hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyüzsög az öreg kontinens

2003. 12. 22.
A hollandok és a belgák Európában a legmozgékonyabbak, míg a franciák, olaszok és a spanyolok a leginkább röghöz kötöttek – állapította meg egy felmérés. Az Ipsos által elvégzett közvélemény-kutatás szerint a franciák – bár a kevésbé mozgékony európaiak között szerepelnek – a legnagyobb lelkesedést tanúsítják a külföldön élés iránt.

 Az európaiak ötven százaléka utazott egy másik európai országba legalább egyszer az elmúlt év során. A hollandok esetében ez az arány 71, a belgáknál 62, a németek és a britek esetében pedig 54 százalék. A franciáknál ez az arány 33, az olaszoknál 28, a spanyolok esetében pedig húsz százalék csupán. Az utazások nagy része személyes okból történik: a megkérdezettek 39 százaléka idegenforgalmi, 16 százalékuk pedig rokonlátogatási céllal utazik. Az utazók 14 százaléka kelt hivatalos útra. A legnépszerűbb célországok Spanyolország, Franciaország és Olaszország, ezt követi Ausztria, Németország és Hollandia. Az európaiak kétharmada kész lenne házastársát követve letelepedni egy másik európai uniós országban, ott dolgozni, tanulni, illetve nyugdíjasként élni. A franciák a legkönnyebben mozdíthatók, 68 százalékuk követné párját külföldre az 57 százalékos európai uniós átlaggal szemben. A franciák a legigényesebbek, ami a távozás feltételeit illeti. Döntésükre nagy befolyással van, hogy külföldön is megőrizhessék jelenlegi életszínvonalukat (70 százalék), valamint hasonlítson a két ország egészségügyi, adó- és nyugdíjrendszere (61 százalék). A telefonos felmérést hét országban (Németországban, Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Hollandiában) közel három és fél ezer ember megkérdezésével végezték. (origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!