Kereső toggle

Super IQ

Omega 3 újratöltve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az „okosító tabletta” folytatja diadalútját. A norvég EPAX által kibocsátott Super IQ minőségi garanciákkal, nagyobb hatóanyag-tartalommal jelent meg a piacon, a várandós és szoptatós anyáknak is javasolt minőségben. Az új szerről kérdeztük a hazai forgalmazó NutriLAB ügyvezetőjét, dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerészt.

Az Omega 3-ról már írtunk (Okosító tabletta – legjobb csomagolásban – Hetek, 2012. január 27.) Mi indokolja egy hasonló hatóanyagú étrend-kiegészítő bevezetését?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) minőségi vizsgálatoknak vetette alá az Omega 3-at tartalmazó étrend-kiegészítőket. Úgy találta, hogy az anyatejből felvett Omega 3 egyik hatóanyaga, a DHA (dokozahexaénsav) hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének, valamint agyának egészséges fejlődéséhez. A kedvező hatás napi 200 milligramm DHA bevitelével érhető el, s ezt a mennyiséget tartalmazza az új készítmény.

Az Omega 3 egyéb hatásai is érvényesülnek?

Igen. Mint ismeretes, az Omega 3 név alatt olyan telítetlen zsírsavakat értünk (EPA, DHA), amelyekre a szervezetnek szüksége van, azonban nem tudja előállítani őket. Ezért ezeket, ugyanúgy, mint a vitaminokat, kívülről kell bejuttatni őket. Ezek a telítetlen zsírsavak többek között jótékony hatással vannak az idegrendszerre, az agy működésére, a kedélyállapotra, valamint a szív- és érrendszeri folyamatokra, s ez utóbbit olyan tapasztalatok is igazolják, miszerint a szív és érrendszeri betegségek az eszkimóknál szinte teljesen ismeretlennek számítanak.

Miért?

Az eszkimók fő táplálékát a tengeri halak képezik, s mivel természetes módon az Omega 3 nagy mennyiségben a tengeri halakban található meg, ezért a szervezetük napi 2-3 gramm telítetlen zsírsavhoz jut. Ez óriási mennyiségnek számít.

Akkor sok tengeri halat együnk?

Ha megtehetjük, igen, az édesvízi halak ugyanis nem alkalmasak ennek pótlására. A tengeri halkészítményekben, halpogácsákban azonban nagyon lecsökkent mennyiségben található meg az Omega 3, ezért a mi szempontunkból csak az eredeti, azaz 100 százalékos „összeállításban” hasznos a halfilé. Ennek fogyasztását heti 2-3 alkalommal javasoljuk. Hazai körülmények között és a hazai fizetésekhez méretezve ezt nem is olyan könnyű megvalósítani, segítségünkre sietnek azonban az olyan, nagy tisztaságú halolajat tartalmazó kapszulák, mint a norvég EPAX Super IQ nevű készítménye. A témával kapcsolatos további kérdésekre pedig örömmel válaszolok a www.nutrilab.hu weboldalon.

Olvasson tovább: