilogramm súlyú, 27 centiméter magas "Roborior" másodpercenként 19 centimétert tud haladni előre. Az ára kb. 29 ezer dollár lesz, árusítása jövő év vége felé kezdődik el. "Roborior" követte a másik, "Banryu" nevezet? robotot, ami szintén lakásbiztonság céljából lett kifejlesztve 2002-ben közösen a Sanyo és a Tmsuk tervezésében. "Banryu", ami egy zöld szem? dinoszauruszra hasonlít, kétmillió jenbe kerül, ennek ellenére az elkészült ötven darabból mégis harminc már gazdára talált. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!