hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkos föld alatti járatok Párizsban

2004. 09. 13.
Horrorfilmeket találtak abban a föld alatti moziteremben, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a francia főváros alatti katakombarendszer egyik, eddig ismeretlen részében. A rendőrség véletlenül bukkant a teljesen felszerelt, bárral is ellátott vetítőteremre – írja a Guardian cím? brit lap. A francia főváros alatt közel 300 kilométernyi üregrendszer húzódik – egykori kőbányák –, amelynek nagy részébe tilos a belépés.

A teljesen felszerelt moziteremre 18 méterrel az elegáns 16. kerület felszíne alatt bukkantak rá. A rendőrség szóvivője szerint "két horogkereszt volt a plafonra festve, de ezeken kívül kelta kereszteket és számos Dávid-csillagot is mázoltak a falakra. Talán egy szekta vagy titkos társaság használhatta". 

A felfedezésre a párizsi rendőrség egy gyakorló bevetése alkalmával került sor, a Chaillot-palota alatt, az Eiffel-torony magasságában – írja a Guardian. A csapat éppen egy csatornán keresztül ereszkedett alá a járatrendszerbe, amikor egy "Építési terület, belépni tilos!" feliratú, ponyvával eltakart folyosórészre bukkantak. A ponyva mögötti folyosón egy asztal állt, és zárt láncú tévékamera volt a falra szerelve. A folyosó egy 400 négyzetméteres terembe torkollott, amely olyan volt, "akár egy föld alatti amfiteátrum, a falakba teraszokat vájtak, és székek is voltak". 

A teremben egy teljes méret? vetítővásznat, vetítőgépet és különböző filmeket találtak. 

A rendőrök három nappal később a francia elektromos művek szakértőivel tértek vissza a helyszínre, hogy kiderítsék: honnan vették az áramot a barlangmozi kialakítói. Akkorra azonban valaki már járt ott: a telefonvonalakat és az elektromos vezetékeket elvágták, és egy papírdarabot hagytak a terem közepén: "Ne is próbáljanak megtalálni minket"!

A Párizs alatti katakombák, folyosók és üregek valaha kőbányaként szolgáltak, egészen a római kortól kezdve. Az itt kiásott kövekből épült a város java része. Manapság a föld alatti járatoknak egy kis szakasza látogatható turisták számára, ám ezen a Les Catacombes nev? kis szakaszon kívül, ahova a túlzsúfolt párizsi temetőkből 1700-tól kezdve kihantolt, körülbelül 6 millió ember maradványait helyezték, a többi részbe 1955 óta biztonsági okokból tilos lemenni az átlagpolgároknak – írja a Guardian.

Ennek ellenére jó néhány titkos társaság – mint például a katafilok – rendszeresen lejárnak a barlangokba, többnyire éjjelente, hogy a párizsi közbeszéd szerint részeg orgiákat tartsanak ott. Patrick Alk fényképész nyilatkozata szerint, aki korábban albumot is kiadott a föld alatti rendszer feltárásáról, és állítólag kapcsolatban áll ilyen titkos csoportokkal, "még tucatnyi ilyen van" Párizs alatt. "El sem tudják képzelni, mi van odalenn" – idézte Alkot a Guardian. (Origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!