hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árnyfaktor
A sztárgyár sötét oldala

2012. 09. 27.
Elérkezett az ősz, és elindultak Magyarországon, de a világ számos táján is az énekes-tehetségkutató műsorok. Emberek százezrei utaznak a meghallgatásra, mert úgy hiszik, most végre valóra válthatják álmaikat, és belőlük lesz a következő világsztár. A rendkívül magas nézettséggel rendelkező televíziós műsorok negatív hatásairól azonban ritkán esik szó.

A valóság ugyanis az, hogy míg a jelentkezők többnyire a 15 perc hírnévvel rendelkezők táborát szaporítják, már a válogatás során is sokak álma, akár élete törik össze a producerek „jóvoltából”. Az álom eléréséhez ugyanis teljesen ki kell vetkőzniük magukból a könyörtelen közönség előtt a minél nagyobb nézettség érdekében. Kényszerűen lemondanak a magánéletük védelmét megillető jogukról, mivel semmilyen eszközük nincs arra, hogy befolyással legyenek arra, mi jelenik meg róluk a képernyőn. A műsorkészítők sokszor mesterségesen megalázó helyzeteket teremtenek, amelyekben a résztvevők jó hírnevén esik csorba, ez pedig kihatással van a magánéletükre, a családi vagy baráti kapcsolataikra, akár a munkahelyükre is, nem beszélve fizikai és mentális egészségükről.

A műsorok szórakoztatási faktora egyenes arányban nő a zsűri kegyetlen, szókimondó kritikájának mennyiségével – egy „szokás”, amelyet Simon Cowell, a tehetségkutató műsorok atyja alapított meg. Azóta már minden országban van egy olyan tagja a zsűrinek, aki nyíltan sértegeti a résztvevőket a kinézetük, képességeik, adottságaik miatt.

Sokszor elhangzik az az érv, hogy a „tehetségtelen” emberek maguknak okozzák a bajt azzal, hogy ilyen műsorokba jelentkeznek. Természetesen nekik is megvan a maguk felelőssége ebben, hiszen nem rendelkeznek kellő önismerettel és önkritikával, csakhogy a műsorokban erre még rá is tesznek egy lapáttal: az előválogatásokon tudatosan továbbküldik őket, tudván, hogy nevetség tárgyává fogják tenni magukat a zsűri és a kamerák előtt is. A zsűriben ülők megszégyenítik őket, a szereplésükról készült felvételt pedig beteszik a válogatásról szóló epizódokba, és a műsor nézői, de később a YouTube-on keresztül az egész világ gúnyolódik rajtuk. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke szerint a fellépők közül a kevésbé tehetséges emberek is védelemre szorulnak, éppen az emberi méltóság szempontjából, ez a szempont azonban jelenleg egyáltalán nem valósul meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!