1999. 11. 13.
A minap egy chicagói étteremben a pincér a nagy rohanásban azt sem tudta, fiú-e
vagy lány
, mármint az általa kiszolgált vendég, s leuramozta a gyengébb nem képviselőjét
is. Egy tíz városra kiterjedő felmérés tanúsága szerint az utóbbi időben általános
volt e probléma az éttermekben és a vendéglátóhelyeken. A megkérdezettek 71-90 százaléka
találja a férfiakkal való bánásmódot előzékenyebbnek. Előfordult, hogy ha két hölgy
várakozott üres asztalra, akkor az étterembe éppen belépő férfi-nő párost részesítették
előnyben. Az okok között maguk a vendéglátósok a legprózaibbat említik: "A férfiak
többet esznek, többet isznak, ezért a borravaló is tekintélyesebb. Emiatt gyorsabban
kiszolgálják őket. Míg a hölgyek kevesebbet fogyasztanak, ráadásul jól megnézik,
mennyi borravalót adjanak." Más étteremtulajdonosok a felmérés eredményeit túlzónak
tartják, s Penny Pollack – a Chicago Sun-Times "Konyha" rovatának vezetőnője,
aki maga is igen sokszor étteremben eszik – személyes tapasztalatai is azt erősítik
meg, hogy ez valójában nem probléma. Szerinte mindezeket az előítéleteket a nők előzetes
elvárásai hozzák létre, amelyek úgy működnek, mint az önmagukat beteljesítő jóslatok.
"Sokan eleve azzal az elvárással érkeznek, hogy úgysem fognak velük egyenrangú félként
bánni, s ha valami esetleg nem jól alakul, hát mondhatják: na tessék." (Chicago
Sun-Times)
Tovább olvasná?
Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.
Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.