hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könnyű vacsora a víz alatti étteremben

1998. 12. 31.
Úgy tűnik, már nem elég a romantikus vacsorát a megszokott étteremben kettesben elfogyasztani. Az izraeli turistaparadicsomban, Eilatban a világon elsőként rövidesen megnyíló víz alatti étterem valószínűleg még azt is bámulatba ejti majd, aki azt hiszi, hogy már mindent látott életében.

A Vörös-tenger partjától hatvan méterre magasodik fel a hullámokból a Red-Star
étterem futurisztikus tetőszerkezete. Aki nem akar azon nyomban a mélybe leereszkedni,
az aperitifet elfogyaszthatja a tetőteraszon is, miközben élvezi az Akabai-öbölre nyíló
pazar kilátást, vagy arany ékszert vásárol. A teraszról perzsaszőnyeggel borított
csigalépcső vezet le a hatméteres mélységbe, egyenesen a víz alatti paradicsom világába.


Az étterem mennyezetén és falain elhelyezett hatalmas ablakokon át a kedves vendég
megcsodálhatja a korallok, algák és halrajok színpompás világát. Közben úgy tűnik:
maga a vendég ül akváriumban, és még etetik is. Miközben élvezettel fogyasztja az
ínyenc halételt, a Japánban készült, 30 centiméter vastag üvegablakokon át nézheti,
amint ugyanannak a halfajtának a "rokonai" rajokban úsznak el előtte.

"Éttermünknek ugyanolyan érzést kell keltenie a vendégben, mint amilyet egy búvár
él át" – mondja Ofer Ben Israel, a 1 milliárd 512 millió forintnak megfelelő költséggel
épült étterem tulajdonosa. Az asztalok, székek és lámpák lágy vonalúak. A pincérek
a vendég óhaja szerint előételnek kaviárt vagy pezsgőben áztatott kagylót, főételnek
sült homárt és más ínyencségeket szolgálnak fel. Egy vacsora – borral és
desszerttel – fejenként

10 ezer 800 forintba kerül.

Ha vacsora közben a vendégek már minden témát kimerítettek, erre is van megoldás:
az étterem közepén egy második világháborús finn búvárnaszádról leszerelt
periszkópot helyeztek el, amellyel akár valamely jordániai szomszéd lakószobájába
is belátni.

A tulajdonos szerint az étterem betonkolosszusa nem árt a környezetnek. Épp ellenkezőleg:
ahol azelőtt fürdőzők és búvárok pusztították a korallokat, ott most algák telepítésével
csalogatják vissza a halakat. Az étterem körüli víz alatti világot sötétedés után
megvilágítják. Ennek érdekében mérnökök tucatjai hónapokon át törték a fejüket,
milyen legyen a világítás, hogy az ne bolygassa meg a halak természetes életritmusát,
de biztosítsa a vendégeknek a tökéletes kilátást. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!