hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Filmcsillag a norvég vizekben

2002. 09. 29.
Keiko, a nagysikeru Szabadítsátok ki Willyt címu film foszereploje valószínuleg Norvégiában tölti a telet. Az emberszereto gyilkos bálna két hete bukkant fel a nyugatnorvég partoknál és a helyiekkel barátkozott, sot azt is megengedte, hogy a gyerekek a hátán lovagoljanak. Szakértok szerint azonban az állatnak inkább magafajta bálnák társaságára volna szüksége. A Keikót filmezo csapat, Norvégiát egy átmeneti állomásnak tartja, mielott a huszonnégy éves állat a teljes szabadságba kerül. Norvégiában számos fjord alkalmas lenne az átmeneti otthon kialakítására. 

Már eddig is dollármilliókat költöttek arra, hogy az 1993-as film által kiváltott szabadon bocsátási kampányt követoen a bálnát biztonságosan szabadon ereszthessék. Keiko azonban, mivel majdnem teljes életét fogságban töltötte, úgy tunik, most is jobban ragaszkodik az emberekhez, mint a bálnákhoz. Norvégia partjainál fel és le úszkálnak gyilkosbálna-csapatok, és rengeteg a hering is. A tavasz azonban kedvezobb idopont lett volna a szabadon bocsátásra mind az idojárás, mind a táplálék szempontjából, mivel akkor a téli viharok már véget érnek, a heringek pedig elkezdenek szaporodni. Keiko Izlandtól Norvégiáig mintegy 1400 kilométert úszott, és véletlenül abba az országba jutott, ahol hivatásosan vadásszák a bálnákat. A játékos állat viszont belopta magát a norvégok szívébe, akik egymással versengve ajánlanak fel ideiglenes lakóhelyet fjordjaikban, amelyek kedvelt turista célpontok. "Vegyen Halsat" olvasható a helyi újság reklámja a Skaalvik-fjordban, Keiko jelenlegi otthonában. "A világ leghíresebb bálnája a világ leghíresebb fjordjában van" mondta a rivális nyugatnorvég Geiranger-fjord turisztikai vezetoje. A Szabad Willy Alapítvány vezetoje hamarosan Norvégiába utazik, hogy Keiko jövojét megvitassa a norvég hatóságokkal. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!