hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Semmiség az egész darab

2003. 08. 25.
Csak nyugodtan dőlj hátra, engedd el magad, és nézd az előadást… ugyan nem látsz semmit, és nem kapsz semmit az igen borsos ötfontos jegyedért, de ha kibírod, a jegy árának felét visszakaphatod. Az ez évben megrendezett Edinburgh-i Fringe kulturális fesztiválon olvashatjuk ezt a reklámot, a Sweet FA cím? színdarabról. 

Kora reggel kezdődik az előadás egy 142 férőhelyes négycsillagos hotel egyik termében, és gyakorlatilag üres marad nemcsak a színpad, a nézőtér is, érdeklődés hiánya miatt. A premierre hat újságíró ment el, a következő nap csak egy, de az is elaludt az előtérben, míg várt a kezdésre. "Még nem adjuk fel" – nyilatkozta Julien Caddy, a darabot bemutató Sweet Productions nev? produkciós iroda eseményekért felelős igazgatója. "Csak az idő dönti el, hogy vajon a kocsmákból és bárokból kijövő közönség figyelmét felkelti-e majd a darab." Hasonló próbálkozások már voltak a történelemben. 1952-ben John Cage zeneszerző "csendes" darabot írt Négy perc és 33 másodperc címmel. Caddy szerint Samuel Beckett (a Godot-ra várva híres ír szerzője) is mindig meg akarta írni a színészek, díszletek és cselekmény nélküli darabot, de soha nem merte. Egyelőre a sajtóvisszhangra nem panaszkodnak, amely szerint mindenkor lesznek, akiket el lehet hitetni valamivel. Nem így a skót parlament tagjai, akik igen rossz véleményüknek adnak hangot, kétségbe vonva a darab művészeti értékét. Szerintük a művészet azt jelenti, hogy valaki adott valamit másoknak. Valószínűleg azonban nem a skót konzervatívok fogják a Fringe fesztivál hangulatát befolyásolni, hiszen abban pont az a jó Caddy szerint, hogy megadja a lehetőséget mindenre, így a "semmire" is. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!