hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A város, ahol mindig történik valami…

2013. 06. 06.
A déli Balaton-part egyik legkedveltebb kert- és üdülővárosa a napfényes, virágos és vendégszerető Balatonlelle, mely egyben fontos idegenforgalmi központ. A Somogy megyei fürdőváros színes arculatát nem csupán csodás fekvésének, hanem hangulatos, építészetileg is értékes épületeinek, beszédes történelmének, gazdag kultúrájának és korszerű fejlesztéseinek köszönheti.

Lellére érkezve egy vidám, gondozott kisváros képe tárul elénk, mely számtalan látnivalót kínál. A várost délről ölelő dombokon példásan művelt, kiváló bort adó szőlőskertek pompáznak. Ám a környező dombhátakon már a rómaiak idején is fontos utak haladtak. Az úgynevezett „Hadút” Aquincum felől vezetett Kanizsán, Dalmácián keresztül az Adriához, a „Nagyút” pedig délnek, Kaposvár és Szigetvár felé. A település múltja nagyjából Szent István korába nyúlik vissza. Első írásos említése 1229-ből származik Lela néven. A lakosság megélhetését főleg a földművelés, a szőlőművelés és a halászat biztosította évszázadokon keresztül. Bár elszenvedte a tatár és a török dúlását, de újra és újra talpra állt és benépesült: 1848-ban mezővárosi címet és vásárjogot kapott. 1856 után birtokosai a Szalay és a Jankovich családok voltak.

Az 1800-as évek végétől alakult ki aztán a nyaralókultúra: a Balaton egyik legősibb települését 1896-ban fedezték fel. 1904-ben fürdőegyesület alakult, mely meghatározó volt a település fejlődése szempontjából. 1924-ben kezdődött a nagyobb üdülők építése, 1928-ban pedig a szép „Villasor” kialakításának elismeréseként „gyógyfürdő” minősítést kapott. 1931-ben épült a kikötő és a hajóállomás. Ezt követően számtalan tudós, művész választotta pihenő-, sőt alkotóhelyéül Lellét, és ez ma sincs másképp. Az üdülőtelep a Balaton régi árterületén létesült, míg az „ófalu” a Somogyi-dombság gazdagon termő, löszös nyúlványaira települt. Balatonboglár és Balatonlelle egyesítésével 1979-ben a Boglárlelle nevet, 1986-ban pedig városi rangot kapott. Majd 1991 óta ismét önálló várossá vált.

2004-ben kapta meg a város a kiváló vízminőségért járó „kék hullám zászlót”. Vonzerejét gazdagító legújabb büszkesége a központjához tartozó partszakaszon a Napfény strand, mely elnyerte a Balaton régió legvirágosabb strandjának járó kitüntetést. Új élményfürdője – melyet kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek – különféle fűthető vizű medencékkel rendelkezik, így ezek hűvösebb időben is kiválóan alkalmasak fürdőzésre. Eredeti tengerparti hangulatot idéz a strand egyik szenzációja, a 2006-ban kialakított homokos partszakasz. A sekély, lassan mélyülő vízben a legkisebbek is biztonságban pancsolhatnak, selymes homokja kis homokvárépítők paradicsoma lett. A strandhoz homokos lábtenisz- és strandröplabdapálya is tartozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!