hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eső leső

2002. 12. 09.
Talán már mindenkivel megtörtént, hogy egy váratlan délutáni zivatar miatt bőrigázott az utcán. Nos remélhetőleg ez többet nem fordul elő. Az izraeli Weizmann Kutató Központ tudósai ugyanis kidolgoztak egy egyszer? matematikai képletet, melynek segítségével a jövőben elkerülhetőek lesznek a meteorológiai előrejelzések bizonytalanságai. A képletet kidolgozó Gregory Falkovich professzor szerint az algoritmus egyszért a Wiezmann Központ által kidolgozott új elméleti munkán, másrészt pedig már létező és egyben bizonyított fizikai alapelveken nyugszik. 

A képletbe néhány könnyen mérhető változó beépítésével a meteorológusok nagyobb pontossággal hamarabb fogják tudni előrejelezni a várható csapadék időpontját. Akár a néhány kilométernyi távolságból közeledő esőt is lehetséges lesz így lőre megmondani. Ennek a tételnek az alkalmazása szintén lehetővé teheti a jövőben a szakemberek számára a csapadékhullás pontosabb tervezését. Ez különösen olyan országok számára bír nagy jelentőséggel, ahol – mint például Izraelben is – a vízkészlet növelése elsősorban az eső függvénye. Bár a képlet utóbbi hasznossága még nem teljesen bizonyított, a meteorológusok lázasan várják azt a pillanatot, amikor az időjárási bizonytalanság legyőzhetővé válik számukra. (Meleg Viktória – Newsweek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!