hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tátogó tenorok

2000. 12. 16.
A színpadon a "három tenor" egyikének hangja árad. Aztán hirtelen csend – pedig a közelebb ülők jól látják, hogy a művészek tovább tátognak. Placido Domingo igyekszik feltalálni magát: a technika ördögéről humorizál. Azt mondja, ha a publikum nem is igazán hallhatta, legalább láthatta őt. A közönség azonban nem azért fizetett egy vagyont a jegyekért, hogy csak lássa, hanem hogy hallja is a művészt, méghozzá eredetiben. 

A csalódott nézők visszakövetelték a pénzüket. De csak azért, írja könyvében Ilse Elisa Zellermayer zenei menedzser, a kulisszatitkok nagy ismerője, mert a turpisság kiderült. 

A Berlinben napvilágot látott Három tenor és egy szoprán cím? leleplező m? nem kevesebbet állít, mint hogy Domingo, José Carreras és Luciano Pavarotti nem egyszerűen playbackkel, hanem a legkorszer?bb elektronikus technikával felfegyverkezve csapja be a nagyérdeműt. A szerző szerint a csodálatos hangok egyre gyakrabban érkeznek a zsenik torka helyett a műszerekből. A stúdiós manipulációk igen régiek. Kirsten Flagstad egy 1952-ben készült Izolda-felvételen szépen kiénekelte a magas C-t, amikor szakmai körökben mindenki tudta, hogy ez a magasság már régen nem szerepelt a művésznő repertoárjában. Ma már léteznek akár paróka alá rejthető minimikrofonok is. Ezek segítségével egy tíz másodperces magas C elméletben akár egy órán keresztül is (!) szólhat. (Vianovo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!