hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titokzatos teknősök

2004. 09. 13.
Kutatók végül rájöttek a titokra, miért vetődhetett Wales partjaira a világ legnagyobb kérgesteknőse. A szakemberek számára nagy fejtörést okozó esemény volt, amikor a közel három méteres hosszúságú teknősre Harlech közelében találtak rá, több mint négyezer-hatszázhatvan mérföldre nyugat-indiai születési helyétől.

A BBC Vadvilág magazinjának egyik új riportja azonban már arra tett utalásokat, hogy a kérgesteknősöket brit fajnak kellene tekinteni, melynek tagjai csupán a szaporodás miatt látogatnak a Karib-szigetekre. A "Harlechi kérgesteknős" volt – mely most Cardiffban a Walesi Nemzeti Múzeum és Galéria kiállított példánya – a legöregebb, s egyben legnagyobb regisztrált teknős. A száz éves, több mint kilenc mázsás állat még azelőtt pusztult el 1988-ban, hogy megtalálták volna. Vízbefulladt, mert beletekeredett egy halászhálóba. A walesi felfedezés óta a Swansea University és a University College Cork tengerekkel foglalkozó ökológusai műholdas követőrendszert használnak. Tíz kérgesteknőst követnek nyomon a trópusokon található fészekrakó helyüktől. A megfigyelés során kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben, az állatok nem időznek sokáig a Karib-szigeteken, idejük legnagyobb részét a táplálékdús északi vizekben töltik. A munka halad tovább, most épp\' az ír tenger felé útban, Peter Richardson, a Tenger Megőrző Társaság egyik tagja azonban reméli, végül oda lyukadnak ki, hogy a kérgesteknősöket ezentúl brit fajként osztályozhatják majd. A teknősök száma egyébként világszerte folyamatosan csökken a tengerparti építkezések, tojáslopások, a környezetszennyezés és a halászat miatt. Vélhetően, csupán a hosszú halászhálók évente körülbelül ötvenezer kérgesteknős életét veszik el, amikor az állatok véletlenül fennakadnak azok horgain. (Ananova)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!