Kereső toggle

A patinás Devon

Mozaikok Délnyugat-Anglia regényes megyéjéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ismerős a beletörődő sóhaj, hogy a dicső Nagy-Britannia már nem a régi? Hogy a multikulturális országban már alig találni tősgyökeres brit állampolgárokat? Talán mégis van remény: a letűnt korok szépségét és hagyományos értékeit őrző Devonban, Anglia egyik legautentikusabb megyéjében jártunk.

Észak gyöngyszemei

Clovelly valóságos kis ékszerdoboz Devon, régies nevén Devonshire észak-nyugati partjainál. A pár száz fős halászfalu a 13. század óta magántulajdonban áll, mindösszesen három család között cserélve gazdát; így maradhatott meg régies bája. A település keskeny és meredek macskaköves utcáin nem járnak autók és biciklik sem. Régen a halászok termetes fogásait szamarak juttatták fel a dombtetőre, míg ma a helyiek fatalpú szánon viszik házhoz nagybevásárlásaik súlyos szatyrait, vagy juttatnak célba egy-egy új bútordarabot. A faluban egy szálloda és két fogadó mellett megannyi ajándékbolt található, amelyeket a helyiek üzemeltetnek.
A The Cottage Tea Rooms eredeti devoni recept alapján készült cream tea-vel várja vendégeit csodálatos panorámás kilátást nyújtó teraszán. Az anekdota szerint Cornwall és Devon, Anglia két legnyugatibb megyéje között a mai napig tart a vita, hogy a scone-ra, azaz a tea mellé kínált porhanyós süteményre előbb a lekvár vagy a clotted creamnek nevezett tejes krém kerüljön-e. A jellegzetesen nyugat-angliai csemegével ma már az egész országban találkozhatunk. Clovellytől északra található Ilfracombe, ahol a Viktória királynő által építtetett barlangfürdők a mai napig működnek. Az örökzöld növényzettel, a dús pázsit borította dombokkal és a végtelen óceán látványával üdítő módon harmonizálnak a város viktoriánus épületei. Itt található egy kis dombtetőn Anglia legapróbb kápolnája, a St. Nicholas Chapel, amely 1321-ben épült. A tetején ma is üzemel a világítótorony, amelyet az ország legrégebbijének mondanak.

Sziklameredélyek és homokos partok

Észak-Devon nem csupán történelmi városaival nyűgözi le látogatóit. A hegyekkel körülölelt homokos partok és a rejtélyesen ködbe burkolózó vagy épp napsütésben szikrázó sziklaszirtek látványa bőségesen meghálálja a természetjárás fáradalmait. A croyde-i, Westward Ho!-i és woolacombe-i homokdűnék jól festenek a még ködlepte reggel bágyadt fényeiben is. A nap előrehaladtával az óceáni áramlatokat meglovagoló szörfösök hada és homokvárat építő fiatal, kisgyerekes brit családok népesítik be a partokat. Woolacombe-ból könnyed sétával elérhetőek a Jane Austen regényekbe illő Morte Point kicsorbult sziklái; bár esős időben ajánlatos vigyázni a csúszós köveken. A misztikus vidék hajótörések helyszíne és csempészek találkozóhelye is volt évszázadokon át.
A part menti ösvényen haladva végig a szemünk elé tárul az óceán, amely napsütéses időben élénk kéken ragyog. A zöldellő hegyoldalakon békésen legelésző bárányok között haladunk el. A Bull Point-i világítótoronyig vezető gyalogutat örökzöld cserjék és ciklámen színű gyűszűvirágok szegélyezik. A mérsékelten megerőltető, kevesebb mint 10 kilométeres túraútvonal Mortehoe csöpp településén ér véget.

A béke szigete

Lundy szigete egy rejtélyes ékkő az Atlanti-óceán és a Bristol-csatorna találkozásánál Északnyugat-Devon partjaitól 16 kilométer távolságra. Nevét a környéken őshonos fekete-fehér színű, színes csőrű, mesekönyvbe illő vízimadárról, a lundáról kapta. Lundy történelmét viking és normann hódítások, hajótörések, lovaglegendák és kalózmítoszok tarkítják. A kis sziget a turistaházak mellett bronzkori romoknak, egy középkori kastélynak és több világítótoronynak is otthont ad. A történelem során királyi családok és pénzemberek is ellenőrizték. 1969 óta a National Trust, a természeti értékek megőrzéséért felelős brit szervezet tulajdonában áll.
Bár a földdarabot háromezer év óta folyamatosan lakják, jelenleg 28 ember él rajta, és a látogatók csak szervezett hajó- vagy helikopterutakkal közelíthetik meg. Az MS Oldenburg hajó harminc éve szállít utasokat a szigetre. Napos időben a devoni lankákról is látni a Bristol-csatorna legnagyobb szigeteként számon tartott, 4,8 kilométer hosszú és 800 méter széles földdarabot. A hajóút során nem csak a sziget távolban filmszerűen felsejlő alakját érdemes kutatni az atlanti horizonton; a szerencsésebb bámészkodók egy-egy delfint is megpillanthatnak.
A part menti séta az egyedi növény- és állatvilág felfedezésével, és a hol rejtelmes legendába, hol romantikus regénybe illő partszakaszok látványával kecsegtet. A zordabb időjárási viszonyok miatt az Atlanti-óceán felőli partokon drámai sziklameredélyek és kopárabb szirtek, míg a szélvédettebb keleti oldalon szinte őserdei hangulatot kölcsönző buja növényzet a jellemző.
A szigeten és a kavicsos, sziklás part mentén barangolva találkozhatunk többek között lundákkal, szürke fókákkal, óriáscápákkal, szikaszarvasokkal, vadkecskékkel és a híres lundyi pónikkal is.

Tarka élmények a Tarka Trailen

A Tarka Trail egy 290 kilométeres túraútvonal, ami egész Devont körbejárja; ennek része a közel 50 kilométer hosszan húzódó folyóparti bicikliút. Nevét Tarkáról, a vidráról, Henry Williamson regényének hőséről kapta. A folyóparti Barnstaple ideális kiindulópontként és szálláshelyként szolgálhat. Instowban megállhatunk a Taw folyóba benyúló óceán homokos torkolatánál egy piknikre vagy pancsolásra, bár az óceánból érkező víz a nyári hónapokban is meglehetősen hideg. Az egyik leglátványosabb esemény ezen a vidéken minden bizonnyal az árapály-jelenség, amelynek ideje minden napfél-egy órával későbbre tolódik. Bidefordba érve egy kellemes angol halászvárossal találkozhatunk. Kisgyermekes családoknak, versenybiciklizőknek egyaránt feltöltődést jelent a túra.

Az angol Riviéra

Dél felé robogva hamar szemünkbe tűnik az északi és a déli devoni táj különbözősége. A közvetlenül a part mentén kígyózó vasútvonalon megcsodálhatjuk a vidék jellegzetes vörös szikláit. Észak felől érkezve útközben érdemes betérni a megyeszékhelyre, Exeterbe, és megtekinteni a római kori romokat, Anglia harmadik legrégebbi zsinagógáját, valamint
a 11. században épült katedrálist. A Torbay-öböl homokos tengerpartjai és fehér vitorlás kikötői mediterrán hangulatot keltenek.
Torquay-ben a domboldalról lefutó történelmi utcácskákból a kikötőbe érve elbámészkodhatunk a zajos forgatagban, vagy felülhetünk a közel 60 méter magasra röpítő óriáskerékre, ahonnan lélegzetelállító látványt nyújt a város és a La Manche-csatornára nyíló öböl képe.

Royal Cornwall Show

Az évente megrendezésre kerülő show Nyugat-Anglia legnagyobb eseménye. A háromnapos fesztivál kifejezetten családbarát, igényes és szembetűnően jól szervezett. A több tíz hektáron elterülő show-n lényegében minden megtalálható. Virágkiállítás, retro vidámpark, oldtimer és csúcstechnológiájú autók expója. Haszon- és díszállatok százai közül díjazzák a legszebb példányokat. Egyházak, iskolák, különféle szervezetek és márkák egyaránt felállítják sátraikat az eseményen. Hallgathatunk élőben akapellát vagy épp óangol muzsikát, miközben majszolhatunk devoni kéksajtot vagy kenguruburgert és kortyolhatunk mellé kézműves cidert. Az idei évben az angol romantikus sorozat, a Poldark lovai is mutatványoztak lovasaikkal. A rendezvény idén 223. alkalommal került megrendezésre, és a látogatottsága meghaladja a 120 ezer főt évente.

Olvasson tovább: