hetilap

Hetek hetilap vásárlás
INNEN-ONNAN

2002. 12. 16.
Jön a kerékember

Aki nem mindennapi módon szeretne egyik helyről a másikra eljutni, de már megunta a gördeszkát, próbálja ki a Wheelmann-t! A "kerékember" nev? járgány működésének lényege, hogy egy ovis méret? motorbiciklire rászíjazzuk a lábunkat, majd testsúlyunk áthelyezésével elkormányozunk a kívánt úticél felé. A sebesség egy kézben tartható "gázpedál" segítségével szabályozható. Aztán ne csodálkozzunk, ha útközben azt hiszi valaki, hogy nincs ki mind a négy kerekünk. (Time)


A szabadság Arany Tolla



Az 1961 óta évente kiosztásra kerülő, a független sajtó kivívásáért járó Arany Tollat 2003-ra a Fehéroroszországi Újságírók Szövetségének (FÚSZ) ítélték oda, Alekszander Lukasenko elnök médiaelnyomó intézkedései ellen tanúsított bátor ellenállásukért. "Az Arany Toll több mint negyvenéves történelme alatt ez a második eset, hogy egy csoportnak, és nem egyetlen személynek ítélik oda. Talán szimbolikusnak is tekinthető, hiszen ahogyan először 1969-ben a csehszlovákok, most a fehéroroszok is a szovjet típusú elnyomás elleni sajtóküzdelmeikért érdemelték ki a díjat. A FÚSZ 900 tagja közül számosan ültek már börtönben, sokukat vertek meg, és rengetegen voltak kitéve ismételt vádemeléseknek. Lukasenko elnök szeptemberi újraválasztásakor a dolgok odáig fajultak, hogy adóhivatalnokok felszerelési tárgyakat foglaltak le médiaszervezetektől, befagyasztották bankszámláikat, és a legtöbb független újság nyomtatását végző kiadóház vezetését is kormányfennhatóság alá vonták. A FÚSZ kampányt indított a törvényellenes, rágalmazó perek megszüntetése érdekében; követelték, hogy Mikhail Padhainy tájékoztatásügyi miniszter, aki tisztségét a szabad sajtó elnyomására használta, mondjon le; és igyekeztek nyomást gyakorolni, hogy Dmitry Savadsky operatőr eltűnésének kapcsán nyomozzanak tovább. A párizsi székhely? szervezet világszerte óvja és támogatja a szabad sajtót, Jogi Központ a Média Védelmében elnevezés? szervezetén keresztül komoly jogi védelmet is nyújt számára. Az Arany Toll ünnepélyes átadására jövő júniusban Dublinban kerül sor. (P. L.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!