Kereső toggle

Börzsöny kilátással

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tél beállta előtti utolsó napsugarak begyűjtésére még novemberben is lehet esély. Nincs is más dolgunk, csak kövessük az időjárás-előrejelzést, és célozzuk meg a napsütéses napokat. Pakoljunk be egy napi hideg élelmet, húzzunk bakancsot, és irány az erdő!

Budapesttől egy órányi autózásra számos lehetőség kínálkozik. A Királyrét népszerű úti cél a Börzsönyben. Ez abból is látszik, hogy amint közeledünk a célponthoz, egyre több autó sorakozik az út mentén. Az interneten található, egész napos 1000 Ft-os parkolási díjat ősszel 1500 Ft-ra emelték. Egy, az úton álló nagyobb autó jelzi, hol vehetünk parkolójegyet – kicsit kelet-európai megoldás, de működik.

Innen még hosszabb út vezet a Cseresznyefa parkolóig, ahol már ténylegesen búcsút vehetünk az autó adta kényelemtől. A Királyrétről számos túraútvonal indul – könnyebbek és nehezebbek. A mi választásunk a Csóványos-kilátóhoz vezető útra esik. 938 méteres magasságával a Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, bár magyar viszonylatban ezzel csak a 20. a sorban. A nemzetközi ranglistát most hagyjuk, elég annyi, hogy megmászni ezt is bőven elég.

A túrát iskolás gyerekekkel már meg lehet tenni, közben mehet is a környezetóra. Így például élőben lehet tanulmányozni, milyen messze is van a cserjeszint a lombkoronaszinttől. De kézműveskedéshez is érdemes makkot, tobozt, színes leveleket gyűjteni. Félúton, a nagy-hideg-hegyi turistaháznál lehet megpihenni. Kell is, mert a sífelvonó alatt vezető út igencsak meredek. Étkezésre is van itt lehetőség, meg egy kis napozásra a teraszon.

A felnőttet és gyereket próbáló emelkedő után innen már szinte „egyenes” az út a Csóványosig, de még össze kell szedni egy kis tartalék energiát a kilátó 22,6 méter magas csúcsáig. A kilátót az elmúlt időszakban felújították, a betonszerkezet kapott egy acélvázat száznál is több lépcsővel, négyszintes kilátó résszel. Egy szépséghibája van az épületnek: az aljába valahogy sikerült befújnia a szélnek az összes szemetet. Jobb csukott szemmel belépni, de a lépcsőknél már bátran kinyithatjuk. Szép időben a Magas-Tátráig is ellátni, de a kilátó adta körpanoráma is gyönyörű látvány, megéri a fáradozást.

Mivel az ősz a termésbetakarítás ideje, ezért az erdőben is érdemes egy-két gyümölcsöt, fűszert gyűjteni, és akár haza is vinni. A csipkebogyót, szedret, galagonyát könnyű felismerni, de a bükk makktermése is fogyasztható. Régen, az ínséges időkben lisztet őröltek belőle. Nehéz megtalálni, de érdemes megkóstolni. A fűszer- és gyógynövények közül az oregánó, illetve a menta az, amit otthon akár azonnal ki is próbálhatunk. Egy otthoni pizzázás sokkal hangulatosabb, ha tudjuk, hogy a Börzsönyben szedett oregánótól olyan illatos.

Olvasson tovább: