Kereső toggle

HAUS HEINCZ-CSILLAG-TÚRÁK

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha szabadabb levegőre, magasabb hegyekre és csodálatos természeti környezetre vágyik az ember, optimális kikapcsolódást nyújthat számára Ausztria legdélibb tartománya: Karintia. A térség tavasztól őszig az aktív üdülést kedvelő kirándulóknak, télen pedig a síelés szerelmeseinek nyújt páratlan lehetőségeket. Itt található a Haus Heincz vendégház, ahol a környék szállodáihoz képest barátságosabb áron szállhatnak meg a pihenésre vágyó vendégek.

A Haus Heinczben ráadásul azok is otthon érezhetik magukat, akik még mindig makacsul hisznek abban, hogy a magyar az bizony világnyelv, mivel a magyar üzemeltetésű apartmanház tulajdonosa és személyzete készségesen és barátságosan ad felvilágosítást a környék látnivalóiról. Ami, hát finoman szólva is, bizony nem kevés. Bizton állíthatja e sorok írója is, hogy akár két teljes hét sem elég ahhoz, hogy az erre járó vándor kimerítse a környék kínálta szabadidős lehetőségeket. Hiszen az erdők és hegyek szépsége mellett számos olyan szemet és lelket gyönyörködtető turisztikai attrakció lelhető fel akár egy 50 kilométeres sugarú körön belül is, ami különleges aktív pihenést és élményt tud nyújtani a természet kedvelőinek.

A barátságos hangulatú, családias vendégház déli fekvése és völgyre néző panorámája önmagában is pihentető élmény. Innen csillagtúrázva, tulajdonképpen mindegy, hogy melyik égtáj felé indul el az ember, mindenhol talál valami érdekeset. Feltétlen érdemes kiváltani a tartomány turisztikai kedvezményeket biztosító dokumentumát, a Karintia Kártyát.

A kártya mindössze 42 euróért számos kedvezményt és információt biztosít, és birtokában közel 150 látványosság teljesen ingyen vagy jelentős kedvezménnyel látogatható. Ingyen élvezhetjük az alpesi állatparkokat, szurdokvölgyeket, kilátókat, múzeumokat és kiállításokat, sok turisztikai program rendezvényeit, továbbá ingyenesen és korlátlanul vehetjük igénybe a hegyek tetejére utaztató kabinos felvonókat, gleccservasutat, fizetős hegyi útszakaszokat is.

A természeti szépségek közül elsőként talán a környék számos kis tavát, például a Wörthersee, az Ossiacher- vagy a Millstätter See türkizkék vizeit érdemes megcsodálni. Nyáron ezek a kristálytiszta és meleg tavak fürdésre csalogatják az embert, ilyenkor pedig a sétahajózás nyújthat felejthetetlen élményeket. A Wörthi-tó partján lévő hatalmas modern kilátó, a Pyramidenkogel csodás látványban részesít bennünket minden évszakban. Az építmény jelenleg a világ legmagasabb fából épült tornya, ahonnan beláthatjuk az alattunk elterülő türkizkék tavat, délre a Karavankák vonulatát, nyugatra a Villachi-Alpokat, a Goldeck-hegycsoportot és tiszta időben még a Lienzi Dolomitokat is. A kilátó belsejében tekergőzik Európa leghosszabb fedett csúszdája.

 A tavak mellett festői szépségű szurdokok is kínálják magukat, ahol monumentális sziklák között, jól kiépített turistautakat járhatunk végig olyan csodálatos vízesések mellett – a turisztikai infrastruktúrának köszönhetően egy átlagos túrafelszerelésben–, ahová egyéb esetben csak komoly hegymászó felszereléssel juthatna el az ember. A szurdokok közül is kiemelkedő szépségű a Flattachnál lévő Raggaschlucht és Obervellachnál a Groppenstein szurdok, amit akár kisebb gyermekek vagy sportos idősebbek is bevállalhatnak.

A magashegyi 3000-es élmény átéléséhez érdemes felkeresni a Mölltal Gleccsert, ahová egyedi módon, különleges földalatti „metró” szállít fel, hogy aztán a csúcsra érve igazi szabadságélményt éljen át az ember. Ha van kedve és persze megfelelő felszerelése az embernek, itt akár a gleccsersízés csodálatos élményét is átélheti. A közelben lévő látnivaló közül kiemelendő még Maltatalnál a monumentális Kölnbreinsperre, ami európai léptékkel mérve is óriási völgyzárógát, melynek tetején végigsétálva a bátrabbak egy átlátszó Airwalk padlózatára lépve rövid „űrsétát” is tehetnek a 200 méteres mélység fölött. Egyedülálló a gáthoz vezető Malta magashegyi panoráma autóút is, amely a sziklákba vájt alagútjaival, szédítő szerpentinjeivel és az útról megközelíthető fantasztikus vízeséseivel óriási élményt nyújt az utasoknak. A sofőrök persze inkább az utat figyeljék!

Azok sem unatkoznak, akik az urbanizált kikapcsolódást részesítenék előnyben. A Gmündben található Porsche múzeum vagy az ugyanitt látható modern művészetek kiállítóháza is nagy élményt nyújt a téma iránt érdeklődőknek. Villach gyönyörű óvárosa, az ott található számtalan múzeummal, programmal és a közelben lévő Landskron várral szintén jó választás lehet. Minden korosztályra gondolva a gazdag kínálatból a Wörthi-tónál található Minimundust emelnénk ki. Ahogy a szlogenükben szerepel, mindez nem más, mint a kicsiny világ, ahol a földgolyónk jellegzetes építészeti csodáiról készített tökéletes másolatokat vehetjük szemügyre az Eiffel-toronytól a Tádzs Mahalig számos interaktív állomással egy 26 000 négyzetméteren fekvő gyönyörű parkban. És persze egy-egy nap fáradalmait kipihenhetjük azokban az élményfürdőkben, amelyek szép számmal találhatóak a térségben.

Amikor mindehhez hozzátesszük, hogy a vendégháztól 5 km-re található Bad Kleinkirchheim, az őt körülvevő 103 km-es sípályarendszerével, akkor nem találjuk túlzásnak a régióra jellemző„ négyévszakos turizmus” elnevezést.

Úgyhogy kalandra fel! Karintia egész évben várja a kicsinyeket és a nagyokat!

www.szallasausztria.hu

Olvasson tovább: