hetilap

Hetek hetilap vásárlás
INNEN-ONNAN

2001. 12. 16.
Ha nincs császár, jó a császárnő is!

Szombaton Masako japán hercegnő a világ legrégibb uralkodócsaládjának egy újabb tagját hozta a világra. Egy egészséges, 3,1 kilogrammos kislányt szült. A neme miatt azonban a baba nem lehet trónörökös. Az utódlás problémája megoldásért kiált, férfi örökös híján valahogy meg kell menteni a trónt. A módszer igen egyszer?: úgy kellene módosítani a japán udvartartási törvényt, hogy nő is uralkodhasson. Japánban egyre nő a társadalmi támogatottsága ennek a javaslatnak. Egy friss felmérés szerint az emberek 55,2 százaléka mondta azt, hogy elfogadna egy császárnőt is – ami majdnem 23 százalékkal többet jelent a két évvel ezelőttinél. (Newsweek)


A férfiak és a stressz



A Cambridge Egyetem tudósai szerint a férfiak genetikailag hajlamosabbak arra, hogy a stressz gyötörje őket. 

A tudósoknak egyelőre csak bárány-magzatokon sikerült kimutatniuk, hogy a hímek a nőstényekhez képest kétszer annyi stresszhormont, azaz kortizolt termelnek, de szerintük az embereknél is hasonló arányokat találnak. Az már régóta ismert, hogy a férfiak és a nők másképp reagálnak a nyomasztó helyzetekre, de korábban úgy gondoltuk, hogy ezt a különbséget elsősorban a környezeti tényezők befolyásolják, mondta Dr. Dino Giussani, a kutatás vezetője. Most azonban bebizonyosodott, hogy már a születés előtt is kimutatható a különbség. A bárány-magzatok vizsgálata a két nem összehasonlításakor jelentős különbséget mutatott. Dr. Giussani szerint az eredmények többek között azt sugallják, hogy a férfiak az életük során is hajlamosabbak túlreagálni a feszült helyzeteket. (BBC – jövőnéző)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!