hetilap

Hetek hetilap vásárlás
INNEN-ONNAN

2002. 08. 31.
A világ legidősebb teknősbékája

Valószínűleg a világ legidősebb galápagosi óriásteknősének lesz hamarosan 260. születésnapja. A kairói állatkert lakójáról tudni vélik, hogy 1742-ben született. A Guiness Rekordok könyvének szóvivője elmondta az Ananova hírügynökségnek, hogy az eddig a világ legidősebb teknősbékájaként nyilvántartott példány egy madagaszkári egyed volt, akit 1777-ben ajándékoztak a Tongan királyi családnak és 188 éves korában, 1965-ben költözött az örök vadászmezőkre. A szóvivő elmondta, hogy a kairói állatkert eddig nem kereste meg őket, azonban hangsúlyozta, hogy amenyiben bizonyítékokkal alátámasztható az állat életkora, fontos lenne ha bejelentenék, hiszen a galápagosi teknős kora magasabb, mint amit eddig teknősbékákról nyilvántartottak. A kairói állatkerti ünnepségről azonban megtudhatjuk, hogy a születésnapos állat hátára teszik majd tortáját. A hír csak azt nem részletezi, hogy így hogy fogja a teknős a gyertyákat elfújni?
(Ananova)


Füstölgő Szabadság-szobor 



Egy dán szobrász a New York-i Szabadság-szobor mintájára megépítette a füstöt kibocsátó Szabadság-szobrot, melynek elkészülte nem véletlenül esik egybe a Johannesburgban kezdődött Föld-csúccsal, ahol a szakemberek bolygónk jövőjéről tanácskoznak. A fáklyát tartó, "füstölgő" szobor az alkotó, Jens Galschiot szerint "a gazdag világ arroganciáját, elsősorban az Egyesült Államokat szimbolizálja, amely veszi a bátorságot, hogy szennyezze bolygónkat". A dán főváros polgármestere nem engedélyezte, hogy a város főterén helyezzék el a szobrot, így az Európai Környezetvédelmi Hivatal elé került. A kékre festett, hat méter magas remekm? elkészítéséhez üvegszálat használtak. A szobor kezében lévő fáklyából fehér füst gomolyog, "mivel a fekete füst mérgező lehet" – mondta a művész. Jens Galschioet provokatív alkotásairól ismert, melyeknek témája általában a fajgyűlölet, az éhezés és a diktatúra. (hirkereső.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!