hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagy tömegű bolygójelölt

1999. 10. 16.
Dr. John Murray, az angliai Open University csillagásza szerint végre megtaláltuk a régóta áhított 10. bolygót a Naprendszerben. A hír megerősítéséhez azonban további kutatómunka szükséges. A csillagász nagy keringési idej? üstökösök pályáit vizsgálta. Megfigyelései szerint az üstökösök mozgását valamilyen nagy tömeg? test gravitációs hatása befolyásolta. Az eltérítések mértékéből ítélve az új égitest nagyobb az eddig ismert legnagyobb bolygónál, a Jupiternél is, és mintegy 32 ezerszer messzebb kering a Naptól, mint a Föld. Mivel tőlünk szemlélve igen halvány és lassan mozgó objektumnak tűnhet, eddig rejtve maradhatott a legnagyobb távcsövek elől is. A hosszú periódusú üstökösök a mai elméletek szerint a Naprendszer keletkezésekor visszamaradt anyagból származnak. A Naptól 10-50 ezer csillagászati egységnyi távolságban valószínűleg egy hatalmas törmelékfelhő található, amelyet Oort-felhőnek neveznek. Dr. Murray megfigyelései alapján az Oort-felhőből belépő üstökösmagoknak létezik egy olyan különleges csoportja, amelyek érkezési irányai egy ívet rajzolnak ki az égbolton. Szerinte ez nem lehet véletlen: valamilyen nagy tömeg? test kering az Oort-felhőben, s ha üstökösmag kerül a közelébe, azt belöki a belső Naprendszerbe. A belépési pontok így szépen kirajzolják az objektum pályáját. Ilyen hatás kifejtéséhez azonban nagyobb tömegűnek kellene lennie a Jupiternél, így a Naprendszer keletkezéséről szóló mai elméleteknek ellentmondana a létezése. Ezek szerint ugyanis az óriásbolygók Naptól távolodó méretcsökkenésének oka az, hogy a rendszer keletkezésekor egyre kevesebb és kevesebb olyan gázanyag jutott ki a külső tartományokba, amelyekből a születőben lévő bolygók építkezni tudtak. Ha mégis létezik, s legalább 13-szor nagyobb tömegűnek bizonyul majd a Jupiternél, akkor lehet amolyan "torzszülött csillag", vagyis "barna törpe" is. Elképzelhetünk olyan forgatókönyvet is, amely szerint a bolygó eredetileg nem a Naprendszer tagja, hanem egy saját rendszeréből kihajított égitest, amely már régóta erre kóborol az űrben. Az újabb elméletek szerint számos ilyen hajléktalan planéta létezhet. Akárhogy is áll a dolog, még számos megfigyelés és sok munka szükséges ahhoz, hogy a bolygójelölt létezését megerősítsék. (Origo)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!