hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénz beszél

1999. 11. 13.
A minap egy chicagói étteremben a pincér a nagy rohanásban azt sem tudta, fiú-e vagy lány…, mármint az általa kiszolgált vendég, s leuramozta a gyengébb nem képviselőjét is. Egy tíz városra kiterjedő felmérés tanúsága szerint az utóbbi időben általános volt e probléma az éttermekben és a vendéglátóhelyeken. A megkérdezettek 71-90 százaléka találja a férfiakkal való bánásmódot előzékenyebbnek. Előfordult, hogy ha két hölgy várakozott üres asztalra, akkor az étterembe éppen belépő férfi-nő párost részesítették előnyben. Az okok között maguk a vendéglátósok a legprózaibbat említik: "A férfiak többet esznek, többet isznak, ezért a borravaló is tekintélyesebb. Emiatt gyorsabban kiszolgálják őket. Míg a hölgyek kevesebbet fogyasztanak, ráadásul jól megnézik, mennyi borravalót adjanak." Más étteremtulajdonosok a felmérés eredményeit túlzónak tartják, s Penny Pollack – a Chicago Sun-Times "Konyha" rovatának vezetőnője, aki maga is igen sokszor étteremben eszik – személyes tapasztalatai is azt erősítik meg, hogy ez valójában nem probléma. Szerinte mindezeket az előítéleteket a nők előzetes elvárásai hozzák létre, amelyek úgy működnek, mint az önmagukat beteljesítő jóslatok. "Sokan eleve azzal az elvárással érkeznek, hogy úgysem fognak velük egyenrangú félként bánni, s ha valami esetleg nem jól alakul, hát mondhatják: na tessék." (Chicago Sun-Times)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!