hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szagtalanított fokhagyma

2000. 11. 25.
A fokhagyma története nagyon régre nyúlik vissza. Az egyiptomiak például istenként tisztelték. Sőt, a görög költő, Homérosz műveiben is felbukkan, mint valami rossz dolog bekövetkezését elhárító csodaszer. Később az emberek meggyőződése az volt, hogy egy gerezd elég ahhoz, hogy teljesen fittek és egészségesek legyenek. A fokhagymát ebben az időben csodaszernek tartották és kevésbé súlyos nyavalyák gyógyítására használták, mint például gombás fertőzések, köhögés, lázzal járó kiütéses megbetegedés vagy akár genitális herpesz ellen. Manapság egy olasz genetikus – orrcsavaró szagokban bővelkedő kutatómunkája során – valószínűleg megtalálta a fokhagyma egészségre gyakorolt kedvező hatásainak megőrzéséhez vezető utat – a használatával együtt járó kellemetlen szag nélkül. Corrado Feogher egyetemi professzor úgy véli, hogy minden bizonnyal rábukkant a "bűzölgő rózsa" szagtalanításának módjára anélkül, hogy ezzel károsodna az íze, illetve a szívbetegségekre, a magas vérnyomásra, vagy akár a baktérium okozta fertőzésekre gyakorolt gyógyhatása. A professzor közel jár az allicin szintéziséért felelős gén izolációjához. Ugyanis a kutatók szerint ez a kénvegyület okozza a fokhagyma kellemetlen, bűzös szagát. Annak köszönhetően, hogy pontosan ezt a gént fedezte fel, képes lesz lecsökkenteni a hagyma allicin koncentrációját anélkül, hogy ezzel együtt jótékony hatása is megszűnne. A professzor azt is elmondta, hogy laboratóriumi teszteket végző csoportjával más alkotóelemeket is kimutattak, melyek ugyanolyan hatékonysággal tudják felvenni a harcot a baktériumok és a fertőzések ellen, mint az allicin. Ami a legfontosabb, hogy ezek az újonnan felfedezett hatóanyagok nem büdösek. Mindezen kísérletezések mellett azonban meg kell említeni a már létező fokhagymaolaj és -kapszula készítményeket. Feogher azonban azt állítja, hogy a genetikailag módosított fokhagymagerezdeket olcsóbban lehet előállítani, így az orvosi kezelések ideális eszközévé válhatnak. "Azok számára, akik szeretik, nem jelent gondot a fokhagyma szaga, azoknak az embereknek viszont igen, akik gyógyszerként szedik" – mondja a professzor. Véleménye szerint így a gyomorbántalmakkal küszködő betegek kétszer-háromszor több gerezdet is megehetnek. Ugyanis az emészthetősége is könnyebbé válik a nehezen lebontható allicin nélkül. Más élelmiszerkutatók azonban szkeptikusak az új felfedezéssel kapcsolatban. Szerintük elképzelhetetlen jelentősebb hatásgyengülés nélkül a fokhagymagerezd szagtalanítása. Peter Berry Ottaway többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a fokhagyma kémiai összetettsége miatt nehéz megjósolni a szagtalanított változat hatásosságát, míg más tudósok teljesen elképzelhetetlennek tartják a fokhagyma szagának és egészségre gyakorolt hatásának szétválasztását egymástól. Mel Rosenberg, a Tel Aviv-i Egyetem professzora még további kutatásokat lát szükségesnek. "Arra fel kell hívni a figyelmet, hogy az ember lehelete nem csupán a fokhagymától lehet kellemetlen. Ugyanezt okozhatja többek között a tej, a hús, a brokkoli, a karfiol és a vöröshagyma is" – mondja Rosenberg.  Andrew Caferkey, londoni étteremtulajdonos úgy véli, hogy a fokhagyma szagtalanítása csak "sok hűhó semmiért". Hiszen a fokhagyma lényege éppen a szagában rejlik. Tegyük hozzá, hogy eddig még egyetlen kutató sem próbálkozott például a szeretet génjének genetikai módosításával. (London – CNN)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!