hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Einstein hűtőgépe

2001. 12. 09.
Képzelje csak el, hogy Ön a világ zsenije, aki Nobel-díjat is kapott. Ilyen helyzetben talán jobb foglalatosságot is találna magának a hűtőgéptervezésnél. Albert Einstein azonban éppen ezzel foglalkozott az 1920-as években. Steve Silverman, az Einstein hűtőgépe és más történetek cím? könyv szerzője pontosan erről ír. 

Vajon miért foglalkoztatta Einstent a fénysebesség titka épp úgy, mint az, hogy kialszik a fény, amikor becsukjuk a hűtőgép ajtaját? 

Hajdanán a hűtőgép nagyon veszélyes eszköz volt. A tudóst különösen megindította egy szörny? baleset. Tudomására jutott, hogy egy egész család meghalt egy éjszaka a hűtőjükből kifolyt mérgező hűtőfolyadék miatt. Ezért kezdett el a világhír? fizikus olyan hűtőgépeket tervezni, melyek kevesebb mozdítható alkatrészből álltak. Segítségére voltak ebben más tudósok is – köztük Szilárd Leó –, akik megfordították a történelem kerekét. Szilárd Leó jött rá arra, hogy a nukleáris láncreakciót fel lehet használni tömegpusztító fegyverek gyártására is. Szerencsére a hűtőgépeket a mi érdekünkben tervezték. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!