Kereső toggle

A város, ahol mindig történik valami…

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A déli Balaton-part egyik legkedveltebb kert- és üdülővárosa a napfényes, virágos és vendégszerető Balatonlelle, mely egyben fontos idegenforgalmi központ. A Somogy megyei fürdőváros színes arculatát nem csupán csodás fekvésének, hanem hangulatos, építészetileg is értékes épületeinek, beszédes történelmének, gazdag kultúrájának és korszerű fejlesztéseinek köszönheti.

Lellére érkezve egy vidám, gondozott kisváros képe tárul elénk, mely számtalan látnivalót kínál. A várost délről ölelő dombokon példásan művelt, kiváló bort adó szőlőskertek pompáznak. Ám a környező dombhátakon már a rómaiak idején is fontos utak haladtak. Az úgynevezett „Hadút” Aquincum felől vezetett Kanizsán, Dalmácián keresztül az Adriához, a „Nagyút” pedig délnek, Kaposvár és Szigetvár felé. A település múltja nagyjából Szent István korába nyúlik vissza. Első írásos említése 1229-ből származik Lela néven. A lakosság megélhetését főleg a földművelés, a szőlőművelés és a halászat biztosította évszázadokon keresztül. Bár elszenvedte a tatár és a török dúlását, de újra és újra talpra állt és benépesült: 1848-ban mezővárosi címet és vásárjogot kapott. 1856 után birtokosai a Szalay és a Jankovich családok voltak.

Az 1800-as évek végétől alakult ki aztán a nyaralókultúra: a Balaton egyik legősibb települését 1896-ban fedezték fel. 1904-ben fürdőegyesület alakult, mely meghatározó volt a település fejlődése szempontjából. 1924-ben kezdődött a nagyobb üdülők építése, 1928-ban pedig a szép „Villasor” kialakításának elismeréseként „gyógyfürdő” minősítést kapott. 1931-ben épült a kikötő és a hajóállomás. Ezt követően számtalan tudós, művész választotta pihenő-, sőt alkotóhelyéül Lellét, és ez ma sincs másképp. Az üdülőtelep a Balaton régi árterületén létesült, míg az „ófalu” a Somogyi-dombság gazdagon termő, löszös nyúlványaira települt. Balatonboglár és Balatonlelle egyesítésével 1979-ben a Boglárlelle nevet, 1986-ban pedig városi rangot kapott. Majd 1991 óta ismét önálló várossá vált.

2004-ben kapta meg a város a kiváló vízminőségért járó „kék hullám zászlót”. Vonzerejét gazdagító legújabb büszkesége a központjához tartozó partszakaszon a Napfény strand, mely elnyerte a Balaton régió legvirágosabb strandjának járó kitüntetést. Új élményfürdője – melyet kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek – különféle fűthető vizű medencékkel rendelkezik, így ezek hűvösebb időben is kiválóan alkalmasak fürdőzésre. Eredeti tengerparti hangulatot idéz a strand egyik szenzációja, a 2006-ban kialakított homokos partszakasz. A sekély, lassan mélyülő vízben a legkisebbek is biztonságban pancsolhatnak, selymes homokja kis homokvárépítők paradicsoma lett. A strandhoz homokos lábtenisz- és strandröplabdapálya is tartozik.

„Nemrégiben közel 500 millió forintot nyert városunk pályázat útján többek között a városi művelődési ház, a szabadtéri színpad és az Afrika Múzeum felújítására. A fejlesztéssel – talán szerénytelenség nélkül állíthatom – a Balaton-part legkorszerűbb szabadtéri színpada készül majd el. A művelődési háznak otthont adó műemlék épület is új köntöst kap, és interaktívvá válik a közkedvelt Afrika Múzeum is” – mesélte lapunknak Kenéz István polgármester.

Napjainkra az igazi üdülővárosi hangulatot sugárzó Lellének talán legszebb része a mediterrán környezetű Szent István tér, valamint az innen induló sétány. Az új, üdítő látványt nyújtó szökőkút esti díszkivilágítást kapott. Nyári estéken több ezren gyűlnek itt össze, hiszen a kulturális programok között bárki találhat kedvére valót. A város központjában a Szalay család klasszicista kastélya látható, otthont adva az Afrika Múzeumnak is – a város egyik legkülönlegesebb attrakciójának –, melyben gróf Somssich Pongrác és Soltész István gyűjteménye található: díjazott rekordtrófeákkal, autentikus néprajzi anyaggal. A kiállítást Afrika állatvilágát bemutató tablók egészítik ki, a kollekció különlegessége a több száz darabos fotógyűjtemény. A kastély parkjában helyezték el az 1200 személyes szabadtéri színpadot. Egy 18. században épült parasztházban, a Kapoli Múzeum és Galériában pedig az időszakos képzőművészeti kiállítások mellett idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor-faragómesterek munkái, valamint a Rodin-tanítvány, Ligeti Miklós szobrászművész alkotásai kaptak helyet.

Szintén kellemes meglepetés és nagyon népszerű a látogatók körében, hogy a város területén egész évben ingyenes a parkolás. A város egyébként – egyedülálló módon – több mint négy kilométer hosszú ingyenes partszakasszal is bír: a több kisebb méretű szabad strand mellett a város közepén, a hajóállomástól nyugatra a két kilométer hosszú szabad strand.

A strand teljes területét – néhol akár száz méter szélességben – szépen gondozott pázsit fedi, míg az egész területet hatalmas fák borítják be hűsítő árnyékkal. A szabad strand szolgáltatásai: kalandpark, tenisz- és strandröplabdapályák, óriási csúszda, vízibicikli- és szörfkölcsönző.

A Balaton vizén sűrű hajóközlekedés bonyolítja le a forgalmat, melynek vérkeringésében Lelle is fontos szerepet tölt be. Ötkilométeres villasorának kertjei a Balaton vizével közvetlenül érintkeznek – talán épp emiatt az egyik leglátogatottabb helye a balatoni fürdőknek. A számtalan panzió, hotel mellett közel 1700 magánszálláshellyel is rendelkezik, nemcsak a vízparton, hanem a csendesebb kertvárosi részeken is.

„Városunk szlogenje már évek óta az, hogy »Balatonlellén mindig történik valami«. Ennek próbálunk is megfelelni, idén is a környék legszínesebb programkínálatával várjuk a hozzánk látogatókat. Június utolsó hétvégéjétől, augusztus végéig minden hétvégén fesztiválokkal, rendezvényekkel szórakoztatjuk az érdeklődőket – tájékoztatott még a város első embere, aki hozzátette: a szabadtéri színpadon egész szezonban gyermekszínházi előadásokkal, kamaraestekkel, koncertekkel várjuk a kultúrakedvelőket. Míg a Napfény strandon  pedig vidám vízi vetélkedőkre invitálunk mindenkit.”

Ezeken kívül a kikapcsolódásra, pihenésre várókat egész sor turisztikai program várja: többek között hajózás, vitorlázás, horgászat, lovas turizmus, Holiday Park. Ráadásul az édesszájú nyaralóknak jó hír, hogy itt található az egyik legjobb vidéki cukrászda címet is elnyert Márton Cukrászda. Ez a hely hatalmas kínálatával, a friss, hozzáadott aromát vagy más mesterséges anyagot nem tartalmazó süteményeivel, fagylaltjaival és az udvarias kiszolgálás okán vált népszerűvé a vendégek körében.

Lellétől délkeletre terül el a 12 részből álló irmapusztai halastórendszer, amelynek madárvilága érdemes a hozzáértők figyelmére.

A pusztát övező lápos erdőt az érintetlen természet kedvelőinek ajánljuk. Kedvelt kirándulóhelye a várostól egyórányi sétával elérhető Kishegy, a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. Szőlőskertjei között találjuk a Jankovich család vincellérházából lett csárdát, ahol finom ételt-italt kaphat a betérő, ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörködhetünk. A túlsó partot Badacsonytól Tihanyig látjuk: előtte pedig a mindig más és más színét mutató tavat. „Büszkék vagyunk arra, hogy Siófok után a Balatonon nálunk tölti a legtöbb vendég a szabadságát. A balatonlelleiek ugyanis messze földön híresek vendégszeretetükről, szívesen látjuk a turistákat, és annak örülünk, ha minél többen választanak minket idén is úti célul. Erre biztatnék is mindenkit!” – szól végül a polgármester invitálása.

Olvasson tovább: