hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gumi-leletek

1999. 10. 16.
Amerikai kutatók azt állítják, hogy Közép-Amerikában a maják már 3500 évvel a modern vulkanizálás előtt előállítottak rugalmas gumit a latexből. Ismeretes, hogy a kutyatejfélékhez és néhány más családba tartozó növény tejszer? nedvet (latexet) tartalmaz, amelyet megalvasztva szilárd anyaghoz jutunk. Ez a szívós, nyújtható anyag a kaucsuk, amelyet a dél- és közép-amerikai indiánok régóta használtak, például textíliák vízhatlanná tételére. A kaucsuk azonban meglehetősen rugalmatlan anyag. A kaucsuk gyakorlati jelentőségre csak akkor tett szert, amikor felfedezték, hogy vulkanizálható: kénnel összegyúrva és melegítve fizikai tulajdonságai igen előnyösen változnak. A vulkanizált kaucsukot guminak nevezzük. Eszerint a gumi a modern kor terméke. Viszont a majákról ismeretes, hogy használtak gumit. Senki sem tudta azonban, hogyan készítették. A cambridge-i Massachussets Műszaki Egyetemen megvizsgálták a bennszülöttek latex-kezelési eljárásait és rájöttek, hogy ha a nyers latexet a kerti folyondár levével összekeverik, a lé eltávolítja azokat a vegyületeket, amelyek a latexet törékeny, morzsolódó anyaggá alakítanák. Egy mexikói mocsárban találtak egy épségben megmaradt gumilabdát, és ennek összetétele ugyanolyan volt, mint amit a kutatók a fenti módon készítettek. (New Scientist)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!