hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha szégyelljük magunkat

2003. 08. 11.
Élete során szinte mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor zavarban érzi magát. De mi van akkor, ha valaki minden emberi érintkezés során elvörösödik, remeg és verítékezik? Felejtse el az "egyszer?" szégyenlősséget! 

Valószínűleg közösség okozta szorongásos zavarral, egy diagnosztizálható mentális betegséggel áll szemben, mely gyakran vezet depresszióhoz, sokszor valamilyen függőséghez is. Úgy tűnik, mindezt a gének összetett keveredése, és a szociális környezet – például ideges szülők, vagy az osztálytársak folytonos piszkálódásai – együttes hatása idézi elő. Egyes kutatók szerint a technika segíthet a betegség tökéletes leküzdésében, míg mások a gyógyszeres kezelésre esküsznek. Kérdéses azonban, hogy ezekkel a szerekkel megfelelő, tartós vagy végleges gyógyulás érhető-e el, nem is beszélve arról, hogy a mai extrovertált, "drog-happy" kultúrában a gyógyszerek könnyen hullanak "termékeny talajra". A specialisták szerinti megoldás, ha csupán azokat kezelik, akik valóban orvosi segítségre szorulnak, míg a többi szégyenlős emberrel kapcsolatban elfogadjuk: ők így teszik színesebbé a világot.

 (Newsweek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!