hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az élet habostorta

1998. 11. 07.
Habostortával csapták arcul a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) igazgatóját dühödt környezetvédők Genfben, amiért a szervezet felülbírálta a tengeri teknőcök védelmét szolgáló amerikai rendeletet. A merényletet később egy "Biotikus Sütőbrigád" elnevezés? szervezet vállalta magára. Renato Ruggierónak először az arcába vágtak egy tortát, majd a fejébe csaptak egy másikat. A volt olasz kereskedelmi miniszter viszonylag nyugodtan tűrte a támadást, és csak annyit jegyzett meg: "Nem rossz a torta". Az Egyesült Államok arra akarta rákényszeríteni a garnélarákot exportáló országokat, hogy a veszélyeztetett tengeri teknőcök védelmében szereljék fel halászhajóikat egy 75 dollárnak megfelelő összegbe kerülő szerkezettel, amely megakadályozná, hogy a páncélosok a hálókba kerüljenek. Az amerikaiak evégett megtiltották az olyan országból származó garnélarák-importot, ahol nem védik a teknőcöket. India, Malajzia, Pakisztán és Thaiföld visszautasította az amerikai intézkedést, a WTO pedig két hete úgy döntött, hogy az Egyesült Államoknak nincs joga kényszeríteni a többi országot. A védőberendezés nélküli halászhálók évente mintegy 150 ezer tengeri teknőst irtanak ki. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!