hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dúsgazdag könyvörökös

2004. 10. 18.
Százhatvanezer fontért, vagyis több mint ötvenhatmillió forintért kelt el egy londoni árverésen egy ritka Shakespeare-kötet. A könyvet árverésre bocsátó hölgy örökölte a ritkaságot, ráadásul egy olyan rokonától, akit nem is ismert. Shakespeare összes drámáinak első gyűjteményes kiadását, vagyis a First Folio-t hatszáz példányban nyomták ki a költő halála után hét évvel, 1623-ban. Ma azonban csupán háromszáz fennmaradt példány létezéséről tudni. A kötetet árverésre bocsátó Anne Humphries szeptemberben örökölte meg a könyvritkaságot Frances Cottle-től, akinek egészen két évvel ezelőtti haláláig könyvespolcán porosodott az értékes Shakespeare-kiadás.

A két rokon egyáltalán nem is ismerte egymást. Egy családfakutatónak két évébe tellett, amíg megtalálta a néhai Ms. Cottle legközelebbi élő rokonát. A Manchester környékén élő Anne Humphries azért döntött úgy, hogy megválik a ritkaságtól, mert azt gondolta: nem lenne helyes egy szekrényben elzárva tartani, amikor olyan sok embernek szerezhetne örömet egy ilyen kötet. A szerencsés örökös azonban csak remélheti, hogy egy közintézményhez kerül a First Folio, hiszen azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki tette a végső, százhatvanezer fontos ajánlatot. A ritka Shakespeare-öszszes egy példányát egyébként három évvel ezelőtt több mint négymillió fontért adták el, az azonban teljes volt, míg a most kalapács alá került kötetből negyven oldal, a többi közt A Vihar nagy része is hiányzik. A szakembereket és a gyűjtőket egyébként meglepetésként érte az árverés, hiszen az áruba bocsátott Folio-példány létezéséről eddig nem tudott a világ. (BBC)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!