hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divatos rizikó: extrém téli sportturizmus

2002. 12. 16.
December, január, február – itt a régen várt síszezon. A havas-jeges évszak beköszöntével sokan nem elégednek meg óvatos csúszkálással, és szándékosan hívják ki maguk ellen a sorsot. Az extrém téli sportok szerelmesei imádják az adrenalinmámort, a kockázatot.

Az extrém hegymászók, a canoeing és a rafting szerelmesei jobbára 35 év alatti sportemberek. Ezt a korosztályt csábítja a szintén költséges jégmotocross és autórali is. Idősebbeket főleg az úszók mezőnyében találunk: hölgyeket és urakat egyaránt. Ők azok, akik fagyos körülmények között is szeretik kipróbálni magukat a jeges folyókban, tavakban, tengerekben. Ez kifejezetten nagy hagyományra visszatekintő mulatság Németországban, Oroszországban és Skandináviában – hogy ne legyen betegség a merész lubickolásból, arról a szauna gondoskodik. Az extrém vadászturisták, ha pénzük engedi, külföldön, például Grönlandon, Alaszkában lövöldöznek fókákra. Az ilyen kutyaszános, igluban lakásos 10 napos túrák már 6 ezer euróból (kb. 1,5 millió forint) megúszhatók repülőjeggyel együtt. Friss levegő grátisz! Horgászni olcsóbb: a pecások legkeményebb magja észak-európai, kanadai halhajszára indul 2002–2003-ban is. Ezek a téli szabadidős sportok jól kombinálhatók hosszú távú síeléssel, kutyaszánfuttatással, avagy gyalogtúrával. A havas táj leny?göző! A glecscsersíelés és hószörfözés ifjú rajongói már az Alpokban is kitombolhatják magukat. A kockázatos téli sportágak magyar és külföldi híveit sem a lavinatragédiák és más súlyos balesetek, sem a drágaság (pl. extra balesetbiztosítás) nem tántoríthatja el veszélyes hobbijuktól. Egyes munkaadók kedvelik, ha beosztottjaik életrajzának szabadidős tevékenységei között ott van a rizikóvállalásról, bátorságról, a kihívások kereséséről és a jó egészségi állapotról árulkodó valamely hideg idős extrém sportág. A rokonság meg hadd aggódjon… (Mogyorósi Géza)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!