Kereső toggle

Fürdőre fel!

Páratlan a budapesti fürdőélet!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nincs még egy olyan főváros a világon, ahol ennyi gyógyfürdő és működő történelmi fürdő lenne. Czinege Szilviát, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatóját kérdeztük.

Jelenleg hány fővárosi fürdő üzemel pontosan?

A BGYH Zrt. jelenleg 8 gyógyfürdőt – köztük 6 történelmi műemlékfürdőt  – üzemeltet, amivel egyedülálló a világon. Emellett további 1 állandó fürdőt (Csillaghegy) és 2 strandot (Római, Pünkösdfürdő) üzemeltet. 118 kutat tart karban, amelyből több mint 50 állandóan üzemel.

A medencék milyen rendszerben működnek?

Gyógymedencéink egytől egyig töltő-ürítő rendszerben működnek, ezzel is biztosítva azt, hogy a gyógyvíz valamennyi ásványianyag-tartalma változatlan minőségben kerüljön a medencébe, mint ahogy az a felszínre tör. A többi medence korszerű vízforgató berendezéssel ellátott és teljesen gépesített.

A vendégek száma hogy alakult az elmúlt időszakban?

A tavalyi évben több mint 4 millió látogatót fogadtunk, csak a Széchenyi fürdő ebből több mint 1,5 milliót. Az elmúlt hat évben több mint 1 millió fővel tudtuk növelni fürdőink látogatottságát.

A külföldi utazók motivációját tekintve Budapestre elsősorban városlátogatás céljából érkeznek a turisták. A fürdőket is felkeresik?

Statisztikánk szerint a Budapestre látogató turisták több mint 60 százaléka felkeresi valamelyik történelmi műemlékfürdőnket. Ez az adat is mutatja, hogy a történelmi műemlékfürdőink jelentős vonzerővel bírnak a külföldi turisták számára mint szabadidős tevékenység. Mára elmondható, hogy történelmi műemlékfürdőink Budapest top 3 látványosságaként szerepelnek.

Mely fővárosi fürdők voltak a legnépszerűbbek? Mely országokból érkeztek a fürdőzők?

Saját kutatásunk alapján a két legismertebb fürdőegységünk, a Széchenyi fürdő és a Szent Gellért fürdő látogatói összetételét vizsgálva megállapítható, hogy a napijegyet vásárlók több mint 90 százaléka külföldi vendég volt. A vizsgált időszakban 90 országból érkeztek fürdőinkbe vendégek. Küldő országokat tekintve: Nagy-Britannia, USA, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Oroszország, Svédország, Kína, Dél-Korea. A magyar látogatók nagy része helyi lakos. Látogatottság szempontjából a Szent Gellért fürdő, Szent Lukács fürdő, Rudas fürdő, Paskál fürdő, nyári időszakban pedig a Palatinus fürdő látogatottsága kimagasló.

Milyen fejlesztések voltak az elmúlt időszakban?

2014-ben a Rudas fürdő új wellness részlegének és szaunavilágának a kialakítása, 2015-ben a Dandár fürdő kültéri wellness részlegének és szaunavilágának kialakítása/létrehozása. 2016 júliusában adtuk át a zöldberuházásként megvalósított, új, fedett fürdőegységgel kibővített Paskál fürdőt, illetve tavaly nyáron adtuk át a Palatinus fürdő egész évben nyitva tartó beltéri fürdőrészlegét, gyógymedencével, gyerekmedencével, szaunákkal.

Jelenleg milyen beruházás zajlik?

Két futó beruházás: az egyik a Csillaghegyi fürdőé, ahol a hegyoldalban épülő, 7000 négyzetméteres, hatszintes létesítményben helyet kap egy 33×25 méteres úszómedence, a másik a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdőnk fejlesztése, rehabilitása/újranyitása, és reményeink szerint év végével a gyógyfürdő részleget már meg is tudjuk nyitni.

És milyen fejlesztéseket terveznek jövőre?

Terveink szerint jövőre megkezdjük a Király fürdő fejlesztését is.

Olvasson tovább: