hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Asimo színre lép

2002. 12. 23.
Aki szerencsés, s legközelebb Japánban jár, talán a Honda "következő generációs", százhúsz centiméter magas, humanoid robotjával, Asimóval is találkozhat az autógyártó vállalat egy bemutatótermében. 

A Honda múlt héten mutatta be a "kétéves robot" továbbfejlesztett változatát, mely, mint azt az év elején, februárban sokan hallhatták, a New York-i Értéktőzsde híres nyitó harangszólamának elcsilingelésénél már jóval többre képes. Az új modell – jövő hónaptól kölcsönözhető is – képes felismerni, s üdvözölni az embereket, a kézmozdulatokat értelmezve irányt változtatni, de ha az időjárásra vagyunk kíváncsiak, Asimo erre is készséggel felel, hiszen képes pillanatok alatt kapcsolódni az internethez vagy más hálózati forráshoz. Az otthoni használatra szánt humanoid robotok fejlesztésében élenjárónak számító vállalat jelenleg is kölcsönöz robotokat az IBM és hat másik cég számára. Asimo korábbi változatának "példányai", mint high-tech recepciósok és vendéglátó robotok szorgalmatoskodnak ezeken a helyeken. 

A Honda, ígérete szerint, folyamatosan fejleszteni fogja a szerkezetet, hogy az idővel egyre több, gyakorlatiasabb és bonyolultabb funkció betöltésére legyen képes. Nem titkolt szándékuk, hogy egy szép napon hasznos családtagként üdvözöljük otthonunkban. Jelenlegi éves bérleti díja százháromezer font (harminchétmillió-nyolcszázegyezer Ft). A cég képviselőinek fogós ellenvetése, hogy rengeteg időt s fáradtságot spórolhatunk meg vele. Szórakoztató értéke nem lehet kérdéses. Amikor a cég egyik asszisztense egyik újonnan fejlesztett funkcióját szerette volna bemutatni, Asimo magas gyermekhangon, folyamatosan hátrálva ezt ismételgette: "Kérem, ne jöjjön közelebb!" (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!