Kereső toggle

Makki Marie-Rose cikkei

Életmód

A betegek ma teljes tudatlanságban kallódnak az egészségügy útvesztőiben, s a rendszer érdekelt a kiszolgáltatottságuk fenntartásában. A többségnek fogalma sincs arról, hogy joga lenne a teljes tb-támogatásra a hazainál hatékonyabb uniós gyógykezelések esetén is. Csilla harmadik gyermekével járta végig a hazai gyógykezelés kálváriáját, majd külföldön találtak gyógyulást. Milán Fotó: Hetek
Kint volt a család egész nap a vízparton, és az ötéves kisfiú annak ellenére rákvörösre égve érkezik haza este, hogy édesanyja óránként végigkente a testét az egyik legmagasabb faktorszámú krémmel. Ki érti ezt? – kérdi a szülő nem kis aggodalommal. A napsugárzás veszélyeiről dr. Borbola Kinga bőrgyógyászt kérdeztük.  Az ember az élete során kapott sugárdózis felét 18 éves koráig gyűjti be 
November 1-én lép életbe a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának szabályairól szóló törvény, amelynek érdekessége, hogy ilyen szint? korlátozásra hazánkban még nem volt példa. Időszerűségét mindenekelőtt alátámasztja az a tény, hogy Magyarországon hozzávetőleg a lakosság 35 százaléka dohányzik, ez az arány növekszik, s egyre többen vannak, akik az első cigarettára kisiskolás korukban gyújtanak rá.
Óvszerautomatákat helyeznének el a közép- és felsőfokú oktatási intézményekben, valamint növelnék a fogamzásgátló tabletták tb-támogatását a szocialista párthoz kötődő ifjúsági szervezetek. A javaslattevők szerint ezáltal csökkenthető a fiatalkori abortuszok száma, másrészt így elejét lehet venni a vészesen terjedő nemi betegségeknek is. A védekezés a fejben kezdődik Fotó: Reuters
Magyarországon immár évek óta szép számmal szűnnek meg a bölcsődék, a bezárások mértékét tekintve élenjár ez a típusú gyermekintézmény. Ennek oka jórészt a kihasználatlanság – nem mintha a gyerekek életük első éveit otthon töltenék, hanem sokkal inkább amiatt, mert kevés gyermek születik nálunk. Manapság ugyanis a szülők jelentős része kényszerül arra, hogy már egyéves kortól vagy még korábban bölcsődébe adja a kicsit, tekintettel arra, hogy egy fizetésből képtelenek a családot fenntartani.
A női modellek közül ötöt kitiltottak, néhányan pedig maguk mondták le szereplésüket a múlt héten megrendezett, nagyszabású madridi divathétről. Erre azt követően került sor, hogy az esemény szervezői eltiltották a kifutótól, illetve orvoshoz küldték a túl sovány modelleket, mondván: a divatiparnak nagy felelőssége van abban, hogy a fiatalok ma tömegméretekben küzdenek súlyos táplálkozási zavarokkal.
Az utóbbi években világszerte tapasztalható tendencia, hogy a privát emberi szféra felértékelődésével különösen megnőtt a családi otthon, s azon belül is a hagyományos konyha, a jóíz? közös étkezések jelentősége.  A tágas, sokfunkciós konyha jelentősége felülmúlja a többi szobáét 
"Zsidó sorsok magyar színpadon" címmel kétnapos konferenciát rendezett pár héttel ezelőtt a Szombat cím? folyóirat, amelyen neves szakértők, művészek járták körül azt a kérdést, hogy milyen szerepet töltenek be a hazai zsidó származású művészek – írók, színészek és más szakemberek – a magyar színházművészetben. Az esemény nem előzmények nélküli: 1996 óta minden évben, ezzel együtt összesen négy alkalommal rendeztek hasonló témájú konferenciát az irodalom, a képzőművészet és a filmművészet vonatkozásában is.
„A kövér, mozgáshiányos gyerekek élete egy nagy csalódás, amellett hogy egészségügyi problémákkal is küzdenek. Tudom, mert én is voltam 104 kilós kövér kisfiú” – mondta el Schobert Norbi minap az oktatási tárca sajtótájékoztatóján. Az életmódszakértő így tett hitet az egészségesebb iskolai büférend mellett, amelynek bevezetését március 1-jétől kezdődően szorgalmazza a szaktárca.

Háttér

Szakemberek régóta emlegetik a hazai közoktatás egyre mélyülő válságát. A mai iskolarendszer egy olyan tudásgyár lett, amely fölerősíti és szinte áthidalhatatlanná teszi a társadalmi különbségeket.
A kreatív problémamegoldás terén a magyar diákok a legrosszabbul teljesítő bolgárokkal és törökökkel vannak egy szinten az OECD- országok kibővített rangsorában – derül ki a PISA 2012 felmérés legfrissebb adataiból. A kreativitás egyáltalán nem függ a tantárgyi tudástól, viszont jóval fontosabb annál a mai világban való boldoguláshoz – állapították meg az oktatáskutatók.
A piaci verseny a globalizált világ húzóországaiban mindinkább felülírja a hagyományos munkaszervezési kereteket. Gazdasági okokból trend lett a teljes munkaidő rugalmas teljesítése, távmunkával való kombinálása, valamint a foglalkoztatás bővítése a részmunkaidő terjedése révén. A modernizáció alapfeltétele a jó együttműködési és időmenedzselési képesség, aminek mi magyarok szinte teljesen híján vagyunk.
A kaposvári cigánytelepen született, tizenhét éves korában férjhez akarták adni, de ő inkább tanulni akart és tanítani.
„Magyarországon sok millió kényszerszingli keresi a párját, de nem találja, mi ennek okaira voltunk kíváncsiak” – mondja a Kényszerszinglik című film rendezője.
„Nem olyan helyekre szólt a repülőjegyünk, ahová kértük”; „Nem olyan szobát kaptunk, amilyet lefoglaltunk” – számos hasonló panasz, előre nem látható kellemetlenség érhet bennünket az utazásaink során. Körbejártuk, hogy miként lehet kivédeni a nem várt problémákat.
Szakemberek régóta emlegetik a hazai közoktatás egyre mélyülő válságát. A mai iskolarendszer egy olyan tudásgyár lett, amely fölerősíti és szinte áthidalhatatlanná teszi a társadalmi különbségeket.
Az alacsony bérek veszélyeztetik az egyetemi oktatók utánpótlását. A beígért 27 százalékos béremeléssel együtt sem fog egy adjunktus annyit keresni, mint hasonló kaliberű kollégája a közoktatásban.
Az árvíz sújtotta hazai településeken még nem indult meg az újjáépítés, jóllehet Pintér Sándor belügyminiszter megígérte, hogy október 31-ére senki sem marad fedél nélkül. A 316 érintett család mintegy fele elfogadott cserelakást, másik fele új háza felépítésére vár, miközben sokan sátrakban, lakókocsikban húzzák meg magukat. Ideiglenes elhelyezésük megoldásra vár, hiszen könnyen ott érheti őket a tél, ha netán mégsem sikerülne az októberi határidőt tartani.
Mint arról múlt heti számunkban részletesen beszámoltunk, a prostitúció legalizálása, bárminem? szabályozása egyöntet? külföldi tapasztalatok szerint a szervezett bűnözés elburjánzását vonja maga után, nem pedig az iparág visszaszorulását.
Perspektívátlanság és magukra hagyottság jellemzi a mai fiatalokat. A felnőtt társadalom eltávolodott tőlük, és nem is törekszik a velük való kommunikációra – mondja az Ifjúság 2008 című kutatás vezetője. A bizonytalanság mind fogékonyabbá teszi az ifjakat a politikai radikalizmusra: ennek megfelelően a 15–29 évesek egyhetede úgy gondolja, bizonyos körülmények között jobb a diktatúra, mint a demokrácia, harmaduk szerint pedig mindegy, hogy diktatúra van-e, vagy demokrácia.
A rendszerváltás utáni Magyarország felzárkózási kísérletének kudarcát az jelenti, hogy a kétezres évtizedben tévútra került a kormányzás. A jelenlegi kormány történelmi esélyt kapott arra, hogy megfelelő többség birtokában végrehajtsa a fejlődéshez szükséges érdemi reformokat, de nem tudott élni a lehetőséggel – derül ki Kolosi Tamás szociológussal folytatott beszélgetésünkből.
„Készült egy nagyon figyelemreméltó alkotás, amely kicsit kilóg a hazai filmes mezőnyből: színvonalas és üzenetében nagyon erős hatású" - vélekedett lapunknak Gesztesi Károly színész, a Szeretetnepper című film narrátora. A film egy testvérpár - egy maffiavezér és egy lelkész - történetét dolgozza fel nem mindennapi módon.
A nyári szünet beköszöntével komoly veszélybe kerülhet a fiatalok táplálkozása. A közétkeztetésben részt vevő gyermekek étkezése ugyanis a szakemberek szerint ma jóval kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, mint azoké, akik nem a menzán esznek.  Csoki, süti, fagyi: ezekben kevés a vitamin Fotó: MTI
Harvey Goldsmith szerint hanyatlik a fesztiválipar, mert elfogytak a húzónevek.
Megtörhet a fesztiválipar lendülete Európában: bár 2002 és 2012 között megötszöröződött a zenei fesztiválok száma a kontinensen, és a toprendezvények egyre több látogatót vonzanak, a jegyeladások csak ötven százalékkal nőttek, tavaly pedig már több programsorozat ment csődbe, mint amennyi indult. Minderről Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője beszélt egy interjúban.
Terror, önkény, katonák és rendőrök által elkövetett embertelen kínzások, majd évekig tartó menekülés, hátrahagyott, esetleg elvesztett családtagokkal és ingóságokkal a háttérben – a háborús övezetekből, például Szíriából érkező, életüket mentő jövevényeket mindennek lehet nevezni, csak megélhetési bevándorlóknak nem.
A drámai mértékűvé váló orvoselvándorlás megállítására zöld­keresztes mozgalom elindítását javasolja a Magyar Rezidens Szövetség. Egy idei felmérés alapján kiderült: a rezidensek 93 százaléka dupla kezdőbérért itthon maradna, és cserébe még a hálapénzről is lemondana.
Franciaországban tavaly jelent meg két könyv, két egyetemista lány tollából, amelyek a diákprostitúció jelenségével foglalkoznak. Mindkét kötet kiadója a botrányos és provokatív könyveket előszeretettel gondozó Max Milo. Némileg ez is közrejátszhatott abban, hogy a nyomorgó diáklányok kényszerű tömeges prostitúciójáról szóló romantikus legenda – minden magyarországi hírveréssel ellentétben – nem vált kedélyborzoló közüggyé Franciaországban.
Diós Imre és Mariann harmincas éveikben járó élettársak, két kislányukkal élnek. Mindketten intézetisek voltak. Mindössze két megoldatlan problémájuk van: a lakhatás és a munkavállalás. Egy állami gondozottnak önmagában is nehéz, de kettőnek együtt a legnehezebb. Ma másfél millióan szorulnak szociális bérlakásra Magyarországon.
Ne dőlj be! – olvasható városszerte plakátokon a felhívás, miszerint a könny? és jól fizető külföldi munka könnyen torkollhat rémálomba azáltal, hogy a fiatal munkavállaló emberkereskedők és futtatók markába kerül. A jelenség erősen szezonális jellegű, hiszen ilyenkor nyáridőben különösen megsokasodik az alkalmi munkát vállalók száma.
Mind az oktatásügyi törvénytervezetek szigorításai, mind a graffiti törvényjavaslat nyomán egy erősen büntetéspárti politika látszik kirajzolódni a magyar ifjúsággal kapcsolatban. Még nem tudni, hogy a fokozott fegyelmezés rendet szül-e, mivel a mai fiatal generációk élete, gondolkodása a virtuális térben szerveződik, a valóságostól eltérő, a középkorúak számára értelmezhetetlen világban.
Szõnyi Andrea. A múlthoz való viszonyunk meghatározza jelenünket és jövõnket is.
„Ha betereljük a fiatalokat egy holokausztfilmre, amit megnéznek, azután hazamennek, abból nem sok hasznuk lesz. Ezért mi nemcsak mozizunk velük, hanem együtt is értelmezzük a látottakat, méghozzá nem annyira a múlt, hanem a jelen és a jövő vonatkozásában.
Dobjátok ki a tévét! – ajánlották régen a párkapcsolati problémákra. Ma ez a tanács inkább úgy szólna: Dobjátok ki az okostelefont!
Abortuszellenességről, az érintett nők hétköznapi és jogi diszkriminációjáról, sőt abortuszturizmusáról beszélnek a jogvédők, utalva az életet a fogantatástól számító Alaptörvényre, illetve a terhességmegszakítások engedélykötelességére. A valóságban az abortuszt lelkiismereti okokból elutasító orvosokat érik egyértelműen hátrányok a hozzáállásuk miatt.
Westend üzletközpont-bejárat, vízesés, szimpla hétköznap, 11 óra. Négy-öt siheder sorban ülve a márványhatású burkolaton, görnyed fáradtan, távolba révedő tekintettel. Úgy tűnik, szürke hétköznapjukba megjelenésünk visz némi színt. A szemek lassan elkezdenek pislogni, a homlokok emelkednek, a hátak kiegyenesednek. A kérdésre, hogy mit csinálnak itt suliidőben, a legtermészetesebb válasz hangzik el, szinte egyszerre, röhögve: „Mit, hát lógunk!”
"De szép szeme van, Mancika" – bókol a főnök, miközben Mancika kitölti a kávét és csábosan mosolyog hozzá. Aztán diktálni kezd egy hivatalos levelet, Mancika pedig szorgalmasan jegyzetel. A háború előtt még ez volt a dolgok normális menete, és ennek a hatása mindmáig érezhető. Vannak országok, ahol már a szóbeli inzultust sem kötelesek elviselni a női beosztottak, törvény adta joguk, hogy ragaszkodjanak a teljesítmény szerinti megítéléshez, nemtől függetlenül.
Forrás: MTI
Ma már közel ugyanannyi férfi hívja a lelki elsősegély telefonszolgálatokat, mint nő. Ez áttörés a tekintetben, hogy a férfiak általában nehezebben kérnek segítséget, s így háromszor-négyszer gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nők. A megelőzést segítheti a Hátrahagyottak című frissen kiadott könyv is, ami a leginkább veszélyeztetetteknek, azaz a hozzátartozóknak szól.
Európa világviszonylatban a legdepressziósabb kontinensnek számít, és itt a leggyakoribbak a mentális betegségek: uniós szinten 38 százalék, összeurópai szinten ennél is magasabb a pszichiátriai kezelésre szoruló betegek aránya, akiknek csak egyharmada részesül orvosi ellátásban. Leggyakoribbak a szorongásos zavarok, a depresszió, az alkoholizmus, az alvászavarok. A megfelelő egészségügyi ellátás tizedannyiba kerülne a társadalmaknak, mint a kezeletlen betegségek gazdasági következményei.
A lakástulajdonosok szinte védtelenek a nem fizető al­bérlők­kel szemben. Még ha legálisan, szerződéssel adják is bérbe a lakásukat, csak hosszas bírósági procedúra árán tehetik ki a bérlőt, majd fizethetik a hátrahagyott adósságait is. A magyar jogrend azt védi, aki birtokon belül van, így sokan élhetnek albérletről albérletre vándorolva, fizetés nélkül.
A Legjobb Munkahely Felmérés eredményei alapján a magyar munkavállalók ugyan jobban kötődnek a munkahelyükhöz, kevesebben akarnak váltani, mint az elmúlt években, de a kutatók szerint ez elsősorban a biztonságra való törekvésnek tudható be, mivel a nagyobb kötődés nem feltétlenül járt együtt a motiváció növekedésével. Éppen ezért a vállalatok túlélésének legfőbb feltétele az alkalmazottak, különösen a kulcsemberek elkötelezettsége és bizalma.
A modern országokban a meddőség és a népességfogyás riasztóan növekvő tendenciát mutat. A problémára válaszul született meg az orvostudomány új ága, a Medicine of Life, vagyis az „életgyógyászat”.
A magyar háztartások közel 40 százaléka tervez utazást idén július-augusztusban, s a háromnegyedük belföldön pihen, átlag 4-5 éjszakás időtartamot. Továbbra is a Balaton az első számú kedvenc, utána Észak-Magyarország következik, Horvátország pedig a harmadik helyre szorult. A belföldi turizmus tartóoszlopát a SZÉP-kártya rendszere jelenti.

Belföld

Iskolaőröket alkalmazhatnának az iskolák a Belügyminisztérium jogszabálytervezete szerint, amit az oktatásügyi tárca is támogat. Az iskolaőrök tettlegesen is felléphetnének a gyerekekkel szemben, az agresszív szülőket is távol tarthatnák az iskolától. Az ötlet ellenzői szerint a lopások, lógások, rendbontások elleni fellépés, illetőleg a házirend betartatása pedagógiai, és nem rendészeti feladat.
A gyerekeknek családban a helyük – hangzott el a héten azon a sajtótájékoztatón, amelyet Balog Zoltán miniszter tartott a gyermekvédelmi törvény 2014. január 1-től életbe lépő változásairól. A kiskorúak ezentúl csak nevelőszülőknél helyezhetők el, akiknek foglalkoztatási jogviszonyt, megemelt bérezést, új képzést biztosítanak.
A szocpol és a lakáshitel-támogatások június 30-ig igényelhetők, azután megszűnnek. A családi pótlék értékét két évre befagyasztják. Jövő áprilistól kezdve a GYES és a GYED a kisgyermek 2 éves koráig lesz csak folyósítható, magyarul az eddigi három évről kettőre csökken majd a kismamák gyermekgondozási támogatása. Ez annak ellenére valószínűsíthető, hogy a már elfogadott törvényjavaslatot a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.
Felreppent a hír, hogy új szabályozás jöhet a korkedvezményes nyugdíjazás helyett. A kormány korábban megszüntette ezt a jogosultságot, emiatt az egészséget veszé­lyeztető munkakörökben dolgozók – kohászok, vasutasok, tűzoltók, laboránsok stb. – ma semmilyen ellentételezésben nem részesülnek.
A magyarok közel egytizede kipróbált már valamilyen illegális drogot, a legnépszerűbb a kannabisz. A hazai drogfogyasztás évek óta stagnál, egyedül a kannabisz- és az amfetaminfogyasztás terén érzékelhető némi növekedés, míg a heroinfogyasztók száma csökken – legalábbis az ellátottak körében. Mindeközben folyamatosan jelennek meg a piacon az újabb és újabb, tiltólistán egyelőre nem szereplő pszichoaktív szerek. Többek között ezt állapítja meg a Nemzeti Drog Fókuszpont legfrissebb jelentése.
Soha nem látott mértékben megnőtt az ifjúsági munkanélküliség Európa-szerte. Magyarország a legnehezebb helyzetűek között van a maga 28 százalékos mutatójával. Az Eurofound jelentése szerint a fog­lal­koz­tat­hatóság növelése érdekében maximalizálni kellene az oktatásba, képzésbe történő beruházásokat.
Képünk illusztráció
Azonnal benyújtható közoktatási törvénytervezetet dolgoztak ki szakmai szervezetek, amellyel korrigálhatók az államosított rendszer problémái. Szerintük a 2013-ban bevezetett új köznevelési rendszer bombái kormányrendeletekben vannak elrejtve, melyeknek hatásait a különféle választások után fogjuk csak érzékelni iskolabezárások, elbocsátások, egyentanrend formájában.
Bár sokkal több a munkanélküli, mint az üres álláshely, ezt a kevés állást is nehéz betölteni. A kormány törvényi változtatá­sokkal szeretné a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni és bővíteni, ám az intézkedések az alacsony jövedelműeket sújtanák a leginkább.
Ha a többedik gyermek vállalása esetén előre megválasztható lenne annak neme, az a hazai születésszám jelentős növekedését is elősegítené – állítja Czeizel Endre genetikus, akinek a szaktárcához benyújtott javaslata jelenleg nemcsak büntetőjogi akadályokba, hanem szakmai és etikai szempontból is elutasításba ütközik.  A genetikus szerint a gyermek nemének előre megválaszthatósága csökkentheti az abortuszok számát Fotó: Wbs
„Most álljunk neki magyarázni azoknak a mélyszegény családoknak, akik segítséget kérnek tőlünk, hogy mi a bánat az a Buda-Cash Brókerház?” – fakadt ki lapunknak L. Ritók Nóra, a  berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az ország egyik legszegényebb kistérségében élő gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány a brókerbotrány legnagyobb kárvallottjainak egyike. L.
„Minőségelvű átrendezési folyamatot szeretnénk a felső­oktatásban, ami mind a hallgatók, mind az oktatók, végső soron az egész nemzet érdekét szolgálja” – mondja Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.
Simicskó István, Czunyiné Bertalan Judit és Balog Zoltán
Tiltakozások sorát váltották ki az igazgató­cserék több vidéki és fővárosi iskolában, mivel a minisztérium szisztematikusan igyekezett a maga jelöltjeit az élükre ültetni, de többször visszakozni kényszerült.
A közmunkásokat hétköznap éhbérért dolgoztatja, hétvégén pedig a készségeiket fejlesztené, és erkölcsileg nemesítené őket a kormány – legalábbis egy háttértanulmány erre enged következtetni.
Szeptember 1-jén 1,3 millió diák kezdi meg általános vagy középiskolás tanulmányait, számítások szerint a tankönyvek és írószerek átlagos költsége gyermekenként 15-30 ezer forintba kerül. A családok többségének nem a tanévkezdés jelenti a legnagyobb érvágást.
Nemzeti középosztály megteremtése, központi finanszírozás és tantervi szabályozás, államosított iskolák, egész napos iskola, pedagógus életpályamodell - régóta ismert tervek a nemrég a kormány által elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvényből, melynek kodifikált változata várhatóan novemberben kerül a parlament elé. A felsőoktatás átalakításáról készült tervezet is elkészült.
A gyerekeknek családban a helyük – hangzott el a héten azon a sajtótájékoztatón, amelyet Balog Zoltán miniszter tartott a gyermekvédelmi törvény 2014. január 1-től életbe lépő változásairól. A kiskorúak ezentúl csak nevelőszülőknél helyezhetők el, akiknek foglalkoztatási jogviszonyt, megemelt bérezést, új képzést biztosítanak.
Míg a népesség öregszik, azaz a várható átlagos élettartam világszerte nő, addig a népesség fogyása a kelet-európai térségben, Magyarországon pedig különösen tartósan jellemző.
A felsőoktatási törvény harmadik módosításával borzolja a kedélyeket a szaktárca, amely a Felsőoktatási Kerekasztal nyári vitatémája lesz, és ősztől már el is kezdődne a bevezetése. Kérdés, hogy addig kihúzzák-e az egyetemek anyagilag.
Sokasodnak a problémák oktatásügyben, miközben viszonylagos csend honol a Tanítanék Mozgalom háza táján. Legfeljebb az keltett némi zavart nemrég, hogy a mozgalom képviselői a Magyar Időknek adott nyilatkozatukban kifejtették: nem a kormánybuktatás a céljuk, és nem szeretnének baloldali fordulatot sem.
Jövőre 12 év lenne a büntethetőségi korhatár és javítóintézet a büntetés az élet elleni bűncselekmények esetén a Btk. tervezete szerint. Más uniós országban is van példa a gyerekkorúak büntethetőségére, ott azonban nem rendészeti, hanem gyerekvédelmi eszközökkel kezelik a renitens kiskorúak problémáját.
Két hete lemondott posztjáról Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, majd tiltakozásképp’ Sándor Mária is beadta felmondását. Az állam-titkár utódjának kilétéről folynak a találgatások, de annyi biztos, hogy az illető nem lesz irigylésre méltó helyzetben, mivel a krónikus pénz­hiányon túl a vészes szakemberhiányt és az ágazatot sújtó belső érdektagoltságot is kezelnie kell.
Feltehetően sokan az önkitöltést választják az október 1-jétől október 31-ig tartó, hazánk történetében 15. alkalommal lebonyolított népszámláláson – legalábbis a lapunk által megkérdezett kérdezőbiztosoknak ez volt az első benyomása a kérdőívcsomagok kézbesítése során. Velünk egyidejűleg az EU országaiban is zajlik népszámlálás, s a főbb személyes és lakásadatok az EU adatbázisába is bekerülnek.
Mind gyakoribb, hogy az eladósodott és fizetésképtelen állampolgárok ingatlanát kényszerértékesítik, nem egyszer a lakásmaffia hatékony közreműködésével. A PSZÁF és a rendőrség is vizsgálódik már azoknál a pénzügyi szolgáltató cégeknél, melyeknél gyanítható, hogy működésük nem a hitelezésre, hanem a kispénzű ügyfelek otthonának könnyű megszerzésére irányul. A kormány a banki magatartáskódex, az állami kezességvállalás és az önkormányzatok elővásárlási joga révén igyekszik megakadályozni tömegek utcára kerülését.
– Április eleje óta szinte minden átmenet nélkül beköszöntött a perzselő nyár, évszázados hőségrekordok dőltek meg sorozatban. Ez mennyire normális jelenség?
Hazánkban minden harmadik gyermek olyan háztartásban él, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint 25800 forint.
Elindult a tanév, kitörtek az indulatok. Egy szegedi iskolában egy 6. osztályos fiú nekiment a tanár­nőjének, majd egy tatabányai iskola előtt egy iskolarendőr megbilincselt egy hőzöngő szülőt. A két eset többek közt azt jelzi, hogy az iskolák nem képesek saját hatáskörükben rendezni olykor még a legelemibb konfliktusokat sem.
Társadalmi vitára bocsátották a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programot, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízásából alig három hónap alatt készült el. Optimista olvasatban ez a gyors tempó is azt jelzi, hogy a probléma kezelése nem halogatható. 
Amszterdamot és Zürichet elárasztják az olcsó magyar prostituáltak, akiknek az átlagéletkora egyre csökken. Az emberkereskedelemmel szorosan összefonódó szexrabszolgaság felszámolásában a nemzetközi összefogást az országok eltérő jogi szabályozása és főként hozzáállásbeli különbsége hátráltatja. A holland és a svájci média állandó témájává vált a magyar alvilág.
Az Ipsos kutatása szerint a munkanélküliek és a szakmunkások mellett a harminc alattiak körében is a Jobbik a legnépszerűbb párt – már hosszú évek óta minden mérés a párt erősödését mutatja a fiatalok körében. Fiatalkori szeszély vagy tartós elköte­lezettség?
Emelkedik a kivándorlási tendencia Magyarországon, és továbbra is nagy arányban megy ki a képzett, 40 év alatti korosztály, ha kell, családostul is. Aggasztó viszont, hogy a kint élő magyarok alig egytizede tervez biztos visszatérést — többek között ez derül ki egy új, nemzetközi kutatási projektből, melynek eredményei a héten láttak napvilágot.
Mendrey László, a Pedagógus Szakszervezet elnöke
A pedagógus-munkahelyek törvényi garantálása most a legfőbb cél – mondta lapunknak Mendrey László, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló törvénytervezet parlamenti vitanapja után került sor a kormány első tárgyalására a pedagógus-sztrájkbizottsággal.

Fókusz

A leggazdagabb családok megtartják nyaralási szokásaikat, a középosztály egyre nagyobb hányada viszont vagy ismerőshöz megy ingyen szállásra, vagy üdülési csekkel fedezi fel Magyarország szépségeit, legfeljebb 5-6 napig, és többnyire augusztusban. A belföldi turizmus népszerűsége – a külföldi utak rovására – anyagi okok miatt évek óta növekszik. Egy hét üdülés egy átlagos családnak belföldön 100 ezer forintnál, külföldön 200 ezer forintnál kezdődik.
Visszafordíthatatlan és szükségtelen rombolást idézhet elő egy átgondolatlan szociális megszorítócsomag a népességszám alakulásában éppúgy, mint széles tömegek elszegényedését illetően. A szakemberek szerint az értékálló családi pótlékhoz vészterhes időben különösen ragaszkodni kell, továbbá azt sérelmezik, hogy a Bajnai-csomag megszorításai hatástanulmányok, egyeztetések és ellentételezések nélkül kerültek napvilágra.
Miután a Vas utcai iskolából hazafelé tartó fiú belehalt a diáktársa által okozott sérülésekbe, valamint sikeresen kitoloncoltuk hazánkból a Blaha Lujza téri 12 éves késelőt, az érintett szervek újra aktuálisnak érzik, hogy végre lépések szülessenek a fiatalkori agresszió kezelésére.
Az elmúlt évtizedben világszerte emelkedett a drogfogyasztók száma. Magyarországon az utóbbi években stagnál a helyzet, mivel fiatal honfitársaink jobban kedvelik az önpusztítás hagyományos módjait. Drogfogyasztás terén ugyan európai viszonylatban az alsó középmezőnyhöz tartozunk, ám a mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerezés terén élen járunk.
Januártól állami fenntartásba kerülhetnek a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat és a pszichiátriai betegeket ellátó otthonok.
A cannabisszármazékok fogyasztása tekintetében Magyarország az európai mezőny alsó harmadában, az egyéb tiltott drogokat tekintve viszont a középmezőnyben áll.
A személyiségfejlődés az ősbizalomra épül. A kifejezés azt jelenti, hogy a gyerek bármit elmondhat a szüleinek. Lehet, hogy nem dicsérik meg, de minden esetben megvédik a külvilággal szemben.
A hatvanegy éves Paul McCartney, aki máig elementáris erővel és életörömmel zenél végig többórás koncerteket, nagyszabású – s lehet, hogy legutolsó – világ körüli turnéja során Magyarországra is ellátogatott. A kultúrtörténeti eseménynek a széles közönséggel ellentétben a média számára mintha nem lett volna különösebb hírértéke. Nem úgy, mint mondjuk a hazai pornósztár lovasbalesetének, amely hosszú ideje foglalkoztat rádiós hírszerkesztőket.
A magyar kormány – az uniós törekvésekhez igazodva – a bölcsődehálózat újbóli kiépítését tervezi, amitől egyrészt a munkanélküli anyukák számának csökkenését, másrészt a gyermekvállalási kedv fellendülését reméli. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint önmagában ez az intézkedés nem befolyásolja érdemben a szülési kedvet. Mi a véleménye a bölcsődei hálózat újbóli kiépítéséről?

Interjú

A prostitúció tulajdonképpen szexrabszolgaság, az emberi személyiség fogyasztói áruvá silányítása, megalázása, kisemmizése. A prostitúció szabályozása, bárminem? legalizálása az egyöntet? külföldi tapasztalatok szerint a korrupció megugrásához, a magánélet totális válságához és a szervezett bűnözés elburjánzásához vezet – állítják hazai és külföldi szakértők.
Nemrég vezetőváltás történt a tiszadobi gyermekotthonban, miként ez az ország legtöbb intézményében zajlik manapság. A leváltott igazgató, Illésné Áncsán Aranka – Oláh Ibolya és sokak „Anyácskája” – a volt állami gondozottakkal összefogva egy önellátó falu létrehozását is tervezi. 26 évet dolgozott itt, ebből több mint 20 évet vezetőként. Váratlanul érte a váltás?
Napsugár Anna arról híres, hogy egész életét arra tette föl, hogy a siketekkel is megszerettesse a zene világát. A jelek szerint, pontosabban a jeltánc révén ez sikerült neki.

Riport

Magyarországon többnyire dugdosni illik a fogyatékos embereket. Az átlagpolgár emiatt annyira keveset tud róluk, hogy szinte sokkhatás éri, amikor ellátogat valamelyik gondozóintézetbe. Különösen embert próbáló az értelmi sérültekkel való szembesülés. Tévedés ne essék: nem a szociális helyzetük, az értelmi állapotuk vagy a torz fizikumuk a legmegrendítőbb, hanem a végtelenül kiszolgáltatott személyiségekkel való találkozás.

Üzlet

A potyautazás meglehetősen elterjedt utazási forma a hazai tömegközlekedésben. Állami érdekeltségekről lévén szó az így keletkező hiányt az adófizetők pénze fedezi. A MÁV 160 milliárdos évi adósságállományát például a magyar állam rendre átvállalja, de a hiány évről évre újratermelődik, ami évi 40 ezer forintot jelent családokra lebontva.
Úgy tűnik, hogy a jogalkotókon kívül senki sem büszke az új lakástámogatási programra. A bemutatott koncepció, ami részben a korábbi jogszabályok július 1-jétől való felfüggesztését, részben az új feltételek október 1-jétől való életbelépését jelenti, nem csalt mosolyt sem a nagycsaládosok, sem a gazdaságkutatók arcára. Pedig a kormány közel 200 milliárd forint megtakarítást remél tőle.

Szabadidő

Császárveszély a szülészeteken – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a héten híradások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemrégiben közzétett minőségvizsgálatáról. Az adatok szerint hazánkban a nemzetközi átlagot is meghaladó arányú a császármetszéses szülések száma. Minden negyedik baba császármetszéssel jön világra 
A magyar idegenforgalmat évek óta tartós növekedés jellemzi, de a hazaiak turizmusára vonatkozó számadatok keveset árulnak el magukról a vendégekről. Sok szempontból egyedülálló az a PHARE-támogatással készült kutatás, amelyet a Szonda Ipsos végzett az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megbízásából 1997 októberében. Ez a felmérés a magyar lakosság utazási és nyaralási szokásait vizsgálta, amelynek során 3600 családot kérdeztek meg az 1996. szeptember és 1997 szeptembere közötti időszakról.
A 2005-ös év legjobb éttermének járó díjat a budapesti Fausto’s étterem nyerte el a hazai Dining Guid újságíróitól. A magazin külföldieknek állít össze toplistát színvonalas célhelyekről. Hozzáértők szerint a Fausto’s világszínvonalú étterem, amely Párizsban vagy Rómában ugyanúgy megállná helyét a legjobbak között, mint Magyarországon.
Magyarországon elkészült a madárinfluenza elleni oltóanyag, a sikeres állatkísérleteken már túl vagyunk, most az emberi tesztelésen a sor – adták hírül a hazai médiumok a héten.
Nemrégiben mutatták be a hazai mozik a Disney-birodalom új "üdvöskéjét", a Tarzan cím? alkotást.
Száguldás a vizen Fotó: Makki Dávid
Mi, felnőttek, gyerekkorunkban hozzászoktunk ahhoz, hogy a játszótereken mindig volt víz. Lehetett inni, mosakodni, pancsolni a csapnál. Manapság gyakran előfordul, hogy ott áll a piszkos, szomjas gyerek a negyven fokos hőségben a kiszáradt vízcsap előtt. Ha egy kis szerencséje van, talál a közelben egy vízforgató szökőkutat, amelynek a medencéjében mocsári állapotok uralkodnak.
Vasárnap éjjel kettőkor három óra lesz, azaz áttérünk a nyári időszámításra, ami azt jelenti, hogy előre állítjuk óráinkat kerek egy órával – ezt az elveszett időt tudvalevően október végén kapja majd vissza a dolgozó. Első látszatra úgy tűnhet, hogy az átlagember biológiai óráját napokra felboríthatja az óramutatók tekergetése, s ebből kifolyólag dekoncentrálttá és fáradttá válunk, lekésünk mindenről, ráadásul akadozhat a közlekedés, és egyéb gazdasági nehézségek is előállhatnak.
Nemcsak Magyarország, hanem a világ gazdaságának is egyik legnagyobb húzóágazata a turizmus. A hazánkba irányuló idegenforgalom alakulása természetesen nem választható el a nemzetközi idegenforgalomban érvényesülő főbb tendenciáktól, illetve az azokat befolyásoló politikai-gazdasági folyamatoktól. Az egyébként sikerágazatként elkönyvelt magyar idegenforgalom versenyképességét természetesen nem növelik az egyre szembetűnőbb hiányosságok: a romló közbiztonság vagy a szolgáltatások nem megfelelő színvonala.

Külföld

A KDNP megszigorítaná a művi meddővé tételt Magyarországon. Az abortusz-szabályozáshoz várhatóan azért sem nyúl hozzá a kormány, mert akkor a saját szavazótáborával is szembekerül.

Arcok

Meryl Streepet nemzedéke legjobb színésznőjeként tartják számon. Úgy tűnik, szerencsés ember, hiszen az ő esetében a tehetség és a siker nem járt önfeladással, sorsromboló kompromisszumokkal, hanem ellenkezőleg: „Hollywood first ladyje” négygyermekes családanyaként, számtalan film emlékezetes nőalakjaként élő ellenpéldája a filmipar bevett szexszimbólumainak.
Amikor tavaly tavasszal viszonylag rendhagyó és szerény külsőségek közepette Károly angol trónörökös elvette fiatalkori szeretőjét s egyben unokatestvérét, Camilla Parker-Bowlest, úgy tűnt, a királyi család, az anglikán egyház és a közvélemény is beletörődött a frigybe. Ám a házasság nem felhőtlen, Camillából senki sem akar királynét, és könnyen lehet, hogy a trónt nem a kicsapongó Károly, hanem elsőszülött fia, Vilmos fogja örökölni.
Egy olyan, közel százéves házaspárról adott hírt nemrégiben a francia hírügynökség, melynek tagjai hetvenöt éve élnek meghitt házasságban, saját otthonukban: ilyenformán nem csekély hírértékkel bírnak a mai világban.

Oldalak