Kereső toggle

Ha unod a tömeget!

Edericstől Csillagvárig

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lehetséges a Balaton partján a tömeg elöl elmenekülni oda, ahol nincsenek hangos éjszakák, tömött strandok? Kerestünk néhány eldugott, nyugis, kevésbé ismert pihenőhelyet.

Szerencsére jócskán vannak még olyan kevésbé felkapott, titkos, mesébe illő tájak, farmok és parkok, ahol nem kell sorban állni, és élvezhetjük a Balaton kevésbé ismert arcát. Ezeknek a bájos, csendes kis falvaknak megvan a maguk hangulata: itt nincs hangos éjszakai élet, van viszont saját strandjuk és utánozhatatlan balatoni atmoszférájuk. És persze a falusi idill mellett rengeteg egyéb élményt is tartogatnak. Szemezgettünk kicsit mind az északi, mind a déli parton, hogy felmérjük az alternatív lehetőségeket.

Balatonederics

Az alig ezer lakosú faluban nemcsak romantikus, gyönyörű állapotban megmaradt házacskákat látunk, hanem maszáj kunyhókat is, sőt szafarizhatunk a tevék és zebrák között. A folyamatosan bővülő Afrika Múzeum és Állatkert igazi időutazás, amely elrepít egy másik kontinensre.

Badacsonyörs

A Balaton talán egyik legnyugodtabb helyén kipróbálhatjuk milyen a több száz éves fenyőfák árnyékában kikapcsolódni, feltöltődni. A Folly Arborétumban a fenyők és különleges cédrusok, ciprusok gyűjteménye, valamint a gyönyörű balatoni panoráma garantálják azt, hogy lecsendesedjünk, és rátaláljunk a belső nyugalomra. Ez egyébként egy nagyjából 3 hektáros fenyőfamúzeum, ahol borászat is működik.

Pálköve

Révfülöp és Balatonrendes között található ez a pici, de annál hangulatosabb település, ami a Balaton-felvidék egyik legnagyobb tölgyerdejében fekszik, közvetlenül a Balaton-parton. A pálkövei köves domboldal aljában fakad a Rákóczi Ferencről elnevezett szénsavas forrás, mellette a strandfürdő, szomszédságában pedig Bajcsy-Zsilinszky Endre 1937-ben épített nyaralója, melyben emlékkiállítás látható.

Dörgicse

A Balatontól 5 kilométerre található kis faluból csodálatos kilátás nyílik a magyar tengerre, amit a legjobban a Halom-hegyről vagy a Gernye-hegyi pihenőből élvezünk. A kiváló túraútvonalak mellett a borászat több ezer éves hagyományra tekint vissza, már a Római Birodalom idején messze földön híres volt az itteni fehérbor. De a Balaton-felvidék leghangulatosabb templomromjait is itt találjuk.

Balatonudvari

Tökéletes hely a kikapcsolódásra: egy bájos kis település mindössze háromszáz lakossal a Balaton északi partján. A szomszédos fövenyesi strand júniustól augusztusig tart nyitva, és mindössze 500 forint a belépő.

Örvényes

A csendes falu teljes lakossága mintegy 140 fő, az itt élők hagyományosan borászattal foglalkoznak. A szőlőhegy nádfedeles, fehér házikói csodásan festenek a nyári napfényben. A község kis szabadstrandját nem lepik el a turisták. Érdemes megnézni a kétszázéves vízimalmot és a hozzá tartozó múzeumot is.

Koloska-völgy

Ha épp nincs strandidő vagy valami újra vágyunk, érdemes ellátogatni a Balatonfüred melletti, szintén kevésbé ismert romantikus völgybe. A Koloska-völgy összefoglaló megjelölése az arácsi völgynek, a Koloska-forrásoknak, a Koloska-völgyi kirándulóhelynek és a védett tanösvénynek. Távol a város nyüzsgésétől egy vadaspark is található, ami igazán kellemes kikapcsolódást jelent, ha már besokalltunk a forgatagtól. Ám megéri letérni a főútról a közeli Aszófőn is, és bevetni magunkat egy kicsit a szőlőskertek közé, a pincesor házai ugyanis építészeti műemléknek számítanak.

Paloznak

Neve szláv eredetű, jelentése: a szőlőskertek alatt. Ez a kis falucska is a nyugalom szigete, persze csak akkor, ha nem az évente megrendezésre kerülő jazzpiknikre érkezünk. Ilyenkor fényfestéssel borítják be a település központját, de van fűben ülés, megízlelhetők a környékbeli borok és a balatoni gasztronómia legjava, sőt gyerekprogram is várja a családosokat.

Balatonakarattya

A település Magaspartja páratlan kilátással ajándékoz meg: az északi- és a déli part hatalmas szeletével. Kihagyhatatlan program a Kisfaludy sétány és -kilátó, és jó tudni, hogy ez a Balaton körüli bringaút alternatív útvonala. Este is megéri felkapaszkodni, hogy mintegy húsz emeletnyi magasból csodáljuk a páratlan naplementét.

Kishegy

Békés órákat tölthetünk a Balatonlelle központjától mindössze tízpercnyi autózásra rejtőző, a déli parti Badacsonyként is emlegetett Kishegyen. A nyugalom szigete ez a hely, ahol minden földi jóból bőségesen terem: borok, finom ételek, balatoni panoráma és háborítatlan csend. Igazi kuriózum még a közelben a Balatonboglár melletti bugaszegi Téglagaléria és tanya, ahol minden sarokra jut valami érdekesség, és nyáron sem özönlik el a turisták.

Csisztapuszta

A nyaralás és a fürdőzés megmentője rossz idő esetén a Csisztafürdő, Fonyód mellett. Az ásványi anyagokban gazdag csisztai vizet két szabadtéri ülő- és két fedett medencében lehet élvezni. A kissé retró, de családias hangulatú fürdő rendelkezik gyerekmedencével és szaunával is. A közvetlenül mellette lévő Buzsák a tájházáról és a János-hegyi műemlék pincesoráról nevezetes.

Nagyberek

A Balatonfenyves központjából induló kisvasút a Nagy-berek legszebb részein robog át menetrendszerűen, egészen Somogyszentpálig. A 14 km hosszú út körülberül 40 percig tart. Utunk során kedves kis falvakban, tavakban, nádasból felröppenő madarak látványában és a dél-balatoni táj szépségében gyönyörködhetünk. Útközben érdemes a Balatonfenyveshez tartozó külterületi településnél, Imremajornál – népszerű nevén: Majorka – elidőzni. A „Berek Safari” keretében terepjárós, bakancsos, kerékpáros- és kickbike-os túrák közül választhatunk, szakmai túravezetéssel. Ám a Kemence Kert sem okoz csalódást az ínyencségeivel...

Csillagvár

A Balaton nyugati csücskében, Balatonszentgyörgyön a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló, benne múzeumot találunk, ahol két állandó kiállítás is megtekinthető: Európa legnagyobb plüssmaci-kiállítása és a középkori életpanoptikum. A Csillagvárban lovaskocsizhatunk, lovagolhatunk, kipróbálhatjuk az íjászatot és a dobócsillagozást. Az Állatudvarban hazánkban őshonos állatokat és honosított fajokat egyaránt találunk. Itt a sok egyéb érdekesség, program mellett minden szerdán 17 órától solymász bemutatót tartanak.

Olvasson tovább: