Kereső toggle

Makki Marie-Rose cikkei

Belföld

Komoly vita övezi a kormánynak a távoltartásra vonatkozó törvénymódosító javaslatát. A tervezet ellenzői szerint a családon belüli erőszakot egy teljesen különálló jogi kategóriaként kellene kezelni, s a távoltartást külföldi mintára kellene bevezetni. A törvényalkotók szerint a sokrét? jelenség visszaszorításához szükséges jogi háttér a meglévő keretek módosításával is biztosítható.
Bár a közfelfogás szerint szűkkeblűek a magyarok, a szakemberek szerint honfitársaink kifejezetten adakozó kedvűek. Hatmillió polgártársunk rendszeresen jótékonykodik, jelentős részben pénzado-mányok formájában.
Sándor Mária és társai ellen szabálysértési eljárás indult, miután szeptember elején rövid időre lezárták az Erzsébet hidat. Tiltakozásuk oka, az egészségügyi dolgozók megalázóan alacsony fizetése és kivándorlása továbbra is megoldatlan, ehelyett 20 ezer forintos pénzbírság sújtja a tüntetőket, akik átlagosan 80-85 ezer forintot visznek haza.
Zacher Gábor toxikológus.
Drogtesztet vezetne be a hazai iskolákban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki a 12-18 évesek évenkénti szűrését javasolta saját Facebook-oldalán.  Nem mellesleg - lapzártánk idején legalábbis - politikusokra és újságírókra is kiterjesztené a drogszűrés bevezetését.
Kezdődik az iskola, és a szülők kellő odafigyeléssel megkönnyíthetik a gyerekek első heteit. A szeptemberi stressz elsőként a felnőtteknél jelentkezik, ugyanakkor kimutatható: ha a szülő jót vár az iskolától, a gyermek is jót fog várni.
A négyigenes népszavazás plakátja 1989-bõl.
„Ha a kormány akarja, akkor lesz népszavazás, ha nem akarja, akkor nem lesz” – mondta lapunknak Tóth Zoltán, a Belügyminisz­térium Választási Irodájának egykori vezetője, a Medgyessy-kormány egykori közigazgatási államtitkára, amikor arról kérdeztük, mekkora esélyt lát arra, hogy célt ér az ellenzéki tüntetők március 15-én meghirdetett népszavazási kezdeményezése.
Még a nyáron plusz támogatást kaphatnak a kórházak - jelentette ki az új egészségügyért felelős államtitkár, Zombor Gábor. A kór­házak, melyeknek nagy része már  elköltötte az éves keretét, mintegy 60 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóiknak, annyival, mint tavaly ilyenkor.
Rogán Antal night-clubokat záratna be, Kocsis Máté bevezetné a kliensbüntetést. Egyre érzékelhetőbb a törekvés a fővárosban a prostitúció visszaszorítására, a kérdés csak az, hogy ezek a kezdeményezések mennyire tudnak megvalósulni, és mennyire válik nálunk általánossá a Nyugat-Európában egyre nagyobb hangsúlyt kapó prostitúcióellenes küzdelem.
Széles körű államosítást hirdetett meg a közoktatásban a szaktárca. A pedagógusok erős bizonytalanságban kezdik a tanévet, miután egy kezdetleges törvénykoncepció és számos kósza javaslat vár beterjesztésre. Eközben botrány tört ki: egy sor iskolában a gázszámlára költötték az ingyenes tankönyvek árát.
Magyarország uniós viszonylatban is egyedülálló demográfiai kríziséről, a bevándorlás helyzetéről, az öregedő Európa és a "túlnépesedő" fejlődő világ viszonyáról rendezett a héten nagyszabású nemzetközi konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Demográfiai Bizottsága.  Az európai öregedési tendencia megállíthatatlannak tűnik, különösképpen Dél- és Kelet-Európában égető a probléma.
Nemcsak ellenzéki oldalról, hanem a Fidesz vezető politikusai is élesen bírálják a Hoffmann Rózsa államtitkár által jegyzett felsőoktatásireform-tervet. Egy diákvezető egyenesen „sértődött professzorok ámokfutásának” minősítette a koncepciót. Az alapkérdés viszont az, hogy miként lehetne a magyar felsőoktatás minőségét javítani, hogy ha már büszkék vagyunk a magyar „szürkeállományra”, akkor legalább egy egyetemünk kerüljön be a világ 300 legjobb egyeteme közé.
A közvélemény-kutatások szerint a munkavállalóknak csaknem a fele tart attól, hogy elveszíti állását, és nem tud ismét elhelyezkedni. Félelmüket sajnos az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése is igazolja, amely drámaian növekvő munkanélküliséget jósol az előttünk álló időszakra.
Most kapja kézhez a közoktatási rendszerben foglalkoztatott, 160 ezer óvoda- és iskolapedagógus a szeptember 1-jétől bevezetett életpályamodell eredményeként megemelt – vagy éppenséggel lecsökkentett – bérét. Az eddigi pótlékok jelentős része viszont megszűnt, továbbá bevezették a pedagógusok heti 32 órás kötelező iskolai jelenlétét és az egész napos iskola rendszerét.
A pedagógusoknak jó eséllyel csak a megemelt munkaterhelés marad, a beígért mértékű béremelésről viszont lemondhatnak. Megszüntették ugyanis a pedagógusbéreknek a mindenkori minimálbérhez kötését, ami az egyébként is sok sebből vérző köznevelési rendszer további színvonalcsökkenését idézi elő, fokozva a szakma kontraszelekcióját.
Túlzott leterheltség, folyamatos stressz, a testi tünetek elhanyagolása - egyre több embert érint az infarktusveszély Magyarországon. A legveszélyeztetettebbek az egészségügyi dolgozók és a mind fiatalabb férfiak.
Galló Istvánné, Mendrey László
Szeptembertől újabb, 3,5 százalékos pedagógus-bér-emelés várható, majd hasonló emelésre kerül sor 2016-ban és 2017-ben is – legalábbis ezt ígérte a múlt héten Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A korábban ígért mértékű béremelés ezzel együtt is elmarad, miközben a munkaterhelés egyértelműen nőtt. A szakszervezetek felmérései szerint a szakmabelieknél kezd betelni a pohár.
A budapesti értelmiséget megrázta, és azóta különös módon foglalkoztatja egy pedagógus története, aki az egyik legmenőbb pesti gimnázium tanára, majd a köztelevízió ifjúsági műsoraiért felelős főszerkesztője volt. A szuperintelligens férfi rafinált „szexuális ragadozóként” élt vissza a helyzetével, de csak évtizedek múlva kerültek a viselt dolgai a nyilvánosság elé.
Pukli István ellen a „nemzet feljelentőjének” is nevezett fideszes Tényi István feljelentésére rendőrségi eljárás indult „közfeladati helyzettel való visszaélés” miatt, ám lapzártánkkor a rendőrség bűncselekmény hiányában le is zárta az ügyet. A tiltakozó szervezetek mindenesetre június 11-ére ismét tömegdemonstrációt hirdettek a Várkert Bazárhoz.
Népesedésügyi tanácsadó testület létrehozására kérte fel Révész Máriuszt Orbán Viktor miniszterelnök. Egyre na­gyobb a szakadék ugyanis a tervezett és a megszülető gyerekek száma között, ám a születések számának növe­lé­sé­hez a szakemberek szerint mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy megszülessen egy hosszú távú család­politikai koncepció.
A gyermekek üzleti céllal történő szexuális kihasználása – gyerekkereskedelem, pornográfia, prostitúció – világszerte növekvő méreteket ölt, amiben komoly közvetítő szerep jut az internetnek is.
A kormány úgy döntött: önerőből 3 milliárd forintot költ az úgynevezett diplomamentő intézkedésre. Ennek keretében ingyenes nyelvtanfolyamokat szerveznek tízezer olyan személynek, aki csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapta meg a diplomáját.
Indoklás nélkül elbocsáthatják dolgozóikat januártól az önkormányzatok, amennyiben a Tisztelt Ház elfogadja a fideszes képviselők által múlt héten benyújtott törvénymódosító indítványt. Egyidejűleg a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: jövőre legalább 25-30 ezer köztisztviselő elbocsátását tervezik.
„A fiatalok apolitikussága odáig fajult, hogy a következő választásokon valószínűleg az eddigi legkisebb arányban fog részt venni a 30 év alatti korosztály” – hívta fel a figyelmet Krekó Péter, a Political Capital Intézet igazgatója az „Aktív fiatalság vagy apatikus fiatalság?” címet viselő konferencián.
Komoly szakmai vita dúl amiatt, hogy mennyire biztonságos a terhes nők számára a hazánkban kizárólagosan forgalmazott, H1N1-vírus elleni, magyar gyártmányú vakcina. Az oltóanyag biztonságosságát megkérdőjelező orvosi körök üzleti érdekekkel és állami kapkodással magyarázzák a kommunikációs káoszt, míg az ÁNTSZ szakmai tudatlansággal, felelőtlen orvosi megnyilatkozásokkal vádolja az oltóanyag kritikusait.
A Zsolnay porcelán 150 éves fennállása alatt fogalommá vált Magyarországon, ám a rendszerváltás óta a gyár folyamatos lejtmenetbe került.  Tavaly a gyár tulajdonosai – az önkormányzat és egy külföldi magánbefektető – között kitört pereskedés, háborúság közepette 119 szakdolgozó hagyta el a céget, amely kis híján felszámolás alá került.
Hála a határon túli magyarság beáramlásának, Magyarország eddig befogadó országnak számított, de a vándorlási mérleg nemsokára negatívvá fordul át az elvándorlási  dömping következtében – többek között ez derült ki a Délkelet-Európa és Magyarország migrációs trendjeit vizsgáló kutatás bemutatóján.
Iskolaőröket alkalmazhatnának az iskolák a Belügyminisztérium jogszabálytervezete szerint, amit az oktatásügyi tárca is támogat. Az iskolaőrök tettlegesen is felléphetnének a gyerekekkel szemben, az agresszív szülőket is távol tarthatnák az iskolától. Az ötlet ellenzői szerint a lopások, lógások, rendbontások elleni fellépés, illetőleg a házirend betartatása pedagógiai, és nem rendészeti feladat.
Segélyezési plafont határozna meg az EMMI szociális államtitkársága azzal a céllal, hogy ne lehessen segélyből magasabb jövedelemhez jutni, mint bérből. Szakemberek szerint erre eddig sem volt esélye a rá­szo­rulóknak, de a 47 ezer forintos közmunkabérnél is alacsonyabb támogatás tarthatatlan helyzetet teremt.
Veszélybe került a magyar diplomák nemzetközi minőségi garanciája, így leértékelődhet a magyar felsőfokú végzettség, és egyben az egész ágazat is. A rangos európai minőségügyi szervezet, az ENQA ugyanis felülvizsgálat alá helyezte a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) ENQA-tagságát.
A magyarok közel egytizede kipróbált már valamilyen illegális drogot, a legnépszerűbb a kannabisz. A hazai drogfogyasztás évek óta stagnál, egyedül a kannabisz- és az amfetaminfogyasztás terén érzékelhető némi növekedés, míg a heroinfogyasztók száma csökken – legalábbis az ellátottak körében. Mindeközben folyamatosan jelennek meg a piacon az újabb és újabb, tiltólistán egyelőre nem szereplő pszichoaktív szerek. Többek között ezt állapítja meg a Nemzeti Drog Fókuszpont legfrissebb jelentése.
Viták dúlnak arról, hogy az idei bevándorlási hullámmal érkezők befogadása hogyan hatna az európai munkaerőpiacra. Bár a minőségi bevándorlást, azaz a szakképzett munkaerő befogadását régóta favorizálja Európa, ezúttal az a nagy kérdés, hogy a zömükben képzetlen és eltérő kultúrájú migránsok szakképzését és foglalkoztatását vajon hány éven belül lesz képes az EU biztosítani.
Továbbra is vita dúl a homoszexuális párok gyerekvállalási joga körül. A bulvármédia is élénk fi­gye­lemmel kíséri egyes hazai és külföldi celebek, így Elton John énekes vagy a Viva tévés Steiner Kris­tóf örökbefogadási kálváriáit. Mint ismeretes, Kristóf és párja nagy sajtónyil­vá­nosság közepette Izraelbe utazott azért, hogy az ottani meg­en­gedőbb szabályozást kihasználva gyermeket fogad­hassanak örökbe.
A 35–49 éves nők többsége 2 vagy 3 gyermeket szeretett volna, s a kétharmaduknak sikerült is realizálnia a terveit. Magyarországon egyre nagyobb a különbség a kétgyermekes ideál és az átlagos gyerekszám (1,24) között.
Bár sokkal több a munkanélküli, mint az üres álláshely, ezt a kevés állást is nehéz betölteni. A kormány törvényi változtatá­sokkal szeretné a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni és bővíteni, ám az intézkedések az alacsony jövedelműeket sújtanák a leginkább.
Két egykori evangélikus püspök ügynökmúltját dolgozza fel az a kötet, amit a héten mutatott be a Magyarországi Evangélikus Egyház Múltfeltáró Bizottsága. „Minden egyház megkezdte a maga munkáját a múlt­feltárásban, mindegyik egyház nagyon rögös úton próbál előrejutni, az evangélikus egyház ebben példaadó módon elöl halad” – hangzott el a kötet bemutatóján.
„Minőségelvű átrendezési folyamatot szeretnénk a felső­oktatásban, ami mind a hallgatók, mind az oktatók, végső soron az egész nemzet érdekét szolgálja” – mondja Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.
Magyarországon a tizenhat éves diákok ötöde rendszeresen fogyaszt alkoholt, többségük legalább egyszer már volt részeg. A korosztály harmada nikotinfüggő, hat százalékuk pedig rendszeresen fogyaszt marihuánát. A különféle szereket egyre többen próbálják ki, gyakran már tizennégy éves koruk előtt. Az elmúlt évtized során Európa-szerte nőtt a tiltott drogok fogyasztása, a tendencia a különféle jogi szabályozású országokban egyaránt megfigyelhető.
Négyméteres Mária-szobrot akar felállítani egy civil szervezet a Budai Vár Dunára néző várfokára novemberben. Nemcsak az első kerület, hanem a főváros, sőt az ország egyik legfrekventáltabb helyéről van szó, mi több, a Várnegyed a Világörökség része is. A városképi szempontból is furcsa monstrum terve, úgy tűnik, hogy gond nélkül átment minden engedélyezési fórumon.
A karácsony viszonylag csendes, a szilveszter annál mozgalmasabb volt a mentőknél. A lelkisegély-szolgálatok hívásainak száma pedig főleg most, az ünnepek után növekszik meg. Különösen a társas magány jön felszínre, és kevésbé az egyedül élőké.
A magyarok körében nagy a tudatlanság a mentális betegségekkel, valamint az ehhez kap­csolódó szakellátásokkal kapcsolatban. Ennek legnagyobb hátulütője, hogy az érintettek így kevésbé ismerik fel a bajt, és nehezebben – vagy túl későn – jutnak segítséghez.
Korlátozná a közmunkavállalást a kormány, többek között így enyhítené az égető munkaerőhiányt az országban. Ezt a célt szolgálja a minimálbér-emelés mellett a közmunka alsó korhatárának emelése, valamint az a javaslat is, miszerint három éven belül csak tizenkét hónapot dolgozhatna valaki közmunkán.
Jelenet és Varga Ágota filmrendező.
Bemutatták A tartótiszt című dokumentumfilmet, amely egy volt állambiztonsági rendőrtiszt portréját igyekszik feltárni, és amelyben elkerülhetetlen az egyház múltbéli politikai szerepvállalásának boncolgatása is. Sajnos a film nem hozott áttörést a témában.
Nem tudni, miért pont  a nagy múltú Budapesti Corvinus Egyetemre vár biztos bezárás.
A felvételi adatokból az derül ki, hogy továbbra sem mozdulunk el a fizetős felsőoktatás irányába, legalábbis olyan értelemben, hogy az 57 ezer új állami ösztöndíjas hallgató száma hasonló a tavalyihoz.
Sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezte a Pedagógus Szakszervezet Matolcsy György múlt heti bejelentése miatt, mely szerint 2013 őszéről 2014 januárjára halasztódik a pedagógusok béremelése, a kötelező munkaóra viszont nő. A jelek szerint a béremelésnek még a 2014-es választások évében sem lesz sok esélye.
Nemzeti középosztály megteremtése, központi finanszírozás és tantervi szabályozás, államosított iskolák, egész napos iskola, pedagógus életpályamodell - régóta ismert tervek a nemrég a kormány által elfogadott Nemzeti köznevelésről szóló törvényből, melynek kodifikált változata várhatóan novemberben kerül a parlament elé. A felsőoktatás átalakításáról készült tervezet is elkészült.

Háttér

Magát nem is hagytam szóhoz jutni – mondta interjúnk végén Csukás István, a nagy mesélő, akinél merőben szokatlan lett volna, ha fordítva alakul a helyzet. Nemsokára születésnapja lesz, Isten éltesse!
A romák társadalmi kirekesztettségének generációról generációra való bővített újratermelődése a közép-kelet-európai régió minden országában komoly társadalmi és gazdasági veszélyeket hordoz magában. Többek között ez derül ki a Világbank jelentéséből, amely a Romák a bővülő Európában: hogyan szakítsuk meg a szegénység ördögi körét? címmel nemrégiben látott napvilágot.
Rávezetjük az embereket arra, hogy közösen cselekedjenek.
„Amikor elkezdünk egy helyi civil szervezettel dolgozni, mindig azt mondjuk: ti nem azért vagytok, hogy az önkormányzattól pénzt kérjetek, és azt elköltsétek. Ez így nagyon könnyű lenne.
„Az alternatív orvoslás és táplálkozás filozófiái egy kaptafára készülnek: igazolatlan hatásúak vagy bizonyítottan hatástalanok” – írja könyvében Boldogkői Zsolt.
Az utóbbi években szabályozottabb lett a mozifilmek életkori kategóriák szerinti besorolása, és megjelent a 6-os karika is.
Magyarországon gazdasági kényszerűségből fakad a kétkeresős családmodell. Az emancipáció eszméje sovány vigasz a hölgyek számára, akik a gyakorlatban az egyenjogúságnak főként az árnyoldalait "élvezhetik". Hármas elvárás nehezül rájuk, amivel a többség nem igazán képes megbirkózni: ma az abszolút sikeres nő tökéletes feleség, háziasszony és anya, örökifjú, vonzó nő, valamint megbízható munkatárs egy személyben.
Évi 1,8 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül szemétbe Magyarországon, miközben a lakosság 30 százaléka nélkülöző életmódot folytat. A fejlett világra általánosan jellemző élelmiszer-pazarlásnak egészen extrém hazai példái is léteznek, bár a hivatalos szervek nem sok visszaélésről tudnak beszámolni.
Az evészavarok a 20. század végétől váltak divatos betegségekké, enyhébb fokozatban ma már szinte minden fiatal lányt, sőt egyre több fiút is megkísértenek, s labilisabb személyiségeknél könnyen súlyos, akár halálos pszichiátriai betegséggé fajulhatnak.
A vészesen öregedő és fogyó európai lakosság gazdasági és népesedési problémáira a legkézenfekvőbb megoldást a bevándorlás nyújtaná. A migráció azonban több okból sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a bevándorlók ma már jórészt az eltartottak tömegét gyarapítják. Európa pedig a minőségi beáramlásra koncentrál, az olcsó „rabszolgák" helyett a magasan kvalifikált munkavállalókat és a befektetőket szeretné magához vonzani.
A pedagógusok aggódnak a mai fiúkért, akiknek egyre szánalmasabb az iskolai teljesítményük, és mindinkább lemaradnak a lányok mögött. A szakemberek egyenesen "fiúkatasztrófáról" beszélnek. A lányok a tanárok szemszögéből problémamentesebbek: szorgalmasak, alkalmazkodóak. A fiúkkal ellentétben ők egyre többet és egyre jobban teljesítenek – legalábbis a jelenlegi oktatási rendszerhez mindenhol a lányok képesek jobban alkalmazkodni.
Tíz éve fut Magyarországon a Meséd program, melynek keretében hátrányos helyzetű roma anyukáknak csoportos meseolvasásokat tartanak, akik aztán otthon is elkezdenek mesélni a gyerekeiknek. A tanulással kapcsolatos negatív hozzáállás így nem öröklődik tovább, az olvasás szeretete mind a felnőttek, mind a gyerekek társadalmi beilleszkedését segíti, az iskolai lemorzsolódás csökken.
  Alaposan felborzolta a kedélyeket az utóbbi időben a pornóképeiről elhíresült marcali tanárnő, a tanítványait molesztáló baranyai rajztanár vagy a szegedi gyermekek játszótéri ügye. Pedig sokszor nem is rendőrségi ügyekről van szó, hanem csak arról, hogy a gyerekeket valakinek nevelni kellene, nem pedig a rendőrségtől várni a megoldást, amely ráadásul ha hatékonyan működne, politikai érdekeket is sértene. Diószegi Gáborral, a Rendészeti Megelőzési Társaság elnökével beszélgettünk.
A roma közösségeket máig jellemző matriarchátusra, azaz erős női tekintélyre is alapoz az a most induló civil program, amely A roma nők is meg tudják tenni címet viseli. A roma nők közszereplésre való ösztönzését és felkészítését szolgáló tréningek a nők, illetve rajtuk keresztül a roma családok többi tagjainak társadalmi felemelkedését hivatottak elősegíteni.
Szűk kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a magyarok, a szoros baráti, rokoni kötődések száma átlagosan 2,4 – hozta ki nemrég Társadalmi tükör című kutatás, amely a magyar társadalom társas és munkaerőpiaci integráltságát vizsgálta.
Nem vagyunk fasiszták, és a szlovákok sem utálnak minket úgy, ahogyan azt hittük.
„Sokszor csak annyiból áll egy életmentés, hogy az illető végre kibeszélheti magát valakinek. Minden öngyilkosság egy elrontott vagy elmulasztott beszélgetés következménye” – állítják a hazai telefonos lelki elsősegély-szolgálatok munkatársai, akik évi több százezer hívást kapnak krízishelyzetben lévő emberektől.
A karácsony hagyományosan a szeretet és a család ünnepét jelenti. Többnyire felfokozott várakozások előzik meg e jeles napokat, a kellemes együttlét megvalósulása azonban mindenekelőtt attól függ, hogy milyen állapotban van a család az év többi 364 napján.  Napjaink fogyasztói kultúrája erőteljesen rányomja a bélyegét a karácsonyi időszakra is, ennek következtében ajándékozás címszó alatt a szeretetünk helyett gyakran a vásárlóerőnket fejezzük ki egymásnak. 
A piaci verseny a globalizált világ húzóországaiban mindinkább felülírja a hagyományos munkaszervezési kereteket. Gazdasági okokból trend lett a teljes munkaidő rugalmas teljesítése, távmunkával való kombinálása, valamint a foglalkoztatás bővítése a részmunkaidő terjedése révén. A modernizáció alapfeltétele a jó együttműködési és időmenedzselési képesség, aminek mi magyarok szinte teljesen híján vagyunk.
„A sok kis aranyos cigány gyerekből gyakran lesz durva és kegyetlen bűnelkövető” – állította hírhedtté vált megnyilatkozásakor a miskolci rendőrkapitány. „A roma származás önmagában semmiféle rossz viselkedési hajlammal nem jár” – mondják roma kisgyerekeket örökbe fogadó szülők, akik szerint hétköznapi szinten sokkal több jóakaratú emberrel lehet találkozni, mint a felelős politikusok között.
A hazai pszichológiai ellátás elégtelensége miatt a betegek kezeletlenül maradnak vagy elkallódnak az ellátórendszerben, míg a tehetősebbek magánrendeléseken gyógyíttatják magukat. Rosszabb esetben a „csodadoktorokat” gazdagítják, hiszen az állami egészségügyi ellátás válsága miatt jó ideje megugrott az alternatív kezelések iránti érdeklődés.
A természetes szülés centrumának számító budapesti Szent Imre Kórházban húsz év után a visszarendeződés jelei mutatkoznak, szülésznők és orvosok kénytelenek távozni. Emiatt civil tiltakozó- hullám bontakozott ki, hiszen a kismamáknak normális esetben joguk van eldönteni, hogy hol érzik magukat biztonságban, és hogyan szeretnének szülni.
Dúl a közéleti vihar az anyaság kérdése körül, melyet jórészt Dobrev Klára áprilisi, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása váltott ki a női szerepekről. A kormánypropagandában ugyanis a korszerű bölcsődék és dolgozó nők világa ütközik a segélyen tengődő, beszűkült tudatú gyeses anyukák képével. Családpolitikai eszközökkel valóban keveset lehet tenni a népesedésért – ám annál többet lehet vele rontani.
„Férjemmel Németországban dolgozunk. Nem azért megyünk ki, mert nekünk olyan jó ott” – mondja egy édesanya a Reményvasút című dokumentumfilm egyik jelenetében, amikor arról beszél, miért a nagyszülők nevelik két hátrahagyott gyermekét Magyarországon.
Az iskolázatlanságból való kitörés – ha egyáltalán megtörténik – többnyire lépésenként szokott lezajlani: jó esetben a gyerek már eljut a szakmunkás bizonyítványig, az unoka az érettségiig, a dédunoka pedig a diplomáig.
„Készült egy nagyon figyelemreméltó alkotás, amely kicsit kilóg a hazai filmes mezőnyből: színvonalas és üzenetében nagyon erős hatású" - vélekedett lapunknak Gesztesi Károly színész, a Szeretetnepper című film narrátora. A film egy testvérpár - egy maffiavezér és egy lelkész - történetét dolgozza fel nem mindennapi módon.
2012 óta megállt a társadalmi egyenlőtlenségek folyamatos növekedése, ami a gazdasági fellendülés megindulásának, a reáljövedelmek növekedésének és részben a közmunkarendszer kiterebélyesedésének köszönhető.
Az idei érettségizők megkaphatták a kormánytól ajándékba a Jogod van hozzá! című brosúrát a jogállam működéséről. Az állampolgári jogok biztosa pedig egy hónapja indította el azt a honlapot, amelyet a gyermekek nyelvére „lefordítva” írtak meg szakemberek, tájékoztatásul a gyermekek jogairól.
Az eddigi kormányzatok mindegyikéről elmondható, hogy nem győzte hangsúlyozni családpártiságát, s a különféle választási programok cseppet sem fukarkodtak a családboldogító ígéretekben. Bár a szegénység felszámolása alapvetően nem a szociálpolitika feladata, mindazonáltal az esélyteremtés, a hátrányos helyzet mérséklése, végső soron a széles tömegek gazdasági felemelkedése terén sokkal kiemelkedőbb szerepet kellene kapnia a mindenkori kormányzat munkájában.

Fókusz

A Pennyt és a Metrót is üzemeltető REWE osztrák csoportja állat- és vevővédelmi okokra hivatkozva felbontotta szerződését a Hungerit Zrt.-vel. Legalábbis ez derül ki az agresszív kampányt folytató Négy Mancs állatvédő alapítvány honlapjáról, amely a szárnyasok mindennemű kény­szer­tömésének betiltását sürgeti.
Az utóbbi évtizedben egyre elterjedtebb nézet szerint a gyermekvállalás a szegénység vállalását jelenti ma Magyarországon.
Az idei balatoni szezon egy szóval: jó; bővebben: nem jó – mondják a tó partján élő és megélni próbáló vendéglátós és idegenforgalmi szakemberek. Totális pangás uniós árakon – mesélik az odavetődő turisták. A turizmus a tavalyi nyárhoz viszonyítva tovább csökken, apad a külföldiek száma, valamelyest nő a belföldi érdeklődés. A romló tendencia immár öngerjesztő: a bevételek rendre nem érik el azt a szintet, amiből a szükséges fejlesztések finanszírozhatók lennének.

Interjú

Ha választanom kellene a mostani és a régi életem között, én a mostanit választanám - mondja a 29 éves Sáfrány Anita, aki a 2006-os tűzijátékon szerzett sérülése nyomán tolószékbe kényszerült. Párja támogatásával - aki a történtek után is mellette maradt - indult a Miss Colours szépségversenyen, amelyet kerekes székes hölgyek számára rendeztek meg.
Nemrég vezetőváltás történt a tiszadobi gyermekotthonban, miként ez az ország legtöbb intézményében zajlik manapság. A leváltott igazgató, Illésné Áncsán Aranka – Oláh Ibolya és sokak „Anyácskája” – a volt állami gondozottakkal összefogva egy önellátó falu létrehozását is tervezi. 26 évet dolgozott itt, ebből több mint 20 évet vezetőként. Váratlanul érte a váltás?

Életmód

Jóllehet a bölcsőhalál évente átlagosan „csak” harminc csecsemő halálát okozza, nem létezik módszer a veszélyeztetett csoport kiszűrésére, tehát a probléma alapvetően minden babát érint. Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a ritka tragédia, ami az első életévben, leginkább éjszaka, észrevétlenül zajló folyamatként jelentkezik, maximálisan kivédhető lehetne.
A 90-es években még jelentősebben lecsökkent a házasságkötések száma, mint az azt megelőző évtizedekben. Ha ehhez hozzáveszszük a válások megnövekedett mértékét és a megözvegyültek számát, akkor megállapíthatjuk: napjainkban több család bomlik fel, mint amennyi létrejön. Növekszik az egyszülős családok és az egyedül élők száma, a népesség öregszik és fogy, következésképp a családstruktúra jelentős változáson megy keresztül. Halogatjuk a házasságot
"Gyerekek, lesz ma szuri? Nahát, azzal a kis tűvel? A bohócdoktornak ekkora van!" – húzza elő a méteres injekciós tűt a hóna alól a piros orrú nevettető.  Látogatóban egy budapesti kórházban. Ketten könnyebb Fotó: MTI
Fiatal férfinak adta ki magát a huszonéves Vali, és úgy szédítette a lányokat az interneten – bár ezzel az erővel akár magukat lánynak tettető férfiakat is becsaphatott volna. A chat ma már – a korlátlan internetnek is hála – össznépi szerepjátékká vált, amibe meglehetősen kockázatos belemerülni. Nem kevesek szórakozásáról van szó, hiszen a GfK kutatóintézet szerint a magyar fiataloknak szinte csak virtuális barátaik vannak.
„A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket” – szól Karinthy Frigyes örökbecsű mondata. Az egykor viccesnek ható helyzet ma már mindennapinak mondható. A mind gyakrabban váltakozó párkapcsolatok során egyre több gyermeknek kell új családi viszonyokhoz alkalmazkodnia, merőben újfajta szerepeket megtanulnia.
Riasztó mértékben növekszik a különböző mértékben drogot fogyasztók száma, s ez különösen a fiatalok körében tapasztalható. A hazai kábítószer-élvezők száma több százezerre tehető, közülük minden harmadik nő. Az előítéletek ugyanakkor nagyon erősek, tehát a társadalom a drogosokat túlnyomórészt bűnözőkként és nem betegekként kezeli. Márpedig nem jogi problémáról van szó, a megoldást elsősorban a széles kör?
Az átlagosnak megfelelő, viszonylag békés ünnep volt az idei: honfitársaink csendesen ették és itták túl magukat. A sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák viszont nagy forgalmat bonyolítottak. 
A szeptemberi bábfesztiválok állandó szereplője Kemény Henrik. Vitéz László, Hakapeszi Maki, Süsü, a sárkány életre keltője, a vásáribábos-dinasztia utolsó tagja nyolcvanegy éves kora ellenére fáradhatatlanul járja a hazai és külhoni rendezvényeket. Amikor a produkció végeztével fogja sokat megélt, piros sipkás főhősét, és előjön a paraván mögül, gyerekek hada nyüzsög körülötte, hogy cukorkával kínálják, és megsimogassák bábfiguráját – miként apjuk és nagyapjuk is tette hajdanán.
Júlia jól kereső tolmács: két gyermekét magánóvodába hordja havi 130 ezerért. A két apróság egymás után nem hord ruhákat, csak újat vesz föl, belvárosi mesterfodrász vágja a hajukat, aranyékszer-kollekciójuk pedig egy felnőttnek is becsületére válna. 
Felröppent a hír, hogy a finnek eltörlik a tantárgyakat és a kézírás tanítását. Mindkettő megmarad, de az is igaz, hogy a skandináv állam ehhez a kérdéshez is – akárcsak az oktatásügy egyéb területeihez – az átlagosnál rugalmasabban áll hozzá. Sikerük titka nem a pénz: az OECD-országok átlagos ráfordítását (a GDP mintegy 6 százalékát) költik az oktatásra.
Apám, anyám, nővérem csak hamburgeren él, mindenki siet, nincs idő a normális étkezésre, ezért lelkiismereti okokból néha bekapunk egy-egy vitamintablettát. A reklámok azt sulykolják belénk, hogy étkezhetünk mégoly tudatosan is, a különféle táplálékkiegészítők – ásványianyag- és vitaminkészítmények – fogyasztása ezzel együtt is szükséges az egészséghez.  Táplálékpiramis. Miből mennyit?
A 90-es években az időskorú népesség problémáit a különböző nemzetközi szervezetek, de legfőképpen az ENSZ fokozott mértékben felvállalta, és az 1999-es évet az Idősek Nemzetközi Évének nyilvánította. Napjaink világméretű demográfiai változásait nemcsak az élveszületések számának növekedése, hanem a várható élettartam meghosszabbodása is előidézi.
Megütheti-e a gyermekét a szülő? A most készülő, családon belüli erőszakról szóló törvény nélkülözhetetlen eleme annak pontos tisztázása, mit is értsünk fizikai bántalmazás alatt. Úgy tűnik, a jogalkotók a kérdés egyszer?bb végét megragadva bárminem? testi fenyítést ebbe a kategóriába kívánnak sorolni. Az elképzelésről a közeljövőben a parlament elé kerülő módosító indítvány egyik szakértőjével, Herczog Mária szociológussal beszélgettünk.  – Milyen törvényről van szó pontosan?
A betegek ma teljes tudatlanságban kallódnak az egészségügy útvesztőiben, s a rendszer érdekelt a kiszolgáltatottságuk fenntartásában. A többségnek fogalma sincs arról, hogy joga lenne a teljes tb-támogatásra a hazainál hatékonyabb uniós gyógykezelések esetén is. Csilla harmadik gyermekével járta végig a hazai gyógykezelés kálváriáját, majd külföldön találtak gyógyulást. Milán Fotó: Hetek

Riport

Az idős korosztály nem egy „lerobbant generáció”, nem egy ellátásra szoruló kisebbség, hanem egyenrangú és aktivizálható része a társadalomnak. Európa öregszik, és egyre sürgetőbb az idősekkel kapcsolatos szemléletváltás, már csak azért is, mert a 65 év felettieknek mindössze az egyharmada szorul gondozásra.
Kifehéríti a feketemunkát Fercsák László cigány vállalkozó, aki szüreti idényben mintegy 100 embert foglalkoztat. Szőlőtermesztőként azokat a földeket teszi termővé, amelyek senkinek sem kellenek, és olyan romákat foglalkoztat, akiknek senki nem adna munkát. Önállóságát irigylik, cége hasznot hoz, nála dolgozni referencia. Ki gondolná, hogy Olaszliszkán jártunk?

Üzlet

„Ha nem kell drog, akkor tíz-tizenkétezer forintból megúszható egy nap a Szigeten – állítja egy pesti főiskolás. – A napijegy idén már hatezer, azután evés-ivás, aztán még több ivás, cigi, miegymás, és pár nap alatt elment a nyári kereseted.
Végzetesen lelassulhat, akár össze is omolhat a sürgősségi baleseti ellátás, ha október elsejétől csak a törvényben előírt ügyeleti időt látják el az orvosok. Márpedig ez látszik valószínűnek, hacsak az egészségügyi kormányzat nem gondolja meg magát, és nem tesz eleget a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) felhívásának, amelyben a fizetésük, mindenekelőtt a túlórabérük emelését követelik a szakorvosok.

Szabadidő

Ki gondolta volna, hogy a nemrégiben lezajlott 52. cannes-i filmfesztiválon a biztos befutóként számontartott rendezők, Almodovar vagy éppen Egoyan helyett egy teljesen ismeretlen – és túlnyomórészt amatőr – gárda viszi el a pálmát? Az idei Aranypálma díjat ugyanis egy belga film, a Dardenne fivérek Rosetta cím? alkotása kapta, de az egyéb kategóriák díjazottjai sem okoztak kisebb meglepetést: elég csak Bruno Dumont sokat vitatott l\'Humanité (Emberiség) cím? filmjére gondolni.
Mit lehet írni egy olyan filmről, amelynek egyik legnagyobb szenzációja, hogy a filigrán színésznő minden epizód kedvéért felszed 10-20 kilót, hogy megformálhassa a kissé molett, esendően bájos (?) főhősnőt, aki mára a szingliirodalom klasszisa lett? Merthogy a Bridget Jones naplója időközben kultuszfilmmé vált: világszerte elsöprő sikert arattak a magányos brit harmincas hölgy könyv-, majd filmbéli lamentálásai az élet fontos dolgairól.
Bár a nyári hónapok alatt nem nagyon költünk gyermekeink iskoláztatására, óvodai ellátására, a helyzet csalóka: augusztus végén, a beiskoláztatás idején jócskán behozzuk a lemaradást.  Tanévnyitó tankönyvekkel. Több a támogatás, de kevesebben tudnak róla Fotó: MTI

Hit és értékek

Folyamatosan növekszik a transzcendencia iránti igény a társadalomban: a kilencvenes évek közepe óta megduplázódott a maguk módján vallásosak száma, akik elutasítják az egyházakat, viszont sokan közülük erősen vonzódnak az ezotériához. Mindeközben megnőtt a tradicionális vallásgyakorlók között az iskolázott fiatalabb rétegek aránya.

Oldalak