Kereső toggle

Jeruzsálem Maraton 2014

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Akkor lennék igazán elégedett, ha a világon élő több millió futó legalább egyszer eljönne Jeruzsálembe is futni. Biztos vagyok benne, hogy akik egyszer ellátogatnának, azok aztán újra eljönnének” – nyilatkozott nemrégiben Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere, akinek a várakozása a statisztikák alapján beteljesülni látszik: a két évvel ezelőtti eseményhez képest ugyanis az összlétszám és a külföldi résztvevők száma is duplájára emelkedett a március 21-én megrendezett negyedik Jerusalem Winner Marathonon. Ami hazánkat illeti, a verseny a magyarok körében is egyre népszerűbb, hiszen idén nagyjából 100 futó állt rajthoz a Hit Gyülekezete és a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány képviseletében.

A szervezők közleménye szerint több mint 25 ezer sportoló teljesítette a maratoni sportesemény valamely versenyszámát. Közülük mintegy 2500 futó érkezett külföldről, hogy a kulturális és spirituális értelemben is egyedülálló város utcáin futhasson. A résztvevő 54 ország közül az USA képviseltette magát a legnagyobb létszámban, de a körülbelül 100 fős magyar küldöttség is az előkelő 7. helyen végzett a külföldi nemzetek rangsorában. A 42,2 kilométeres maraton mellett lehetett félmaratonon, 10 km-en, 5 kilométeren, sőt 800 méteres távon is indulni, tehát a tömegfutóverseny szinte minden sportolni vágyó ember számára megfelelő lehetőséget biztosított. A legnépszerűbb futam egyébként a 10 kilométer volt, amelyet csaknem 9 ezer futó teljesített.

A Jeruzsálem Maraton útvonala több szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert látványos környezetben, történelmi jelentőségű utakon halad végig, másfelől pedig azért, mert rengeteg emelkedőt és lejtőt foglal magában, ami fizikailag szokatlanul nagy kihívást jelent. A nagy szintemelkedések ellenére újabb pályacsúcsot futott a kenyai Ronald Kimeli Kurgat, akinek mindössze 2 óra 16 perc 8 másodperc kellett a maratoni táv leküzdéséhez. A győztesnek járó érmet Nir Barkat polgármester adta át, aki a félmaratont 2 óra 22 perc alatt teljesítette, de mivel a féltáv rajtja negyedórával korábban indult, mint a maratoné, ezért még sikerült időben odaérnie a kenyai köszöntésére.

A jeruzsálemi sportesemény hangulata hasonlóan színvonalas, mint a világ legismertebb maratoni rendezvényeié, tehát a sportoláson kívül többek között zenei, közösségi és turisztikai élményekkel is gazdagodhatnak a látogatók. Nem csak a hatalmas parkban elhelyezett versenyközpont jelenti az egyedüli látványelemet: az ünnepélyes fesztiválhangulat a versenypályát is végigkíséri, ugyanis a város ilyenkor tele van szurkolókkal és utcazenészekkel. Mindezeken felül a Jeruzsálem Maraton exkluzív élményeket is nyújt. Csak itt lehet olyat átélni, hogy a mediterrán napsütésben, sófárzenével a háttérben az ember befut a gyönyörű Jaffa-kapu alatt, majd bibliai szereplők nyomdokain lépdelve kanyarodik ki a Sion-kapuhoz.

Sokan csapatban futnak, és különböző értékek közvetítésére használják fel a rendezvényt. Idén mintegy 6 ezer futó kifejezetten valamilyen társadalmi ügy érdekében vett részt a sporteseményen.

Nem volt ez másképp a Hit Gyülekezete csapatánál sem, akik Magyarország képviselete mellett azért futottak, hogy kifejezzék támogatásukat Izrael és Jeruzsálem mellett. „Mindannyian azonosultunk azzal a küldetéssel, ami az egész részvételünk mozgatórugója: minden nemzet ismerje el Jeruzsálemet Izrael egységes és osztatlan fővárosának” – nyilatkozott Oláh Sándor, a program szakmai vezetője. Idén mintegy száz magyar sportoló futott az egységes jeruzsálemi mezben. Ebben az évben ráadásul több mint húszan teljesítették a 42,2 kilométeres távot, így ők a város legszélső pontjaira is eljuttatták az üzenetet. Emellett a magyar csapatban olyan élversenyzők is voltak, akik eredményességük által még nagyobb médiafigyelmet tudtak biztosítani az ügy számára.

A versenyszámok abszolút élmezőnyében végzett például Kovács Abigél, aki az 5 kilométeres futam leggyorsabb női versenyzőjeként ért célba, de dobogóra állhatott e cikk szerzője is, aki 10 kilométeren a tavalyi 5. helyezése után most egy ezüstérmet szerzett. Szintén sokat javított a helyezésén és az időeredményén Bakó Áron, aki idén is félmaratonon indult, és mindössze fél perccel maradt el a bronzérmes brazil futótól, és a negyedik helyen végzett. A legjobbak között ért célba még Ludvig Benjámin, aki több etióp izraelit előzött meg, így végül az abszolút 6. helyezést szerezte meg 10 kilométeren. Az ötven pluszos mezőnyben Schweigert Árpádné Ibolya szerzett ezüstérmet félmaratonon, a negyedik ikszet taposóknál pedig Kófiás László lett bronzérmes 10 kilométeren. Ebben a versenyszámban említést érdemel még a 15 év alattiak között Sarmasági Csillag Ada ötödik helyezése és Kovács Olivér (16–19 éves korosztály) bronzérme.

Olvasson tovább: