Kereső toggle

Földhözragadt légiutas

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A következő történet kísértetiesen hasonlít Steven Spielberg legújabb filmjének, a Terminálnak a sztorijához, csak éppen a valóságban játszódik. Egy férfi, aki magát libériai nemzetiségűnek vallja, négy hónapra a dél-koreai Központi Nemzetközi Reptéren ragadt útlevél nélkül. A huszonkilenc éves férfi május óta egy heverőn aludt, a reptéren beszerezhető ételeket ette, és az Incheon International Airport azon késedelmi központjában zuhanyozott, ahol a késésre kiírt gépek utasai várakozhatnak – számolt be két, a bevándorlási ügyekkel foglalkozó férfi. 

A Terminál cím? mozifilm főhőse, a Tom Hanks által alakított képzeletbeli, kelet-európai férfi a New York-i reptéren ragad, miután az országában elkövetett csíny miatt a bürokrácia csapdájában találja magát. A film elnagyolva Mehran Karimi Nasseri történetén alapszik, az iráni származású hontalan férfién, aki – miután elutasították a menekültstátus elnyerésére beadott kérelmét – tizenhat évre ragadt a párizsi Charles De Gaulle reptéren. 

Történetünk szereplője, a libériai férfi, tavaly decemberben turistavízummal érkezett Szöulba. Amíg a kormány fel nem lépett az illegális bevándorló munkásokkal szemben, így kényszerítve őt, hogy május 16-án Svájcba távozzon, addig Dél-Koreában dolgozott. Zürichben aztán a férfi széttépte útlevelét, és menedékjogot kért, mivel tartott tőle, hogy háború dúlta, elszegényedett hazájába visszatérve súlyos büntetés várja. A svájci hatóságok azonban elutasították kérelmét, és a nemzetközi repülésügyi előírásoknak megfelelően visszaküldték Dél-Koreába. Ott, az Incheon reptér tranzitvárótermében, körülbelül 20 illegálisan bevándorló külföldivel együtt – akiket szintén vissza akartak küldeni saját hazájukba – a hatóságok végül őrizetbe vették a férfit. A késedelmi központba való belépést megtiltották neki, és magyarázkodásért sem folyamodhatott. "Státusa azonban olyan, mint bármely másik külföldi átutazó utasé. Nem küldhető csak úgy vissza a hazájába, hiszen nincs útlevele" – közölte egy reptéri illetékes. A libériai kormányzat tájékoztatta Dél-Koreát, hogy kiállít egy útlevelet a férfinak, akit, noha az ázsiai államban akar maradni, a hónap végén hazaküldenek. Az ügyet bonyolítja, hogy Libériának nincs nagykövetsége Dél-Koreában, így meg kell várni, amíg az új útlevél megérkezik. (AP)

Olvasson tovább: