hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Koppintják Michelangelót

1998. 12. 12.
A hetedik napon Ryan Du Val megszűnt minden munkájától, és látta, hogy amit készített, egészen jó, és valamelyest kezd hasonlítani a Sixtusi kápolna Michelangelo-freskójához. Már hatodik napja feküdt a hátán ütött-kopott kollégiumi hálószobájában, és a mennyezetre festett, hogy előtűnjön a sokak által a világ egyik legnagyszer?bb alkotásának tartott Ádám teremtése. Azonban Du Val ezzel a munkájával mégsem tudott kivívni akkora elismerést, mint az eredeti alkotó. Hiába – művészet ide vagy oda –, a Northwestern University szabályaival ellenkezik a fehér falak átfestése. Az egyetemi hatóság azt tervezi, hogy közönséges festő-mázolókat fogad, és amíg Du Val a téli szünetben hazautazik, átfestetik a szobáját piszkosfehérre. Du Val másodéves diák – aki mellesleg zenét is tanul –, fel van háborodva, hogy évi 6400 dollárt (mintegy másfél millió forint) fizet a kollégiumi szállásért és ellátásért, és még művészi kibontakozásában is korlátozzák. A diákot egyébként maga az eredeti Sixtusi kápolna ihlette, mivel az elmúlt nyáron Rómában járt. Művéhez egyszer? zománcfestéket használt, s a három legismertebb jelenetet készítette el. Prózai módon Isten ujja nem Ádámra, hanem a tűzriasztó berendezésre mutat. A kollégiumi háló "szobaparancsnoka", a szintén 19 éves Adi Hermoni szerint a festmény nagyon építő jellegű, és olyan kreativitást mutat, ami a liberális művészeti nevelést szolgálja, ezért az egyetemnek inkább büszkének kéne lennie diákjára. (AP)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!