hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonyi útinapló egy amerikai kisvárosból
Csendes éj

2011. 12. 29.
Régi barátok meghívására indultam útnak Amerikába, egy Georgia állambeli kisvárosba, hogy együtt töltsünk egy karácsonyt. Tizennégy órás út után landoltunk Atlantában, a déli állam fővárosában. Amint megérkeztünk, érezhető volt az amerikaiakra jellemző feszesség és lazaság együtt - karácsonyi hangulattal átitatva.

A bevándorlási tiszt nagy „hello"-val köszönt ránk, szájában rágó, s laza poénokkal igyekezett a feszültséget oldani. Nem igazán érdekelte, miért jöttünk, vagy meddig maradunk, de mikor meglátta a tartózkodási címünket, kikerekedett a szeme: „Eatontonba mennek? Ott aztán semmi sincs, csak tehenek."

Biztonsági ellenőrzések tucatja várt még ránk, hiszen nem akárhova, hanem az USA egyik legnagyobb repülőterére érkeztünk. Minden információ ki van írva, lehetetlen eltévedni, és ha valaki mégis megáll egy pillanatra, azonnal ketten is odaugranak hozzá: „Miben segíthetünk? Szóljanak, ha szükségük van valamire." Ez a figyelmesség annyira jól esett, hogy időnként direkt megálltunk, csak hogy körülöttünk ugráljanak az emberek. Majd elérkeztünk a zsúfolásig telt távolsági buszhoz, ahol tiltakozásunk ellenére rögtön helyet szorítottak nekünk; az egyik utas még le is szállt miattunk, mondván: legyen helyünk, ő pedig - semmi gond - a következő járattal megy. Két óra múlva találkoztunk vendéglátóinkkal, s még egy órát kocsikáztunk, amíg megérkeztünk a farmra. A táj csodaszép, a vidék lelassult tempójának nyugalma száll az odalátogatóra, s látnivaló is tényleg csak annyi van, amennyit a háziállatok nyújtanak.

Házigazdáink - Bejay és George - mindig szerényen éltek, és ez tudatos döntés volt a részükről. „Vedd meg, amit szeretnél, de ne akarj túl sokat!" - fogadták meg a szülők intését, s ehhez az elvhez tartották magukat. Nem akartak versenyre kelni barátaikkal: kinek van nagyobb háza, szebb autója - hitelből? Ők inkább egy szerény, de takaros mobilházat választottak, amit készpénzzel is ki tudtak fizetni, s ami megmaradt, azt arra fordították, hogy négy gyermekük kiváló képzésben részesüljön egy helyi magániskolában. Az évek során összespórolt pénzüket pedig jótékonykodásra, valamint missziós utak támogatására fektették be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!