hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyepből is megárt a sok

2004. 09. 13.
Kevesen gondolnák, hogy a zöld pázsit is árthat a környezetnek, azok a legkevésbé, akik szorgos munkájukkal az Egyesült Államok keleti partvidékét végeláthatatlan gyepszőnyeggel terítik be.

Az északnyugati Maine államtól Kaliforniáig a zöldellő, gondosan nyírt és locsolt pázsit összterülete 121 380 négyzetkilométer. A nyári hétvégeken 50 millió ember berregteti fűnyíróját, és összesen évi 3 milliárd liter benzint használnak fel. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának becslése szerint a gyepfelületek, kertek, parkok gondozására használt benzinüzemelés? eszközök, fűnyírók, a Magyarországon jószerével ismeretlen, a gereblyét helyettesítő avarfújók és láncfűrészek a városi légszennyeződés 5 százalékáért felelősek.

Az említett terület számos városában a vízfogyasztás kétharmadát a gyepre ellocsolt víz teszi ki. Az amerikaiak évente 31 millió kilogramm rovarirtót permeteznek fűre-fára, díszbokorra, egységnyi területre vetítve tízszer annyit, mint amennyit a farmerek a földjeikre. 

A kiterjedt, agyonpermetezett gyepszőnyegeken szó szerint még a madár sem jár, mivel nem talál táplálékot, sőt a városokban és környékükön előforduló madármérgezést a biológusok gyepgondozási tünetként emlegetik.

Kanada számos városában megtiltották a háztulajdonosoknak a pázsit és dísznövények rovar- és gyomirtóval való permetezését és műtrágyázását. Az Egyesült Államokban ilyen tilalom egyelőre csak az iskolákban és a sportpályákon van érvényben, a hobbikertész-iparág azonban máris aggódik a kanadai példa miatt. (origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!