hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Siess postás levelemmel

2004. 11. 01.
Valószínűleg nem tartozik a legkönnyebb szakmák sorába a levélkihordás Albániában. A postai dolgozók helyzetét nem annyira a harapós kutyák, mint inkább az nehezíti meg, hogy az országban szinte egyáltalán nincsenek sem utcanevek, sem házszámok. A lakcím utáni érdeklődésre még a fővárosban, Tiranában is legtöbbször az épület jellegzetességeinek leírásával válaszolnak: "egy zöld házban lakom", "az én házam szemben van a híddal", "az enyém pedig a barna ház a pékség mögött".

Mivel az egyes városrészeknek sincsenek neveik, az esetleges sürgős orvosi beavatkozáskor értékes perceket veszítenek az orvosok, míg lokalizálják a beteg vagy sérült helyét a városban. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az utóbbi években a vidéki lakosság beáramlásával egyre több illegális ház is felépült. A kormány ugyan elfogadott egy törvényjavaslatot az utcák mielőbbi elnevezésére, gyakorlatba ültetését azonban – a szó szoros értelmében vett – politikai csatározások hátráltatják. Egyes esetekben a városrendezési gyűlések székdobálásokkal érnek véget, mert a baloldali politikusok egy volt kommunista diktátornak, a jobboldaliak egy, az előző rendszerben nemkívánatos költőnek szeretnének utcanévvel emléket állítani. Amennyiben Albánia tervezi az EU-hoz való csatlakozást, pontos népszámlálási adatokkal kell rendelkeznie, amelynek kivitelezése azonban pontos lakcím nélkül kétséges. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!