Kereső toggle

Amerikai hírműsorok kontra vallás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A sajtó nagy energiát fektet a pletykákról történő beszámolók elkészítésébe – legyenek akár politikai, gazdasági vagy vallási jellegűek –, ám az erkölcsről szóló, más jelleg? történetek ritkák. A legtöbb médiacsatorna esetében erkölcsös riporter foglalkozik a vallási élet területén történő szenzációkkal, a hírszobákban azonban ez a gyakorlat szinte teljesen ismeretlen.

Washington térségében, valamint más nagyvárosokban a hírműsorok rendezői a költségvetési megszorításokra hivatkozva mellőzik a vallási híreket. Az egyik amerikai újságíró-iskola igazgatója szerint azonban ez nem ilyen egyszerű. Még ma is nehéz pontosan meghatározni, valójában mi az erkölcs, valamint a vallást még most is sokan tabu témának tekintik, és sok olyan riporter van, akik nem szívesen tudósítanak vallási ügyekről. "Amikor az emberek azt mondják, szeretnék, ha több vallási hírt hallhatnának, akkor a saját vallásukra gondolnak. Nem könny? ezt sikeresen tenni. A legjobb esetben is többeket sértünk meg vele, mint amennyien megkedvelnek bennünket" – tette hozzá az iskolaigazgató. Más szakemberek úgy vélik, hogy a televíziós hírszobákból hiányzik az "ideológiai sokszínűség".

Egy konzervatív kutatócsoport négy évvel ezelőtt egy felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a rendszeresen istentiszteletre járó újságírók száma az 1980-as 14 százalékról 1995-re 30 százalékra emelkedett. Ezek a zsurnaliszták több különböző vallási szenzációról számoltak be az évek során. Volt, aki egy hindu szentély szerkezetéről írt, mások az egyházak elszigeteltségének okaira próbáltak meg rávilágítani. "A vallási hírtudósítónak azonban sokkal intelligensebbnek és több intuitív képességgel rendelkezőnek kell lennie a többi riporternél, akik az általános területek szenzációiról számolnak be" – mondta egy újságíró. (The Washington Times – Meleg Viktória)

Olvasson tovább: