hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zavar a hangzavar

2001. 09. 10.
A gyönyörű, nyugalmat árasztó naplementék csendjéhez szinte nincs fogható. Mégis jóval többször van "szerencsénk" olyan mesterséges zajokhoz, mint az autóriasztók vijjogása, vagy a fejünk fölött elhúzó repülőgépek motorjainak zúgása. Ezek a zajok azonban emberekre és állatokra egyaránt ártalmasak lehetnek. A bioakusztikát és a természet hangjait tanulmányozó emberek szerint egyre nehezebb még zavartalan, természetes hanglelőhelyekre bukkanni. 

1968-ban, amikor Bernie Krause a természet hangjait rögzíteni kezdte filmek és a televízió részére, még csak 15 órányi felvételre volt szüksége ahhoz, hogy ebből egyórányi használható anyagot kapjon. Mára az ehhez szükséges felvételi idő 2000 órára emelkedett Észak-Amerikában. Neki köszönhető az az új szó is, mint "biofónia", melylyel egyszer?bben kifejezhető, hogyan kommunikálnak kicsinyeikkel az élőlények különböző frekvenciákon "énekelve". Krause aggódik az új zajok állatokra, és környezetükre gyakorolt hatásai miatt. A természetes hangok világát a mesterséges zajok kártékonyan bomlaszthatják. A California-tóban élő békák egy csoportja például igen nagy veszélybe került amiatt, hogy már nem képesek túlbrekegni a nem természetes eredet? hangokat, így egyenként kell megvédeniük magukat. Fontos, hogy a békák ”éneke" egy egységes kórushoz legyen hasonló, hogy a rájuk vadászókat könnyebben megtéveszthessék. Amikor ugyanis egy repülő elrepül a tó felett, megtöri a hangzás egységét, s az egyes békák könnyebben észrevehetővé válnak az olyan ragadozók számára, mint például a hosszú farkú bagoly vagy a prérifarkas. A tanulság igen világos. A zajszennyezés jelentősen befolyásolja a fajok túlélési esélyeit. A Nemzeti Park Szolgálat a természetes hangzásvilág védelmére szolgáló szabályzatában nemrég jelölte ki az e célra szánt anyagi eszközöket, illetve, hogy védeniük kell a tiszta levegőt és vizeket. A zajok természetes környezetre gyakorolt hatását már számos helyen kezdik figyelembe venni. A San Francisco-öbölben is, ahol a harbor fókák pihenőhelyéül szolgáló sziklához legközelebb eső, fő átkelő híd felújítása zajlik. A zaj mértékével azonban csak akkor lehet igazán tisztában az ember, amikor személyesen is megtapasztalja a hídon dolgozó cölöpverőgépek, és szegecseltávolítók hangját. Emma Grigg, a Harbor Fóka Projekt biológusa szerint a fókák nem tehetnek mást, mint a zajokat hallgatva egyszerűen megszokják azokat. Az állam szavát adta, hogy az építkező uszályok az olyan kényes időszakokban, mint az ellési időszak, a fókáktól távol állnak majd meg. Ez igazán figyelemre méltó, főleg, hogy az építkezésen résztvevő munkások önként vállalták a dolgot, holott a munkát szeretnék minél előbb befejezni. A fókák jó néhány mesterséges zajt elfogadtak már, például a forgalomét. Sok állat egészen jól megtanult együtt élni az új jelenséggel. Minden élőlény számára azonban, beleértve az embereket is, ez a határ. Krausék elhatározták, hogy véget vetnek ennek a folyamatnak, s célul tűzték ki, hogy csendesebbé teszik Amerikát. (ABCNEWS.com)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!